În decembrie 2022, Primăria a decis să achiziționeze pe repede-înainte sediul BCR situat pe strada George Barițiu din Cluj-Napoca, valoarea contractului fiind de 5,8 milioane de euro +TVA, adică aproape 7 milioane de euro, motivând o urgenţă, şi anume că podul primăriei stă să cadă peste angajaţi. La doi ani distanţă clădirea în care a funcţionat fostul sediu al BCR se degradează treptat şi este evident că din anul 2022, de când Primăria şi-a asumat reabilitarea clădirii şi relocarea personalului, lucrările bat pasul pe loc. Acesta este încă un exemplu care demonstrează incompetenţa Primăriei şi lipsa de know-how în ceea ce priveşte proiectele de infrastructură. E bine cunoscut deja că edilul Boc, în 20 de ani de când e la cârma oraşului, nu se poate lăuda cu niciun proiect major de infrastructură, ci doar cu promisini şi aşa-zisele inaugurări electorale ale metroului şi centurii metropolitane. Dacă primăria nu a reuşit în doi ani să gestinoeze nişte amărâte lucrări de reabilitare a unei clădiri, ne  întrebăm cum va reusi să descurce, printre altele, cu măreţul şi mult-aşteptatul proiect la metroului.

Datanet Systems au concurat cu ei înşişi pentru reabilitarea fostei clădiri BCR

Lucrările de renovare a clădirii ar trebui să fie gata în februarie anul viitor. Reporterii Gazeta de Cluj s-au deplasat la locaţia de pe strada Bariţiu, unde se află clădirea în care în trecut a funcţionat BCR pentru a vedea care e stadiul lucrărilor în condiţiile în care firma contractată, Datanet Systems, mai are doar trei luni pentru a le finaliza. Clădirea se află într-o stare deblorabilă, are sigilul pus, iar lucrările stagnează.

În luna iulie 2023,  Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru proiectul „Infrastructuri de rețele și sisteme de funcționare” la sediul din Strada George Barițiu nr. 10-12. Aceste lucrări includ realizarea de infrastructuri de rețele (cablare structurată), implementarea unei soluții de switching și wireless, instalarea unui sistem de control acces și a unor camere de supraveghere video cu infrastructura necesară, precum și amenajarea unei săli pentru servere (cu podea tehnologică, sistem de aer condiționat redundant, rack-uri, pdu-uri, alimentare echipamente, UPS-uri și un sistem de stingere a incendiilor), conform documentației publicate. Valoarea estimată a contractului este de 3 milioane de lei, fără TVA. Licitaţia deschisă în 13 Iulie a fost  valabilă până în 17 August 2023, se arată în documentația procedurii.

Singura ofertă primită a fost din partea firmei Datanet Systems, care a participat împreună cu trei subcontractanți: Cibernet Service, Eurobil Impex și Helinick.  Primăria a semnat contractul cu  Datanet Systems în februrie 2023, iar durata acestuia este de 12 luni. Astfel, în 3 luni rabilitarea clădirii ar trebui să fie gata. În momentul de faţă clădirea stă să cadă, cum stă să cadă şi podul de la actualul sediu al primăriei, invocat de către autorităţi. Nu putem afirma cu certitudine că lucrările nu vor fi finalizate în termenul contractului, însă chiar şi aşa, tot demonstrează o lipsă de viziune şi de predictibilitate. Dacă lucrările sunt terminate în termen, înseamnă că Primăria a semnat pe un an de zile, un contract ce putea fi onorat în doar trei luni.

Datanet Systems a fost înfiinţată de fiul unui general SRI

SC Datanet Systems SRL a fost înfiinţată în 1998 şi a fost formată din asocierea dintre General Communications Gmbh din Austria reprezentată de Gabriel Marin de la Omnilogic care deţine şi SC Frontal Communication SRL. Gabriel Marin este fiul lui Ionel Marin, general (r) SRI. Firma are o filială în Tetarom și are contracte încheiate cu multe instituții publice care fac parte din Servicii. Potrivit informațiilor furnizate de ONRC, compania are următorii asociați: Soitron Group As din Slovacia, care deține 51% din capitalul social (echivalentul a 6.893.160 RON din noiembrie 2009), și Velicu Daniela Clementina, Stroescu Dragoș, Mușat Gabriel, Velicu Vasile, fiecare dintre aceștia având o cotă de 12,25% (aproximativ 1.655.710 RON ca aport la capitalul social.

