John Onoje – cetăţeanul moldovean de origine africană care a protestat în timpul vizitei la Chişinău a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov –  vrea să candideze pentru funcţia de preşedinte ca să înfăptuiască unirea Republicii Moldova cu România, relatează Info-Prim Neo, citat de NewsIn.
"Noi avem un preşedinte, preşedintele nostru este cel de la Bucureşti. Eu sunt unionist şi, dacă ajung preşedinte, promit că voi face unirea în şase luni. România intră în spaţiul Schengen în martie anul viitor, după aceasta nouă ne va fi foarte uşor să ne unim", a declarat Onoje.

El a venit, sâmbătă, 10 decembrie, la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul capitalei moldovene ca să anunţe că are nevoie de 15 semnături ca să-şi depună dosarul de candidat la preşedinţie la scrutinul din 16 decembrie.

"M-am adresat către deputaţi să mă susţină, dar cei din AIE (Alianţa pentru Integrare Europeană – n.r.) deja au semnat pentru Marian Lupu şi nu-şi pot retrage semnăturile. Rămân cu speranţa ca deputaţii comunişti vor semna pentru mine", a afirmat moldoveanul de culoare. PCRM se opune însă ferm ideilor unioniste.

A fugit de război, a dat de trupe ruseşti în Transnistria

John Onoje s-a refugiat în Moldova din Sierra Leone, în urmă cu 12 ani, când ţara sa de origine era cuprinsă de război civil. După ce mai bine de zece ani a avut statut de refugiat, el a obţinut cetăţenia moldovenească la începutul acestui an, iar acum doreşte să candideze la postul de preşedinte.

Onoje a trecut deja comisia medicală şi pentru a depune dosarul complet mai are nevoie de semnăturile de susţinere a 15 deputaţi în Parlament.

Imigrantul a protestat la 22 noiembrie în faţa MAE de la Chişinău, în timpul vizitei ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, şi a cerut retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Votul, la 16 decembrie

Parlamentul Republicii Moldova nu reuşeşte de doi ani şi jumătate să-l aleagă pe preşedintele ţării, din cauză că niciun candidat nu poate să obţină 61 din cele 101 voturi posibile. După două tentative eşuate de alegere a şefului statului, potrivit Constituţiei, Parlamentul trebuie dizolvat şi se convoacă alegeri anticipate.

Deja în ultimii doi ani şi jumătate au avut loc două astfel de scrutine. Următorul va avea loc pe 16 decembrie. Până acum, în cursă nu s-a înscris niciun candidat, dar Marian Lupu, liderul Partidului Democrat şi actualul preşedinte al Parlamentului, a anunţat că o va face în zilele următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.