Marți, Ministerul Energiei a semnat șase contracte în valoare de peste 600 de milioane de lei pentru dezvoltarea lanțurilor industriale de producție, asamblare și reciclare a bateriilor, precum și pentru noi capacități de stocare a energiei electrice în baterii, a anunțat ministrul Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, au fost semnate patru contracte de finanţare, cu o valoare a ajutorului de stat de peste 470 milioane de lei, din apelul aferent investiţiei 4.1 din PNRR pentru producţia de baterii româneşti, scrie StiripeSurse.
„România poate să devină un lider la nivel european în domeniul industriei producătoare de baterii pentru stocarea energiei electrice. Am reuşit prin acest apel să accelerăm acest proces şi să punem România pe harta marilor producători de baterii la nivel mondial. Mai mult, pentru prima dată, anul acesta, folosim în mixul energetic din sistemul naţional energie din noile capacităţi de stocare. Faptul că dispunem de tehnologie pentru baterii produsă în România, alături de voinţa clară a companiilor de a investi în capacităţi de stocare, ne consolidează poziţia de jucător european important pe acest segment”, a declarat Sebastian Burduja.
Astfel, Crisana Pro Construct SA a semnat un contract pentru producţia de acumulatori industriali Crişana. Valoarea ajutorului de stat este de 145 milioane lei (29,15 milioane euro) pentru o capacitate de 0,547 GW/an. Ecorec Recycling SRL va construi o fabrică de baterii, adăugând 0,336 GW/an cu o finanţare de 9 milioane de euro, Grima Com SRL va înfiinţa o unitate de producţie, cu o capacitate de 0,448 GW/an şi o investiţie de 34 milioane de euro, în timp ce Sinteza SA va dezvolta o capacitate pentru producţia, testarea şi reciclarea electrolitilor folosiţi în bateriile industriale, cu o capacitate de 2 GW/an şi o finanţare de 25 milioane de euro, în parteneriat cu Lockheed Martin, deja anunţat.
Pentru dezvoltarea noilor capacităţi de stocare a energiei electrice în baterii, ultimele două contracte semnate marţi includ proiectul realizat de RPower Bess – Two S.R.L., cu o capacitate instalată de 245 MWh şi o finanţare de 15 milioane de euro, alături de proiectul companiei Teiuş Solar S.R.L., care va adăuga o capacitate de 117 MWh, în urma unei investiţii de 8 milioane de euro.
Citește și: Un preot din Cluj încearcă să momească fetele cu bani pentru favoruri sexuale