La aproape șase luni de la deschiderea șantierului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că stadiul lucrărilor pregătitoare a ajuns la 80%. Totodată, ministrul a declarat că până la sfârșitul acestui an vor fi deschise ofertele pentru licitația propriu-zisă de construcție și dotare a unității medicale.

„Clujul avea nevoie de un spital regional de urgență. Am discutat cu constructorii, iar problema stabilității terenului este aproape rezolvată. Ne propunem ca etapa pregătitoare să fie încheiată până în ianuarie 2025. Însă, un aspect important rămâne asigurarea accesului facil la spital, ceea ce necesită colaborarea cu autoritățile locale,” a subliniat Rafila, estimând că spitalul va fi finalizat până la jumătatea anului 2028.

Proiectul, care implică o investiție de aproximativ 700 de milioane de euro, va fi finanțat din fonduri europene, buget național și credite externe. Spitalul va avea o capacitate de 849 de paturi și o suprafață construită de peste 184.000 mp.

Până acum, compania Ubitech Construcții a realizat lucrările din prima etapă, ce includ organizarea șantierului, excavări, fundații speciale și devierea utilităților. Contractul pentru această etapă, în valoare de peste 52,2 milioane lei fără TVA, are termen de finalizare opt luni.

În paralel, s-a demarat licitația pentru construcția propriu-zisă a spitalului, cu un buget estimat la peste 2 miliarde lei. Spitalul va cuprinde două corpuri principale, heliport, parc fotovoltaic, drumuri de acces și alte amenajări exterioare. Clădirea principală va avea opt niveluri, incluzând un etaj tehnic și heliport pe acoperiș.

Costurile proiectului au crescut semnificativ față de estimările din 2019, de la 2,6 miliarde lei la 3,4 miliarde lei în 2023, reflectând creșterea prețurilor materialelor de construcție și adaptările necesare.

Ministrul a subliniat importanța accesului la viitorul spital, cerând autorităților locale să ia măsuri pentru realizarea infrastructurii necesare. „Este crucial să avem drumuri și soluții rapide de transport până la finalizarea construcției,” a adăugat Rafila.

1 COMENTARIU

  1. No, ce bine ca 80% „din etapa pregatitoare” este gata. Mai trebuie maturate frunzele, si gata, ne putem apuca drecu’ de construit ceva? Sau ne alegem cu o fundatie(speciala…) si niste gropi frumoase? Clujul este campion pe tara…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.