Cursa de 24 de ore de la Le Mans este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai prestigioase curse din lume, asa ca iubitorii de curse auto sunt mereu cu ochii pe aceasta competitie! Cu toate acestea, exista si persoane care abia acum descopera Campionatul Mondial de Anduranta FIA, asa ca isi doresc sa afle cat mai multe despre aceasta cursa.

Pentru aceste persoane am decis sa realizam un articol despre tot ce trebuie sa stii despre cursa de 24 de ore de la Le Mans. Prin urmare, daca iti propui sa afli mai multe informatii pe acest subiect, tot ce trebuie sa faci este sa citesti articolul nostru in continuare!

Istoria cursei

Inainte de toate, trebuie sa incepem cu istoria acestei curse care a devenit o adevarata atractie pentru iubitorii acestui sport! De ce este istoria cursei atat de importanta? In primul rand, pentru ca este foarte bogata.

Pentru prima oara, cursa de 24 de ore de la Le Mans a avut loc in 1923, mai precis pe data de 26 mai. Incepand cu aceasta data, cursa s-a tinut in fiecare an, chiar daca au avut loc anumite exceptii. Mai precis, cursa nu s-a tinut in anul 1936 si nici in perioada 1940-1948.

La prima editie, castigatoare a fost echipa franceza formata din Andre Lagache si Rene Leonard. Acestia au reusit sa faca nu mai putin de 128 de tururi.

Recordul de curse castigate este detinut de catre danezul Tom Kristensen. Acesta a reusit sa castige curse de nu mai putin de noua ori, ceea ce reprezinta o performanta remarcabila.

Un alt detaliu interesant este si faptul ca aceasta cursa incepea mereu sambata de la ora 16.00, lucru care s-a intamplat pana in 2008. Desigur, au avut loc si cateva exceptii.

S-a incercat schimbarea acestei traditii, astfel incat din 2009 cursa a inceput la ora 15. Au fost oscilatii in ceea ce priveste ora de start a cursei, dar cel mai probabil ca se va reveni la ora 16.

Detalii importante despre cursa

Dupa cum bine o spune numele cursei, aceasta este organizata in Franta, in apropierea cursei Le Mans. Circuitul include 38 de viraje si are o lungime de 13,626 de kilometri!

Ce face ca aceasta cursa sa fie speciala este si formatul sau de 24 de ore. Mai precis, la aceasta cursa va fi castigatoare echipa care are cei mai multi kilometri dupa cele 24 de ore.

Trebuie sa spunem ca aceasta cursa nu a avut mereu un parcurs fericit, ci au existat mai multe accidente de-a lungul timpului, multe dintre ele cu adevarat tragice.

Un moment negru din istoria acestei curse a avut loc in 1955 atunci cand in urma unui accident in care au fost implicate trei autoturisme, unul dintre ele a fost proiectat in tribune, acolo unde a ucis 80 dintre spectatori. De asemenea, conducatorul autoturismului a murit si el.

In urma acestui tragic eveniment, au fost luate mai multe decizii severe, asupra carora s-a revenit insa ulterior. De exemplu, Mercedes nu a mai participat la curse pana in anul 1988. Cursele din Germania si Elvetia au fost anulate, insa asupra acestor decizii s-a revenit ulterior.

Recorduri interesante

Fiind 101 ani de cand a avut loc pentru prima oara aceasta cursa, nu mai incape indoiala in legatura cu faptul ca de-a lungul timpului au fost inregistrate nenumarate recorduri, unul mai interesant decat celalalt.

Asa cum spuneam anterior, pilotul care a reusit sa obtina cele mai multe victorii la Cursa de 24 de ore de la Le Mans este Tom Kristensen, care se poate lauda cu 9 victorii.

In ceea ce priveste echipa care a reusit sa obtina cele mai multe victorii, aceasta se numeste Joest Racing. Joest Racing a adunat de-a lungul timpului nu mai putin de 13 victorii, ceea ce este un record destul de greu de doborat.

Constructorul care se poate lauda cu cele mai multe victorii la aceasta cursa este Porsche. Producatorul german a reusit sa obtina 16 victorii, un record cu care sigur se mandreste.

Concluzii

Dupa cum poti vedea, Cursa de 24 de ore de la Le Mans este cu siguranta foarte speciala, asa ca daca esti un fan care abia descopera acest sport, suntem siguri ca vei fi entuziasmat sa o urmaresti.

Desigur, astfel de competitii nu sunt transmise de regula in Romania, insa cu toate acestea casele de pariuri din Romania ofera posibilitatea de a paria pe aceste evenimente si chiar streaming live.

Prin urmare, aici gasesti cum te inregistrezi la Unibet operator care ofera o multime de evenimente in sectiunea de streaming live, asa ca ar putea fi o solutie interesanta.

In final, daca vei alege sa iti faci cont la Unibet, sa urmaresti cursa de 24 de ore de la Le Mans sau sa pariezi, nu uita de jocul responsabil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.