zelensy si iohannis
© Embassy of Ukraine in Romania/ Facebook

Ucraina le-a cerut miercuri țărilor vecine membre NATO să doboare rachetele și dronele rusești care vizează ținte în regiunile sale din vest, relatează AFP, conform Știripesurse.

„Rușii (…) lovesc din ce în ce mai mult instalații din apropierea graniței cu NATO”, a declarat șeful diplomației ucrainene, Andrii Sybiha, care a cerut un „răspuns comun, ferm și decisiv”. Doborârea acestor proiectile „ar fi un pas demn și corect”, a adăugat el.

Șefii de diplomații americană și britanică au promis, miercuri, la Kiev, că vor răspunde „de urgență” solicitărilor din partea Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale.

Vizita secretarului de stat american Antony Blinken și a omologului său britanic David Lammy survine într-un moment delicat pentru Ucraina, forțele acesteia fiind în dificultate pe frontul de Est, în pofida ofensivei surpriză lansate la începutul lunii august în regiunea rusă Kursk.

Pentru a face față avansului rusesc, Kievul cere constant autorizarea pentru a lovi ținte mai îndepărtate în Rusia folosind rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, în timp ce Moscova este la rândul ei acuzată că a primit rachete balistice din Iran.

„Lucrăm de urgență pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă, precizând că președintele american Joe Biden și prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri.

Avertisment de la Moscova

Rusia va considera Statele Unite ale Americii și aliații lor ca fiind participanți în războiul din Ucraina și Moscova va folosi arme mai puternice în cazul în care Occidentul va permite Kievului să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, a declarat miercuri un important legislator rus, transmite Reuters, potrivit Știripesurse.

SUA, Germania, Franța și Marea Britanie „devin părți în războiul din Ucraina”, a transmis pe rețeaua Telegram Viaceslav Volodin, președintele Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Toate acestea vor duce la faptul că țara noastră va fi nevoită să răspundă prin utilizarea de arme mai puternice și distructive pentru a-și proteja cetățenii”, a adăugat politicianul rus.

Întrebat, marți, dacă Statele Unite vor ridica restricțiile respective, președintele american Joe Biden a declarat că administrația sa „lucrează acum la acest lucru”.

activenews.ro

3 COMENTARII

  1. Belarus a doborat 2 drone ruse care i-au incalcat teritoriul:
    „Two Shahed attack drones entered Belarus’ southeastern Gomel district neighboring Ukraine and Russia at around 1 a.m., according to the Belarusian Hajun Project, an independent military monitoring outlet.
    Belarus deployed fighter jets from its Baranovichi air base at around 1:30 a.m., 2:20 a.m., and at 3:10 a.m., the outlet said on Telegram.”
    Normal ca trebuie sa le doboram, sa aratam ca Romania nu e sat fara caini!

  2. Nu vrea nimeni sa te bage in razboi cu Rusia (si cu nimeni altcineva), tovarase Man ! Este dreptul nostru de a ne apara si a da un semnal de alarma de genul:”pe-aici nu se trece”! Ma intreb cum de lasa Alexa un prorus ca tine sa faca propaganda falsa si sa raspandeasca tot felul de fakenews ?! Sper sa citesti acest comentariu, ca de asteptat sa il publici nici vorba,,,apucaturi de dicatori(cenzurarea comentariilor) intr-o tara care se vrea capitalista si democratica.

    • Tov ADRIAN ,daca era ROMANIA in loc de UCRAINA ,in situatia lor ? America si EUROPA oare tot asa de grijulii erau cu noi ? Avand in vedere ca Ucraina nu este tara membra UE de ce atat „deranj”pentru o tara independenta.Daca UCRAINA nu ar fi in pericol, apela ea oare vreodata sa intre in NATO si UE ? Sa ne amintim comportamentul ei in urma cu 4 ani……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.