Bilete pentru spectacole pentru copii sau concerte mult așteptate, precum cel al lui Russ, au devenit capcane financiare pentru zeci de persoane din Cluj și București. Escrocii online profită de entuziasmul și graba cumpărătorilor pentru a-i lăsa fără bani și fără acces la evenimentele dorite. Poliția recunoaște că nu mai face față numărului mare de plângeri primite zilnic din partea celor înșelați.
În era digitală, în care evenimentele culturale, concertele și meciurile de fotbal sunt promovate intens pe rețelele sociale, o nouă schemă de înșelătorie și-a făcut loc printre utilizatorii de Facebook. Fenomenul „țepelor cu bilete” s-a extins rapid, lăsând mii de oameni fără bani și, mai rău, fără șansa de a participa la evenimentele mult visate. Această practică insidioasă, deși nu e nouă, a atins proporții alarmante, mai ales pe fondul creșterii popularității platformelor sociale și a nevoii constante de experiențe live în contextul post-pandemic.
Gazeta de Cluj a identificat zeci de anunțuri online de vânzare de bilete, răspândite pe diverse grupuri precum cele de „mămici” sau de „vânzări”. Ciudat este că pe toate aceste grupuri apărea aceeași persoană care posta cu o frecvență de parcă ar deține o adevărată casă de bilete la el acasă, pentru orice eveniment ți-ai dori. Investigația a pornit după ce o doamnă a semnalat pe un grup de mămici că a fost înșelată de acest individ, pierzând bani în încercarea de a cumpăra bilete pentru un spectacol pentru copii.
Postarea suna astfel:
„Să nu vă lăsați păcălite de acest individ! Văd că multe mame caută bilete la spectacole, să nu vă lăsați păcălite. Uneori contactează persoanele în privat pentru a le vinde bilete. Este un țepar!!!!”
Biletele pe care a încercat să le cumpere această mămică țepuită erau la spectacolul Petrecerea de Crăciun a lui Pettson, spectacol care urma să fie pus în scenă la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Prețul unui bilet era de 80 de lei, iar aceasta a dorit să cumpere două bilete. A intrat în legătură cu individul, a lăsat adresa de e-mail și a efectuat un transfer bancar de 160 de lei dintr-un cont al unei bănci din România. Inițial, transferul nu a fost acceptat, așa că a mai trimis banii încă o dată. Ulterior, ambele plăți au fost acceptate, însă când a încercat să reia conversația cu țeparul, a realizat că a fost blocată și nu mai putea intra în legătură cu acesta. În urma incidentului, s-a dus și a făcut o plângere la poliție împotriva individului.
„Am fost blocat imediat după ce i-am trimis banii” – un bărbat din București a relatat pentru Gazeta de Cluj
Un bărbat din București își dorea cu disperare să ajungă la concertul lui Russ. După ce biletele s-au epuizat rapid pe site-urile oficiale, a început să caute pe grupuri de Facebook. A găsit o postare pe un grup de „vânzări” care oferea bilete la prețul de 150 de lei bucata. Fără să mai stea pe gânduri, a intrat în legătură cu vânzătorul. Din cauza frustrării că nu găsise bilete nicăieri, nu a mai verificat profilul acestuia.
Vânzătorul i-a cerut să facă un transfer rapid pentru a-i „rezerva” biletele. Bărbatul a trimis imediat banii. La scurt timp după confirmarea transferului, vânzătorul l-a blocat și a dispărut fără urmă. Profilul era de negăsit, iar mesajele nu mai ajungeau la destinatar.
Gazeta de Cluj a încercat să-l confrunte pe acest escroc intrând în legătură cu el pentru a cumpăra fictiv bilete la un meci cu FCSB. În momentul în care i-am cerut dovezi mai clare că biletele există, individul ne-a blocat imediat. Tactica sa este mereu aceeași: o postare atractivă, graba pentru a obține un transfer rapid și blocarea interlocutorului imediat după ce primește banii.
Păgubiții au declarat pentru Gazeta de Cluj că poliția din România nu le-a oferit prea multe răspunsuri și că, în multe cazuri, anchetele nici măcar nu au fost demarate. „Ni s-a spus că primesc atât de multe plângeri pentru înșelătorii online, încât nu mai fac față,” a povestit un păgubit. Lipsa personalului specializat și volumul imens de cazuri au transformat aceste fraude într-un fenomen care scapă de sub control, iar înșelătorii profită din plin de această situație.
Cum te poți proteja de astfel de înșelătorii:
- Verifică profilul vânzătorului: Caută activitatea anterioară, comentarii sau recomandări. Profilurile false sunt adesea recent create sau au activitate limitată.
- Solicită dovezi clare: Cere poze detaliate ale biletelor și alte dovezi care confirmă autenticitatea.
- Nu trimite bani în avans: Dacă este posibil, folosește metode de plată sigure sau plata la livrare.
- Fii atent la graba impusă: Escrocii te presează să faci transferul rapid pentru a evita verificările.
- Raportează incidentele: Chiar dacă poliția este copleșită, fiecare raport contribuie la expunerea și combaterea acestui fenomen.