În anul 2019, fostul şef de servicii secrete Eduard Hellvig a contractat un împrumut bancar în valoare de 730.000 de lei, pe o perioadă de 25 de ani, cu scadență în 2044, când acesta va ajunge la vârsta de 70 de ani.  Ulterior, a accesat un alt credit de la Imocredit IFN, pe 30 de ani, care va fi achitat până în 2050, moment în care directorul SRI va avea 76 de ani. În prezent, conform ultimelor date fianciare raportate Imocredit a falimentat, ca atare e foarte probabil ca împrumut să nu mai fie achitat de către Hellvig.

Înainte să fie numit şef peste SRI, Hellvig a deţinut  funcţii-cheie pe scena politică

Eduard Raul Hellvig a absolvit în 1997 Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Ulterior, în 2009, a obținut titlul de doctor în științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. În perioada 2005-2006, a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare „Carol I” și, în 2006, a participat la Programul pentru probleme de terorism și studii de securitate, organizat de Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall” din Garmisch-Partenkirchen, Germania.

Pe scena politică internă, Hellvig a devenit deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008. În 2012, a ocupat funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, apoi și-a câștigat din nou un loc în Parlament după alegerile din același an. În cadrul acestei legislaturi, a deținut funcții-cheie precum vicepreședinte al Camerei Deputaților și membru în diverse comisii parlamentare, inclusiv cea pentru politică externă și cea pentru afaceri europene.

În septembrie 2013, Hellvig a revenit în Parlamentul European, unde a activat până în iunie 2014. Cu toate că și-a reconfirmat calitatea de europarlamentar după alegerile din mai 2014, a renunțat la această funcție odată ce a fost numit director al Serviciului Român de Informații (SRI), funcţie pe care a preluat-o oficial în data de 2 martie 2015. În data de 3 iulie, 2023, într-o conferintă de presă Hellvig a anunţat că deminisonează din funcţia de director al SRI.

Averea lui Hellvig

Conforme ultimei declaraţii de  avere completate la 6 iune 2023, Eduard Raul Hellvig, împreună cu soția sa, Andreea Oana Hellvig, dețin din 2017 un teren intravilan situat în Tunari, județul Ilfov, cu o suprafață de 2781 mp, achiziționat printr-un contract de vânzare-cumpărare.

Soții Hellvig mai sunt proprietarii unui alt teren intravilan în Tunari, cu o suprafață de 1000 mp, achiziționat tot în 2017. În plus, în 2020, aceștia au intrat în posesia unei case de locuit de 559 mp, amplasată în aceeași localitate.

Între 2021 și 2022, Eduard Raul Hellvig a achiziționat bijuterii și ceasuri în valoare totală de 32.500 lei. În ceea ce privește veniturile, Hellvig a încasat un salariu de 85611 lei de la SRI, iar soția sa, în calitate de manager la SC IBU SRL București, a obținut un salariu identic de 45000lei, precum și dividende în valoare de 50.000 lei.

în 2020, a contractat un împrumut de 1.949.500 lei de la Imocredit SA, cu scadența în 2050.

Imocredit a dat falimet

Imocredit IFN SA este o societate, cu sediul în Cluj-Napoca, specializată în acordarea de credite ipotecare, destinate finanțării investițiilor imobiliare diverse, cumpărării, construirii, reabilitării, consolidării sau extinderii imobilelor, construcțiilor cu destinație locativă, industrială sau comercială dar și achiziției de terenuri.

Asociaţi în societatea Imocredit sunt: Mureşan Vasile Mihai care ocupă şi funcţia de director Aldea Iacob, Ghite Sorin-Voicu, Ilea Vasile Mircea, Martin Miron, Sabău Vasile, Ster Radu Voicu, Tomoiaga-Nicola Cristian-Virgil. Conform ultimelor date financiare raportate, în anul 2023, Imocredit a avut 0 cifră de afaceri, 0 profit şi a adunat datorii de 13 429 992 lei.

Mureşan Vasile Mihai nu mai administrează nicio firmă. În schimb, Adela Iacob mai administrează două firme Imoinvest SA şi Terrafarm Exim SA. Imoinvest SA are ca obiect de activitate „dezvoltare (promovare imobiliară)”, iar, în anul 2023, a raportat un profit net de 4 920 607 lei.  Terrafarm Exim SA are ca obiect de activitate Comert cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate. În anul 2023, Terrafarm Exim a raportat o cifră de afaceri de 11 579 591 lei şi un profit net de 838 321 lei.

Ghite Sorin-Voicu administrează două firme: Matrix Investments şi  Codec Electronics Prod SRL. Matrix Investments SRL are ca obiect de activitate „Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate” şi a raportat, în anul 2023, un profit net de 25 750 780 lei. În anul 2021, Dorica Ghite, mama milionarului clujean Sorin Ghite, împreună cu Raluca Andreea Nicola, fiica altui milionar clujean, Valentin Nicola, și o firmă de dezvoltare imobiliară au câștigat un proces împotriva care vizează schimbarea planului urbanistic al Capitalei. Oamenii de afaceri menționați anterior dețin pe Șoseaua Berceni o suprafață de peste 7 hectare, dar nu puteau construi nimic pentru că terenul era inclus în categoria păduri.

