Majoritatea românilor care vor să îşi achiziţioneze acum o locuinţă sunt nevoiţi să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar. Cine îşi cumpără acum o garsonieră cu credit ipotecar plăteşte în 25 de ani de patru sau cinci ori preţul acesteia. De exemplu, o persoană care face un credit de 150.000 de lei la bancă, trebuie să restituie până la 700.000 RON.
Putere de cumpărare mult mai mică
În 2002, cu salariul mediu se putea achita un apartament cu două camere în 66 de luni, în timp ce în prezent o persoană care câştigă salariul mediu are nevoie de 200 de luni pentru a-şi cumpăra aceeaşi locuinţă, dar cu şase ani mai veche. Dacă în anul 2002 salariul mediu era în jur de 180 de euro, iar un apartament cu două camere costa aproximativ 12.000 de euro, în prezent, salariul mediu este de 460 de euro iar, respectiv de 2,5 ori mai mare în timp ce preţul unei locuinţe de două camere este de circa 90.000 de euro, adică de şapte ori mai mare. Specialiştii apreciază că preţurile erau în acea perioadă subevaluate, în condiţiile în care erau puţini cei care îşi puteau permite să cumpere locuinţe, din cauza lipsei instrumentelor financiar-bancare. Raportul a început însă să se îmbunătăţească în ultimele luni, ţinând cont că scăderea preţului apartamentelor vechi s-a accelerat, iar salariile au cunoscut o uşoară creştere, potrivit datelor consultanţilor imobiliari şi ale Institutului Naţional de Statistică. Dacă preţul unei garsoniere amplasate într-o zonă bună în municipiul Cluj-Napoca a fost de circa 55.000 de euro în ianuarie, acum, aceeaşi garsonieră costă numai 47.000 de euro, şi se va vinde probabil chiar cu 45.000 de euro, după aprecierea specialiştilor imobiliarilor clujeni. La fel, apartamentele cu două camere au acum acelaşi preţ la care se vindeau în urma cu doi ani, respectiv circa 60.000 de euro, în timp ce în lunile ianuarie, februarie sau martie costau 70.000 de euro. Apartamentele vechi se vor vinde cu preţuri între 800-1.000 euro pe metru pătrat, în funcţie de zonă şi finisaje, iar cele noi cu maximum 900-1.100 de euro, comparativ cu 1.200 de euro metrul pătrat, cât era preţul la începutul anului acestuia.
Blocaj pe piaţa imobiliară
Volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut drastic la Cluj, vânzarile diminuându-se cu circa 70% în ultimele două luni. Piaţa imobiliară clujeană s-a blocat din cauza lipsei de apetit a cumpărătorilor de a achiziţiona locuinţe al căror preţ toată lumea se aşteaptă să scadă, pe de o parte, dar şi a încăpăţânării vânzătorilor de a ţine de preţ, convinşi că acest declin nu va dura.
Andreea Mitrică