Unul dintre cele mai răsunătoare procese în care este implicată Primăria Municipiului Cluj-Napoca este lupta provenită dintr-o antiteză a viziunilor asupra unui teren. Vasile Pușcaș și Emil Boc, unii dintre cei mai veritabili pioni pe planșa de infrastructură ai municipiului Cluj-Napoca sunt și protagonișitii acestui proces judecătoresc, care a fost început în vara lui 2023.

Milionarul Vasile Pușcaș, patron al fost firme Florisal ( acum PSC  Imobiliare) este cel care a cumpărat un teren cu o suprafață totală de 12.095 mp pe strada Observatorului, din Zorilor. Cu o viziune hotărâtă pentru ridicarea de blocuri pe terenul care acum îi aparține, lui Sile îi mai lipsea un singur lucru: autorizație de construire. A inițiat demersuri în această privință, însă, în mod ciudat, municipalitatea trecea cu vederea cam orice cerere înaintată. Acest fapt a început să aibă sens în momentul în care în scenă apare un nou personaj (și acesta cu idei mărețe și opinii de infrastructură), doar cu ceva mai mare putere pe planșa de joc pe care ne situăm.

Așa, în scenă a intrat primarul Emil Boc, cu tot cu propriile sale convingeri referitoare la ce ar trebui de fapt să servească terenul respectiv. Fără prea multe explicații pentru care Sile Pușcaș nu a primit autorizația pentru blocurile mult visate, Emil Boc a început să își pună în aplicare propria idee. Sub temeiul că locuitorii din Zorilor sunt printre singurii clujeni care nu se bucură de un parc, primarul a militat pentru realizarea Parcului Observator pe terenul lui Sile. La data de 24 decembrie 2019 a fost adoptată Hotărârea de Consiliu local prin care a fost aprobată Documentaţia tehnică şi a indicatorilor termico-economici pentru obiectivul de investiţii „Amenajare parc zona Observator, cartier Zorilor, din municipiul Cluj-Napoca”.

Cu toate planurile acestea mărețe, Primăria a cam uitat să-l anunțe pe Sile că îi ia terenul ca să facă parcuri, sau cel puțin așa susține acesta, că a aflat din presă. Și de aici- scandal. 

Milionarul a dus situația în instanță, unde a și câștigat.  Judecătorii Tribunalul Bistrița-Năsăud au stabilit, la data de 3 noiembrie 2022, că Primăria Cluj-Napoca trebuie să-i acorde lui Sile Pușcaș despăgubiri în valoare de 113.801.371 de lei, (aprox 23 milioane de euro) în urma exproprierii terenului de 12.095 mp. Sentința instanței a venit la numai câteva ore după ce primarul Emil Boc s-a pozat cu gura până la urechi pe terenul expropriat, de unde anunța că au început lucrările la Parcul Observator. Probabil că încă nu a aflat valoarea reală a parcului pe care îl construiește, căci la început echipa lui Boc au aproximat investiția la 2 milioane de euro.

Primăria Cluj-Napoca nu s-a lăsat cu una cu două. Suma la care a fost evaluată terenul expropiat i-a crescut tensiunea lui Emil Boc, care nu înțelegea nicicum discrepanța colosală dintre părerile a doi experți în expropieri. Unul considera că terenul se ridică la 23 de milioane de euro, iar altul, la doar 7 milioane de euro.

Adevărul, undeva la mijloc?

După cum spuneam, sentința nu era definitivă, fiind atacată de primar prin apel. Doar că Vasile Pușcaș s-a scârbit de judecătorii clujeni ca de mere pădurețe, după ce Curtea de Apel Cluj au emis o sentință nefavorabilă lui, într-un alt proces împotriva aceluiași Emil Boc. De data asta, reclamantul nu și-a mai permis să piardă, așa că a înaintat rapid o cerere de strămutare.

La data de 5 decembrie 2024, Curtea de Apel din Suceava a schimbat în parte sentința civilă apelată, pentru care Boc poate să-și șteargă transpirațiile puțin. Din 113.801.371 de lei, adică 23 de milioane de euro cât ar fi trebuit Emil Boc să îi bage în buzunar lui Sile Pușcaș, acum s-a stabilit suma de 75.058.720 de lei. Harnicul Boc a plăit deja 10.911.765 de lei, dar încă e bun de plată de 13 milioane de euro, diferența pe care trebuie să i-o achite dezvoltatorului imobiliar

Finalul este unul dulce-amar: cu toate că Primăria Cluj-Napoca a reușit o reducere a despăgubirilor prevăzute în sentință, situația prin care s-a ajuns ca 13 milioane de euro să fie plătiți din banii publici din cauza iresponsabilității administrației, nu o vom trece cu vederea.

Citește și: Primăria Cluj-Napoca face colecție de procese pierdute în instanță: peste 59 de milioane de euro plătiți din banii publici este prețul neglijenței administrației locale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.