Ţările NATO se pregătesc să discute despre condițiile necesare pentru ca Ucraina să primească o invitație de aderare la alianță, ca răspuns la „planul de victorie” prezentat de președintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, citat de Reuters.

Zelenski a făcut public, pentru prima dată în această săptămână, un plan în cinci puncte, care include solicitarea unei invitații imediate la NATO, menționând că acest gest ar demonstra clar președintelui rus Vladimir Putin că invazia Moscovei se va încheia cu o înfrângere geopolitică.

Deși NATO a afirmat că Ucraina va deveni, într-o bună zi, membră a alianței, oficialii au subliniat că țara nu poate adera în timp ce se află în război, din cauza riscului unui conflict direct între NATO și Rusia. Până în prezent, liderii Alianței au evitat să ofere un răspuns direct la solicitarea recentă a lui Zelenski.

Brekelmans, al cărui stat este printre cei 32 de membri NATO, a subliniat că în cadrul alianței există „opinii foarte diferite” cu privire la această problemă. El a declarat că, pentru a ajunge la un consens, aliații ar trebui să stabilească criterii clare pe care Ucraina ar trebui să le îndeplinească pentru a primi invitația și alte cerințe necesare pentru a deveni membru.

„Dacă nu aveți această claritate, nu cred că 32 de aliați vor fi de acord să acorde o invitație”, a declarat el reporterilor după o reuniune a miniștrilor apărării NATO la Bruxelles.

Întrebat despre condițiile pe care Ucraina ar trebui să le respecte, Brekelmans a menționat lupta împotriva corupției. „Dacă doriți să modernizați forțele armate ucrainene și să colaborați cu alte țări, este firesc să evaluați progresul pe această dimensiune”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.