Asociaţia Nevăzătorilor din România organizează joi, între orele 10:00 și 14:00, un miting de protest în Piața Victoriei, nemulțumirea principală fiind legată de reducerea pensiilor persoanelor cu deficiențe vizuale.

Potrivit președintei Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch, protestul este o continuare a acțiunilor anterioare, însă, până în prezent, Guvernul nu a dat niciun răspuns la solicitările lor. „Este umilitor că suntem obligați să trecem prin asta. Nici măcar nu au trimis pe cineva la discuții. Propunerile noastre au fost prezentate, dar nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Tontsch pentru Agerpres.

Reprezentanții Consiliului critică Legea nr. 360/2023, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie, și care, potrivit lor, aduce prejudicii grave nevăzătorilor. Ei susțin că pensiile persoanelor cu deficiențe vizuale au scăzut cu 60-80%, iar acestea nu vor mai fi indexate cu inflația, ceea ce va afecta puterea de cumpărare a beneficiarilor pe termen lung.

În ciuda faptului că legea permite pensionarea anticipată a persoanelor cu deficiențe grave, aceasta nu este reflectată corespunzător în formula de calcul. Dacă nu vor fi adoptate măsuri urgente, protestatarii avertizează că persoanele cu deficiențe vizuale grave vor fi condamnate la sărăcie și excluziune socială.

Protestatarii își continuă demersurile instituționale și au în vedere inițierea de acțiuni juridice pentru contestarea individuală a deciziilor și invocarea neconstituționalității unor articole din lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.