Ilea Vasile Mircea administrează 12 firme: Parc SA, Prego Prodcom SRL, Altrade Com SRL, Orizont SA, Hermes SA, Saan Ruttrans SRL, Turism Dancom SRL, Orizont Romarta SRL, Ascom Impex SRL, Locato SRL, Locato Construct SRL, Orizont Confecţii SRL.

Toate cele 12 firme administrate de Ilea au înregistrat, în anul 2023, profit după cum urmează: Parc SA: 481 373 lei,  Prego Prodcom SRL: 53 602 lei,   Altrade Com SRL 163 833 lei, Orizont SA 191 490 lei, Saan Ruttrans 1 730 406 lei, Orizont Romarta SRL 150 690 lei, Orizont Confecţii 90 572 lei, Ascom Impex SRL, Hermes SA, Turism Dancom SRL nu au înregistrat profit.

Martin Miron administrează încă trei firme: Intervalco SA, 2M Consulting SRL, Martexin SA. Intervalco SA a avut, în anul 2023, o cifră de afaceri de 1 139 539 lei şi un profit net de 217 353 lei, în timp ce 2M Consulting a avut cifră de afaceri de 147 600 lei  şi un profit net de 145 151 lei, iar Martexin SA nu a înregistrat profit.

Sabău Vasile administrează firma Elis 7 SRL, care a raportat, în anul 2023, o cifră de afaceri 220 000 lei şi un profit net 47 574 lei. De asemenea, acesta administrează şi firma Ruttrans SA, care a înregistrat o cirfră de afaceri de 2 337 601 lei şi un profit net de 1 376 863 lei.  

Ster Radu Voicu administrează firma Seltron Servicii SRL şi Lolas Instal care nu au înregistrat profit în anul 2023. Totodată, Ster Radu Voicu este asociat cu Ilea Vasile Mircea în firmele Parc SA, Prego Prodcom SRL, Turism Dancom SRL, Orizont Romarta SRL.

Tomoiaga-Nicola Cristian-Virgil mai administrează firmele Mystic  Night SRL şi FN Estate SRL. Niciuna dintre cele două firme nu a înregistrat profit în anul 2023. Tomoiaga-Nicola Cristian-Virgil este filul cunoscutului Tomoiagă Ioan, afaceristul care a fost patron la Atlas Service Auto, societate care a luat patrimoniul fostei IRA din Cluj Napoca.

7 COMENTARII

  1. Ce coincidenta…ce noroc pe el, sa ia asa un imprumut baban de milioane si sa dea fondul faliment. Cum de noi nu avem norocul asta. sau sa fie de fapt o spaga mascata ?

  2. Sigur ca ii va da inapoi, dar in 2050, cand toti cei care au infiintat fondul, si care acum au in jur de 60 de ani fiecare, vor fi morti. Ce gluma buna povestea asta cu imprumutul, dar sunt destui prosti care sa creada mizeria asta. Astia au infiintat fondul, l-au imprumutat si apoi au falimentat fondul. asa el ramane cu banii si toata lumea e multumita

  3. Omul a dat ” tunari-ul” și a dispărut ca măgarul în ceață.Romănia rămăne o țară profund comunistă condusă de băieții cu ochii albaștri.Iar banii luați ” împrumut”(??? ) îi vor plăti prostovanii care abia așteaptă să meargă la vot.

  4. Ș-apoi să mai spuneți ca în Cluj mai sunt cămătari fără legale?

    Asta e motivul principal pt care doar în Dej, Gherla, Turda, Câmpia, sunt prinși cămătarii “ adevărați”.

    Să te ferească D-zeu să ajungi să iei bani împrumut …

  5. Aceste ifn-uri sunt facute din banii romanilor aflati in contutile din strainatate la momentul asasinarii lui Cească!Aceste ifn uri au beneficiat de legi facute cu dedicatie de catre cei 80 la suta sparlamentari aflati in parlamentul din Romania-nu romani .Sparlamentarii au jefuit sau sunt urmasii jefuitorilor Romaniei sau au jurat credintă altor tări .Sparlamentarii nu pot fi acuzati de patriotism romanesc .

  6. Parca sunteti tampiti. IFN-ul probabil ca este al vreunor austrieci sau nemti cu interese pe aici si dadea spagile sub forma de credite. Au mai fost și pe la Bucuresti astfel de afaceri.
    Logic ca nu da Hellvig nimic înapoi, ca doar astea sunt recompense pentru seviciile aduse Angelei care l-a sustinut pe tantalaul sef de la Cotroce i.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.