Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat marți, prin publicarea raportului său de analiză a finanțelor publice (Fiscal Monitor), că datoria publică mondială este pe cale să depășească pentru prima dată pragul de 100.000 de miliarde de dolari în acest an. Potrivit Reuters și AFP, această creștere marchează un punct critic în economia globală, reflectând o îndatorare semnificativă a guvernelor la nivel global.

Raportul FMI estimează că, până la finalul anului, datoria publică globală va ajunge la 93% din Produsul Intern Brut (PIB) mondial și va continua să crească, apropiindu-se de 100% până în 2030. Aceasta ar reprezenta o depășire a recordului de 99% din PIB-ul mondial, înregistrat în perioada pandemiei. Creșterea îndatorării cu 10 puncte procentuale față de 2019 reflectă impactul cheltuielilor guvernamentale masive din ultimii ani.

Raportul a fost publicat cu doar o săptămână înainte de întâlnirile anuale ale FMI și Băncii Mondiale și subliniază că nivelurile de îndatorare viitoare ar putea fi chiar mai mari decât previziunile actuale. Unul dintre principalele motive este dorința Statelor Unite, cea mai mare economie mondială, de a cheltui mai mult pentru a răspunde provocărilor interne și globale.

„Incertitudinea în privința politicilor fiscale a crescut, iar liniile roșii cu privire la impozitare au devenit mai clare. Presiunile de cheltuieli pentru tranziția ecologică, îmbătrânirea populației, securitatea și provocările de dezvoltare pe termen lung sunt în creștere”, se arată în raportul FMI, citat de Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.