Deputatul Vasile Marian Crișan, viceprimarul din comuna Săndulești, a reușit să își extindă considerabil spațiul locativ de la o modesta baracă de 90 de metri pătrați la o impunătoare pensiune de 350 de metri pătrați, situată într-o zonă protejată: Rezervația Naturală Cheile Turenilor. Se pare că traseul său de la micile dimensiuni la unele grandioase a fost direct proporțional cu tendința de a transforma un colț de natură în propria oază de lux. Unii ar spune că este un exemplu de cum poți să combini în mod eficient politica locală cu planurile personale de expansiune, chiar și atunci când acest lucru înseamnă să faci saltul de la bordei la vilă în inima unei rezervații naturale.

Acesta nu se mulțumește doar cu luxul propriei pensiuni în Rezervația Cheile Turenilor, ci și cu administrarea afacerii sale, „Foișorul Racului SRL”. Într-un exemplu de inovație în afaceri, „Foișorul Racului” a reușit să genereze o cifră de afaceri de 91.860 de lei în 2023. Cu un profit net de 34.727 de lei și datorii de doar 28.700 de lei. Nici un angajat nu strică cadrul idilic al afacerii, având în vedere că numărul mediu al angajaților este zero. Se pare că domnul Marian preferă să rămână „personal” implicat, pentru a menține farmecul rustic al foișorului său din inima naturii protejate. 

Este de-a dreptul ciudat cum, pe un teren extravilan dintr-o arie protejată precum Cheile Turenilor, poate să apară o asemenea construcție impozantă. În mod normal, reglementările stricte privind protejarea naturii ar trebui să împiedice astfel de proiecte, însă se pare că în cazul de față, aceste reguli au fost flexibilizate.

Aceasta nu este singura problemă legată de Cheile Turenilor, tocmai în perioada în care se realizau lucrările de mansardare ale vilei Cheile au fost rebotezate: Cheile Copandului. Au apărut chiar și panouri cu noua denumire, care la vremea respectivă au derutat complet turiștii, lăsându-i să se întrebe dacă nu cumva au greșit traseul sau dacă faimoasele chei și-au schimbat identitatea din rațiuni necunoscute.

Într-un peisaj în care reglementările ar trebui să fie la ordinea zilei, Vasile Crișan reușește să demonstreze că, pentru el, regulile și restricțiile sunt doar sugestii. Acesta pare să își facă loc în natură și în societate după bunul său plac. Fiecare acțiune a sa este o dovadă că, atunci când ai suficientă influență și resurse, limitele se pot transforma în linii orizontale, iar natura și regulile pot fi modelate după dorințele personale.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.