Un studiu recent, realizat de sociologi și studenți clujeni sub coordonarea lui Valentin Rațiu de la Active Research, scoate în evidență principalele provocări și satisfacții ale locuitorilor din Cluj-Napoca. Potrivit cercetării, realizată pe un eșantion de 800 de respondenți și având o marjă de eroare de 3,5%, locurile de parcare, traficul auto și costul chiriilor sunt principalele nemulțumiri ale clujenilor.

Nemulțumirile legate de parcări

 Conform datelor, 42% dintre clujeni sunt foarte nemulțumiți de lipsa locurilor de parcare, în timp ce 34% se declară „mai degrabă nemulțumiți”. Doar 3% dintre respondenți sunt foarte mulțumiți de situația parcărilor, iar 21% consideră că sunt „mai degrabă mulțumiți”.

Principalele cauze identificate pentru înrăutățirea situației parcărilor includ:

Eliminarea locurilor de parcare de pe marginea drumului pentru a face loc benzilor de autobuz și pistelor de biciclete (ex. Bulevardul Nicolae Titulescu).

Oprirea investițiilor în parkinguri centrale și în cartiere.

Prețurile ridicate pentru parcările publice din centrul orașului.

Creșterea numărului de autoturisme.

Îmbunătățiri insuficiente

Deși s-au luat anumite măsuri pozitive, cum ar fi desființarea unor garaje și crearea de noi locuri de parcare sau introducerea sensurilor unice, clujenii consideră că aceste schimbări nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoia tot mai mare de parcări.

sursa foto: Ştiri de Cluj

Transportul în comun, apreciat

Pe de altă parte, clujenii sunt mulțumiți de transportul public. Mulți dintre ei consideră că acesta reduce nevoia de a folosi mașina personală. Totuși, există deplasări, cum ar fi excursiile în afara orașului, pentru care utilizarea mașinii rămâne necesară.

O soluție pe care clujenii o așteaptă cu nerăbdare este crearea de Park&Ride-uri, cum ar fi cel planificat la aeroport, care ar permite celor din zona metropolitană să lase mașinile și să folosească transportul public pentru a ajunge în centrul orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.