Consiliul Județean a primit spre analiză și aprobare proiectul tehnic aferent contractului de lucrări încheiat din mai 2024 cu Waste Powertech SRL, care vizează proiectarea și execuția primei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară, prin care deșeurile din Cluj să fie transformate în energie verde pentru oraș.

Investiția beneficiază de autorizație e construire din august 2024. Amplasamentul a fost predat antreprenorului, care a demarat deja lucrările de amenajare,  în perioada următoare urmând să demareze construcția propriu-zisă.

Președintele Consiliului Judeșean Cluj, Alin Tișe, declară următoarele: „Odată cu finalizarea etapei de proiectare, putem da curs lucrărilor propriu-zise de execuție la această importantă instalație, care va schimba substanțial paradigma modului în care județul Cluj abordează problema deșeurilor. Prin dezintegrare moleculară gunoaiele încetează să mai reprezinte o problemă și devin o sursă de energie și, în final, de bani. Îmi doresc să putem anunța cât de curând începerea lucrărilor efective de montare a stației în zona tehnică a C.M.I.D. Cluj, în imediata apropiere a Stației de sortare și a Stației TMBAcestea sunt prevăzute să dureze maxim 12 luni.”

Viitoarea instalație, integral automatizată, are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică, astfel încât județul Cluj să poată respecta ținta stabilită prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deșeurile municipale până în 2025.

Citește și: https://gazetadecluj.ro/clujeanul-rusu-dan-george-uzi-unul-dintre-cei-mai-mari-traficanti-de-droguri-romani-a-fost-eliberat-conditionat/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.