Un istoric suține că liderul PNL, Nicolae Ciucă, a citat din cartea lui Corneliu Zelea Codreanu ”Pentru legionari”, în discursul său susținut la Consiliului Național al PNL desfășurat la Palatul Parlamentului (foto), informează Știripesurse. Întâmplare face ca acest omagiu să-i fie adus la scenă deschisă lui Corneliu Codreanu chiar în preajma aniversării a 125 de ani de la nașterea Căpitanului Mișcării Legionare.

”GENERALUL A CITAT DIN CĂPITAN

La Congresul PNL de ieri care l-a desemnat candidatul partidului la prezidențiale, generalul Nicolae Ciucă a avut în discursul său și un mic moment aproape poetic menit să emoționeze asistența național-liberală. Iată citatul: ”România este de fapt o adâncă solidaritate între românii care au fost, românii de azi și românii care se vor naște”

Întâmplarea face ca tema mea de doctorat să fie chiar Garda de Fier, deci am picat pe subiect. Sunt exact gândurile exprimate de Codreanu în „Pentru legionari”, vol. I, apărut la Sibiu în 1936 la Editura „Totul pentru Țară” (ce frumos, chiar în capitolul „Democrația împotriva Neamului”):

”Când zicem de neamul românesc, înțelegem: toți românii vii și morți, care au trăit de la începutul istoriei pe acest pământ și care vor mai trăi și în viitor.

Neamul cuprinde:

1. Toți românii aflători, în prezent, în viață.

2. Toate sufletele morților și mormintele strămoșilor.

3. Toți cei care se vor naște români.”

(Zelea-Codreanu, Corneliu, Pentru Legionari, Timișoara, Editura Gordian, 1993, pg. 423)

Sigur, mă îndoiesc că Nicolae Ciucă știa asta (el scrie cărți, nu citește), dar măcar consultanții care i-au scris discursul ar fi trebuit să știe. Să-mi amintiți să le trimit o invitație când o să fac un atelier de istorie despre Mișcarea Legionară”, a mai scris istoricul citat.

sursa activenews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.