Nu mai este niciun secret că totemul din fața Iulius Mall a fost ridicat pe baza unei documentații măsluite și a unor semnături date la mișto. Gazeta de Cluj a scris despre acest lucru într-un articol precedent, în care am demonstrat o serie de nereguli care se regăsesc în documentația care a dus la ridicarea unei astfel de construcții „fabuloase”.
De asta avea nevoie Clujul. De un stâlp cu leduri luminoase în intersecție, în fața semaforului la care șoferii trebuie să oprească. S-a luat în calcul riscul accidentelor, sau ni se mai dovedește o dată că iresponsabilitatea primează la cei care conduc prea-măritul oraș de cinci stele?
Pentru că a amplasa reclame luminoase într-o intersecție este de-a dreptul ilegal, Primăria Cluj-Napoca s-a jucat puțin cu documentele și din una în alta, ne-am trezit că suntem orbiți în trafic de reclame și anunțuri. După cum am scris și în articolul anterior, primul pas al acestei ilegalități premeditate a fost o autorizație de construire în vederea executării lucrărilor pentru „amplasare firme și reclame pe complex comercial Iulius Mall”, practic, afișarea reclamelor pe fațada mall-ului.
Nimic greșit, doar că s-au încurcat puțin pe drum. După autorizarea construcției, cei de la Arhimar aduce modificări inițialului document și în loc de reclame pe mall-ul Iulius, răsare un totem , care dintr-o dată devine și luminat. Chiar foarte luminat. Nu ca să fie în spiritul Crăciunului, ci ca să atragă atenția trecătorilor. Dar nu agtrage doar atenția pietonilor, ci în special a șoferilor.
Înțelegem ideea de marketing și toate cele, dar chiar să fie încălcată legea în halul acesta, încât să se pună un totem cu led luminos înaintea semaforului?
Conform Legii 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, în articolul 15, sub. L) este interzisă amplasarea mijloacelor publicitare în interiorul intersecţiilor şi al sensurilor giratorii, în spaţiul destinat circulaţiei autovehiculelor şi semnalizării rutiere, în zone în care desfăşurarea în condiţii normale a traficului ar putea fi perturbată.
Bineînțeles că totemul NU are aviz de la siguranța circulației, pentru că nimeni nu ar aproba așa ceva.
Nu e ca și cum problema obstacolului luminos a trecut nesesizată. În anul 2024, până în octombrie au fost înregistrate 3 sesizări către Primăria Cluj-Napoca cu privire la acest totem ilegal. Conform informațiilor primite, sesizările au apărut din cauza luminozității puternice a reclamelor.
Primăria Cluj-Napoca susține următoarele: „În urma verificărilor efectuate de către polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism și Disciplina în Construcții a rezultat faptul că totemul existent a fost modernizat în baza autorizației de construire cu nr. 390/29.03.201, ca urmare a cererii adresate de S.C. IULIUS MALL CLUJ S.R.L. Cu ocazia verificărilor efectuate s-a discutat cu reprezentantul Iulius Mall, fiindu-i solicitată diminuarea intensității luminoase odată cu lăsarea întunericului pentru a nu deranja traficul auto și pietonal, acesta fiind și motivul pentru care au fost făcute o parte din reclamații. Menționăm faptul că polițiștii locali nu au cadru legal și mijloace tehnice pentru determinarea intensității luminoase”
Mai departe, în răspunsul elaborat de Primărie se face referire la autorizația de construire 692/11.08.2023 prin care Emil Boc a autorizat apariția luminilor pe totem, cu toate că numele autorizației ne cam induce în eroare, din nou, căci ar fi vorba de fațada mall-ului: „Amplasare Ecran LED pe Fațada Complexului Iulius Mall”, verificare care a fost efectuată de Direcția Generală Poliția Locală.
În 2012 mai există o autorizație de construire pentru același totem referitoare la „Amplasare Firme Luminoase în sistem provizoriu și demontabil”. Ciudat, reclamele luminase nu prea au fost nici înlocuite, nici demontate. Acest sistem provizoriu pare să reziste bine, de vreo 13 ani.
Cu toate că totemul cu reclame luminoase este total împotriva legii și reprezintă un pericol al circulației din cauza amplasării incorecte, își face veacul din 2009 în intersecția din fața complexului Iulius. Nu este vorba doar de deranjul luminos, legea interzice clar plasarea de reclame în intersecții. Însă cine să se pună cu ideile Arhimar și cu Emil Boc?
După cum ne-a confrmat și Primăria, nu s-au aplicat sancțiuni contravenționale conform Legii 185/2013. Dar ce contează? Când ai putere, lucrurile de acest gen devin opționale!
Citește și: Ungurii de la MVM cumpără E.ON divizia de furnizare