Pokerul nu este doar un simplu joc de cărți. Nu este suficient să știi regulile ca să poți să ieși învingător de la masă. Pokerul este mai mult de atât. E o combinație de abilități, strategie și control emoțional. Tocmai din acest motiv, latura psihologică poate face diferența, mai ales în momentele tensionate. 

Cei care au jucat poker știu deja că poți avea momente în care să fii euforic, dar și momente în care lucrurile nu decurg în același mod. În același timp, psihologia jocului face ca în poker să fii atent la numeroase detalii aparent nesemnificative. De la citirea adversarilor până la strategii de manipulare, toate îți sunt utile. 

Citirea adversarilor 

Unul dintre cele mai cunoscute aspecte psihologice ale pokerului este abilitatea de a-ți citi adversarii. Dacă joci live, e indicat să fii atent la orice detaliu care poate spune ceva despre cărțile pe care adversarii tăi le au. Limbajul trupului este foarte important. Schimbările bruște de comportament pot spune, de asemenea, ceva. Iar dacă simți că un jucător respiră mai repede, poți lua în calcul că se pregătește de un bluf. În cazul în care un jucător își verifică des cărțile ori dacă atinge constant jetoanele, s-ar putea să fie nesigur pe cărțile sale. 

E bine de știut că îți poți „citi” adversarii chiar și când joci pe un site de poker online. Chiar dacă nu ai adversarii în față, poți găsi tipare în deciziile pe care le iau. Poți împărți jucătorii în mai multe categorii și îți vei face o impresie clară asupra a ceea ce au în minte. Ba chiar poți anticipa și blufurile strict pe baza informațiilor pe care le acumulezi. 

Strategii de manipulare 

În jocul de poker e bine să îți domini adversarii. Jocul pasiv nu te ajută pe termen lung. E bine să fii cât mai agresiv în momentele potrivite și să poți să scoți maximum din fiecare mână. Câteodată va trebui chiar să-ți manipulezi adversarii. Să îi faci să creadă că ai cărți atât de bune încât să-i determini să se retragă. Ba chiar e bine să nu ai un joc liniar, pentru că și ei vor încerca să te citească. 

Bluful este cea mai întâlnită „armă” de manipulare din jocul de poker. Secretul unui bluf de succes este coerența. Acțiunile tale trebuie să fie convingătoare și să îi determine pe adversari să cadă în capcana pe care tocmai le-ai întins-o. 

În același timp, când ai o mână foarte puternică, poți alege să joci pasiv pentru a-i determina pe ceilalți să parieze mai mult. Astfel vei reuși să îți mărești mai mult stack-ul decât dacă ai fi agresiv din prima și ceilalți ar renunța direct. În același timp, dacă vrei să îți dezorientezi adversarii, poți să alternezi stilul de joc (agresiv și pasiv) și îi poți forța să comită greșeli. 

Controlul emoțiilor 

Controlul emoțiilor are legătură directă cu latura psihologică a jocului. În poker, ca în viață, nu pot fi toate lucrurile așa cum îți dorești. Vor veni momente în care vei simți că jocul este nedrept cu tine. Că nu primești cărțile pe care le dorești. Că nimic nu îți iese. E ceva absolut firesc! Toți jucătorii trec prin astfel de momente. Știi însă cum se face diferența? Prin controlul emoțiilor. Dacă accepți că sunt și zile mai proaste, că nu poți câștiga fiecare partidă sau turneu, cu atât îți va fi mai ușor. Da, nimănui nu-i place să piardă, dar dacă nu reușești să îți controlezi emoțiile, s-ar putea să pierzi și mai mult pe termen lung. 

În astfel de momente, e bine să nu te raportezi doar la momentul prezent. Încearcă să vezi imaginea de ansamblu. Poate că în ultima lună ești pe plus și ți-ai crescut bugetul cu 200%. De ce să te enervezi doar pentru o zi nefastă? Încearcă tot timpul să îți analizezi obiectiv jocul și să accepți că pur și simplu poți da și de adversari mai buni sau mai inspirați decât tine. Cu cât îți controlezi emoțiile mai bine, cu atât vei avea șanse mai bune să te întorci cu dreptul la masa de poker. Calmul chiar ajută. În schimb, dacă îți arăți emoțiile atunci când joci live, s-ar putea ca acesta să fie un avantaj pentru adversarii tăi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.