Datanet Systems este scindată în trei firme: Datanet Systems SRL, Datanet Systems Cluj SRL şi Datanet Systems Software SRL. Confom ulitmelor date raportate Datanet Systems SRL  a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 38 407 110 lei şi un profit de 1 942 008 lei, în timp ce  Datanet Systems Cluj SRL  se afla, în 2023, pe minus cu o cifră de afaceri 937 562 lei de şi un proft net de -50 081 lei. De asemenea, firma clujeană a aduat datorii de 483 049 lei. Datanet Systems Software SRL a raportat, în anul 2023, o cifră de afaceri de 2 774 980 lei şi un profit de 67 030 lei.

În anul 2024, Datanet Systems, a încheiat 38 de contracte, cu diverse instituţii din toată ţara,        finanţate din bani publici.

Gabriel Marin, denunțător în dosarul Microsoft, neagă orice implicare

Gabriel Marin a fost identificat ca fiind martorul denunțător în cadrul dosarului Microsoft, având rolul de a enumera off-shore-urile implicate în această afacere controversată. Conform surselor, Marin are legături cu Dumitru Zamfir, cunoscut sub numele de „nea Titi”, unchiul lui Sebastian Ghiță, cel care deţine grupul Asesoft şi postul de televiziune România TV, proeclit „Copilul”.

Identitatea lui Marin a fost dezvăluită dintr-o eroare a procurorilor DNA, care au ales un pseudonim similar cu numele său pentru denunțătorul protejat care a colaborat cu ancheta. Cu toate acestea, Marin a declarat că nu a avut nicio legătură cu afacerea Microsoft, afirmând: „Nu, categoric nu! Nu am fost niciodată solicitat să dau declarații, nici măcar ca martor, despre afacerea licențelor Microsoft. Informațiile din acest denunț public nu puteau fi cunoscute decât de cineva aflat în poziții de decizie la Microsoft sau Fujitsu Siemens.”

În altă ordine de idei, compania Datanet Systems SRL este implicată într-un contract controversat cu Romatsa, având o valoare de 3.380.000 lei, pentru modernizarea sistemului de telecomunicații. Contractul conține clauze care favorizează Datanet, care, conform informațiilor, ar putea afecta siguranța națională. Caietul de sarcini specifică faptul că aplicația de monitorizare PMECT, parte esențială a proiectului, este un produs exclusiv al Datanet Systems, iar modificările necesare pentru licitație nu pot fi efectuate fără acordul companiei, care a refuzat să colaboreze cu alți participanți.

Helinick, una dintre firmele subcontractate are rădăcini în trecutul comunist

Firma Helinick, cu sediul în București, este deținută de Retegan Ioan Marius, un om de afaceri cu legături în fostul sistem comunist. Tatăl său, Ioan Retegan, a fost șef al Sectorului de muncă de partid din ministere și a încheiat cariera ca vicepreședinte al Comitetului executiv al Consiliului Popular din Sălaj. Helinick a fost parte din parteneriatul responsabil pentru instalarea sistemului de supraveghere video din Cluj-Napoca. Helinick a raportat, în anul 2023, o cifră de afaceri de 22 811 065 lei şi un profit net de 2 277 974 lei.

În anul 2024, Helinick  a încheiat 39 de contracte, cu diverse instituţii din toată ţara, finanţate din bani publici.

2 COMENTARII

  1. Se spune că o mâna spală pe alta !Pariu că, câștigul a fost mare si toată famiglia a câștigat !Prin asemenea metode, mii de miliarde au disparut din averea românilir .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.