Linia de mare viteză pentru trenul care va uni Budapesta de București poate va avea oprire și în Cluj-Napoca, conform unui răspuns pe care parlamentarul Radu Moisin l-a primit de la Ministerul Transporturilor, transmite Club Feroviar. Proiectul a reintrat în discuție în urma unei întâlniri pe care Marcel Ciolacu a avut-o cu Viktor Orban anul acesta.
În răspunsul primit de deputatul clujean, o variantă luată în calcul este „un aliniament sustenabil din punct de vedere economic și social pentru dezvoltarea unei căi ferate de mare viteză/viteza sporită: Bucureşti – Pitești – Curtea de Argeş – Sibiu – Mediaş – (Târgu Mures) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor”.
Lungimea acestui traseu ar fi de aproximativ 590 km şi ar urma să aibă un cost estimat de 25-30 milioane euro/km.
Cealaltă opțiune ar fi „un aliniament hibrid ce include secţiuni modernizate la nivelul 160 km/oră pentru o parte a traseului (traversări montane, culoare existente), respectiv aliniament nou cu viteză de peste 200 km/oră, în funcție de aspectele geografice şi cele de rentabilitate economică pe anumite porţiuni ale traseului. O astfel de abordare presupune valorificarea unor investiții deja realizate, în curs de realizate sau în faza de proiect de modernizare”.
Această variantă nu menționează niciun traseu specific, dar calea ferată care se modernizează acum între Cluj și Oradea ar putea îndeplini criteriile.
Însă, în prezent nu există un studiu de fezabilitate finalizat, iar aceste două variante sunt doar o parte dintr-o analiză preliminară. Pentru calea ferată trebuie găsite și fonduri, iar Ministerul Transporturilor afirmă că nu poate estima încă o dată în care proiectul ar putea fi finalizat.
Citește și: Deși a pierdut finanțarea, Emil Boc promite în continuare că face metrou – Ziar Gazeta de Cluj
un fel de metroul lui boc…
Coridorul EU nu trece prin Cluj, Tg Mureș ci prin Arad așa ca nici o șansă mai ales ca nici unul din orașe nu îndeplinește criteriul de 1/2 milion locuitori , atâta timp cât se tergiversează declararea zonelor metropolitan si se mențin “ comune” ca Floreștiul , lipit de Cluj și cu 70000 locuitori care cu toții lucrează/ învață în Cluj..
Trebuie să oprească și în Apahida. De ce să se fălească doar Boc ?
În 100 de ani acest tren nu va circula,vezi realizările de pana acum.Amageli populiste.