În mai multe regiuni din Liban, peste 1000 de persoane, inclusiv membri ai Hezbollah și personal medical, au fost rănite marți în urma unor explozii simultane ale pagerelor, conform surselor de securitate citate de Reuters.

Un oficial din Hezbollah, sub anonimat, a descris evenimentul ca fiind „cea mai mare breșă de securitate” din ultimul an. O sursă AFP a susținut că detonările au fost rezultatul unui act de „piraterie israeliană”, deși armata israeliană nu a oferit încă un comentariu oficial. Hezbollah, grupare susținută de Iran, este aliată cu Hamas în conflictul împotriva Israelului, iar Libanul a fost punct de lansare a numeroase atacuri cu rachete asupra teritoriului israelian de la începutul războiului din Gaza.

Incidentele au fost semnalate inițial în sudul Beirutului și sudul Libanului, locuitorii raportând zgomote continue de explozie chiar și la 30 de minute după primele deflagrații. Potrivit Reuters, valul de explozii a durat peste o oră.

Un raport al agenției iraniene Mehr, preluat de Reuters, a indicat că ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, a fost rănit într-una dintre explozii. Cu toate acestea, Reuters nu a confirmat imediat informația din alte surse.

Imaginile video de pe camerele de supraveghere au arătat cum un dispozitiv electronic mic, așezat lângă casa de marcat a unui magazin, a explodat spontan în timp ce un client încerca să plătească. Alte secvențe arată victime ale exploziilor în piețe și magazine.

Panică s-a răspândit în sudul Beirutului, unde ambulanțele au intervenit rapid, iar spitalele, precum Mount Lebanon și Nabatieh, au fost copleșite de numărul mare de răniți. Crucea Roșie libaneză a trimis peste 50 de ambulanțe pentru evacuarea victimelor, iar Ministerul Sănătății a cerut întregului personal medical să se prezinte la muncă, recomandând evitarea utilizării pagerelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.