Bisericuțele care exista în culisele conducerii FRCF nu încetează să ne șocheze. Actualul președinte FRCF pare că a fost așteptat în mod expres să își finalizeze studiile de licență( la vârsta de 40 de ani), ca să fie pus rapid în funcția de conducere a Federației Române de Culturism și Fitness.

 Domnul Gabriel Toncean a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport în anul 2013, an în care, a și fost numit președinte al federației respective. Numirea în funcția de conducere a domnului Toncean s-a întâmplat cât ai zice pește: prin   alegeri convocată in data de 23 martie 2013, pe când Toncean nu avea facultatea absolvită, doar urma cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport la fără frecvență.

Prima încercare a lui Toncean a fost în 2009, atunci când a candidat pentru președenția FRCF, neavând facultatea terminată(sau măcar începută), cu toate că în dosarul de candidatură din cadrul FRCF se cerea copia legalizată a diplomei de finalizare a studiilor superioare. Oricum, Toncean a candidat pentru funcția de președinte, dar și de vicepreședinte a Federației Române de Culturism și Fitness. Președinte a fost numit Cristian Mihăilescu, iar vicepreședinte, Petru Ciorbă (la diferență de un vot de Gabriel Toncean).  Toncean s-a retras în umbră și a început să urmeze cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, toate acestea pentru a se întoarce când stelele se alinază- de data asta, cu temele făcute, dar facultatea încă neabsolvită.

Începem să înțelegem motivul pentru care Universul și-a dorit atât de mult ca Toncean să fie ales în funcția de președinte. Acesta a adus mulți bani Federației și a organizat campionate de calibru în țară. Cu toate acestea, Gazeta de Cluj a aruncat o privire dincolo de cortină. Conflictul dintre aparență și esență este unul puternic, iar cu cât ne adâncim mai mult în poveste, lucrurile încep să se lege. Reamintim faptul că Gabriel Toncean este președintele FRCF, iar între timp a fost ales și președinte al Agenției Naționale a Sportului. Domnul Toncean este șef peste tot, iar acum faptul că FRCF primește mult mai multă finanțare decât înainte, este de înțeles.

De când domnul Toncean este la conducere, FRCF are foarte mulți sportivi medaliați și premiați. Dar nu tot ce zboară se mănâncă. Sportivii participă la o categorie și sunt premiați la alta- între timp ce banii merg către antrenori și mediatori.

Este vorba despre sportivii care participă la categoria Masters, categorie neoficială, nerecunoscută în România, unde concurenții nu sunt testați. Șmecheria este bine gândită: concurenții participă la categoria Masters, scapă de controalele anti-doping, câștigă, după care sunt trecuți pe listele de premiere de la categoria Seniori. Apoi, conducerea FRCF își face mare campanie de PR, dar, pe nedrept. Concurenții care câștigă la Masters nu au ce cauta pe listele premierilor de la seniori, cea din urmă fiind o categorie oficială, unde se efectuează teste anti-doping. Comparând listele sportivilor care au participat în anul 2020 la categoria Masters cu listele premierilor de la categoria Seniori, regăsim multe nume care se repetă. Nume care, de altfel, nu au ce să caute pe lista premiaților, dacă categoria Masters NU E recunoscută în țara noastră.

Dar, oricum ar fi, ecuația e simplă: cu cât mai mulți premiați, cu atât mai mulți bani și pentru staff-ul FRCF. De reclamă și laude, nu mai vorbim.

Cu toate că rezultate sunt, numărul sportivilor testați pozitiv cu substanțe interzise din cadrul Federației FRCF, este mare: vorbim de a doua federație cu cei mai mulți sportivi dopați, după Coreea. Dar, atâta timp cât Gabriel Toncean este și la conducerea ANS și FRCF, federația va primi finanțare și va face slalom printre obstacole! Nu blamăm faptul că domnul Gabriel Toncean susține Federația. Dar  show-ul silențios din culise, este dubios.

Mai mult, se pare că Federația de Culturism și Fitness nu crede în puterea exemplului, având în vedere că în jurul oamenilor de la conducere gravitează oameni nedemni de li se urma exemplul. Cristian Russ este un fost culturist exclus din lumea sportului pentru dopaj, dar acest lucru nu a fost un impediment din a fi numit selecționer la juniori. Similară este și situația doamnei Monica Mureșan, vicepreședinta FRCF care îi ține locul lui Gabriel Toncean. Monica Mureșan a fost pusă într-o situație sensibilă, după ce a fost suspendată, dar totuși, este la conducerea federației. Ba mai mult, a fost reclamată de mai multe ori de către sportivi, referitor la faptul că ea și soțul său au un business de familie mai atipic: axat pe anabolizante.

Citește și: https://gazetadecluj.ro/gabriel-toncean-a-cheat-uit-viata-din-toate-punctele-de-vedere-trecutul-patat-din-spatele-vicepresedintelui-agentiei-nationale-a-sportului/#google_vignette

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua și mă bucur că ați făcut public acest material. O mică corecție, Toncean este doar vicepreședinte ANS. Despre mizeriile, abuzurile și falsurile pe care le-a făcut și le face în FRCF vă pot da mai multe detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.