OMS a dat undă verde pentru primul test în vederea diagnosticării în vitro pentru mpox, ca și o armă valoroasă în lupta cu epidemia actuală. Mpox (variola maimuței) este o boală virală care se propagă de la animal la om, dar și între oameni. Simptomele includ febră, erupții cutanate dureroase și dureri musculare.

Prin includerea testului pe lista produselor cu utilizare în regim de urgenţă, OMS permite şi altor agenţii din cadrul ONU să îl distribuie şi garantează autorităţilor sanitare din ţările afectate eficacitatea acestuia, ceea ce permite accelerarea difuzării. Testul aprobat de OMS – Alinity mMPXV, produs de laboratoarele Abbott Molecular – este un test PCR în timp real care permite detectarea ADN-ului virusului, atât din Clada I, cât şi din Clada II prin tamponarea leziunilor cutanate umane.

Asemenea testelor PCR, care au făcut parte din viaţa a milioane de persoane în timpul fazei acute a pandemiei de COVID-19, noul test trebuie utilizat în cadrul unor laboratoare.

”Diagnosticarea precoce a mpox permite tratament şi îngrijiri rapide, precum şi un control asupra virusului”, explică OMS.

„Acest prim test de diagnostic al mpox în cadrul procedurii utilizării de urgenţă reprezintă o etapă importantă în ceea ce priveşte extinderea disponibilităţii testelor în ţările afectate”, a declarat Yukiko Nakatani, directoare generală adjunctă a OMS.

Sursa: Agerpress

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.