Președintele UDMR și candidat la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor, și-a exprimat scepticismul față de proiectul metroului din Cluj, în cadrul primului podcast al deputatului Sabin Sărmaș. Hunor susține că soluția trenului metropolitan ar fi mai viabilă din punct de vedere economic și funcțional pentru traficul orașului.

Eu aș opta pentru tren metropolitan. Metroul costă enorm și nu rezolvă foarte mult. Acoperă doar axa Someșului, dar nu și alte zone. Clujul va trebui să ceară fonduri ani de zile de la București și Bruxelles pentru acest proiect”, a declarat Kelemen Hunor.

Comparație costuri: metrou vs. tren metropolitan

Trenul metropolitan, estimat la 205 milioane de euro cu TVA, va conecta 23 de stații între Bonțida și Nădășel, pe o distanță de 50 de kilometri, cu 30 de trenuri zilnic. Proiectul promite să scoată o parte semnificativă din traficul rutier al orașului.

În contrast, metroul clujean are un cost estimat de 2,2 miliarde de euro, iar până în prezent s-au cheltuit deja 280 de milioane de euro – o sumă comparabilă cu costul total al trenului metropolitan.

Hunor consideră că trenul metropolitan și centura metropolitană, care împreună ar costa cât metroul, reprezintă soluții mai eficiente. Totodată, politicianul critică angajarea primarului Emil Boc în aceste proiecte costisitoare, punând la îndoială fezabilitatea financiară a realizării lor: „Este absurd să crezi că poți obține 4 miliarde de euro pentru toate aceste proiecte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.