Jumătate din bugetul anual al orașului Cluj-Napoca a fost deja alocat lucrărilor metroului. Totuși, încă suntem departe. Activistul Istvan Szakáts a dezvăluit realitatea cu care ne confruntăm:

„Primăria Cluj-Napoca a plătit deja 225 milioane euro pentru metrou, jumătate cât bugetul anual al orașului. Dar pentru ce ne ajung de fapt acești bani? Pentru cam nimic la lucrările în pământ. Din date culese din construcțiile de metrou din Europa,

1. Proiectarea unui metrou costă între 6-8% din costul total (1)

2. Săpatul tunelelor cu TBM-uri, la diametrele folosite la Cluj, costă între 70-90 milioane de euro / km (2)

3. Săpatul stațiilor “în roșu” costă între 70-200 milioane de euro / stație (3)

Folosind valorile minimale citate, pentru faza curentă a lucrărilor la “metroul” clujean, avem

1. Proiectare: est. 160 milioane de euro

2. Săpatul tunelului: est. 525 milioane de euro

3. Săpatul stațiilor în roșu: est. 490 milioane de euro.

Total: 1,175 miliarde de euro. Așa că curbați-vă entuziasmul. Încă n-am plătit nici măcar un sfert – din prima treime a lucrării.”

Acesta susține că situația ar sta chiar mai rău în realitate, căci după plata proiectării Clujul nu mai are banii necesari pentru a finanța săpatul propriu-zis al tunelului și a stațiilor. „Iar bani, din părți. Clujul și-a bătut joc de singura alocare financiară propriu-zisă, precum ne-au confirmat ministrul Grindeanu și prim-ministrul Ciolacu.

În următorul an și jumătate, orașul ar trebui să mai finanțeze lucrarea cu aproape un miliard de euro (dublu cât tot bugetul întregului oraș pe un an) și asta în cazul cel mai fericit – valori minime, fără întârzieri și fără creșterea prețurilor. Și de fapt e și mai rău. În paralel, ar trebui să intre pe rol Centura Metropolitană (8, 6 miliarde de lei) și Trenul Metropolitan (850 milioane de lei).

Na, ce să zic. În evul mediu, au fost construcții de catedrale gotice care și-au băgat orașul în faliment.”, adaugă activistul, expunând realitatea clujeană.

Citește și: https://gazetadecluj.ro/politistii-din-cluj-au-inceput-sa-culeaga-elevii-care-absenteaza-de-la-cursuri/

1 COMENTARIU

  1. ce comparatii tampe si ce iluzii sumbre cu privire la viitor din partea unui om cu probleme! Pai nici pana aici in acest punct, acest activist vedea irealizabil! ea luati declAratiiile lui de acum 1 an si acum 2 ani. Dupa ce vin TBM-urile si incep a sapa il auzim si atunci ca nu se face;))) repet: in loc sa vina cu idei de sustinere a proiectului , hai sa facem un brainstorming si sa veddm de unde facem si cum rost de bani- el sigur ca e pesimist, negativist si probabil dup ganditea lui vine sfarsitul lumii in 2 ani asa ca dupa ce sa mai facem

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.