Romania, principalul partener al Turciei
România este primul partener economic al Turciei în Balcani şi al doilea în regiunea Marii Negre, respectiv a 11-a piaţă de export şi 12-a piaţă pentru import, cele două ţări colaborează la realizarea unor proiecte strategice în domeniul energetic şi sunt viitoare locaţii ale scutului antirachetă.
Deşi, istoric, primele contacte româno-turce datează din secolul al XIV-lea, când domnitorii Ţărilor Române au început să trimită solii la Înalta Poartă, relaţii diplomatice la nivel de legaţie au fost stabilite, între cele două ţări, abia în noiembrie 1878. În anul 1938, relaţiile dintre cele două state au fost ridicate la nivel de ambasadă.
Din punct de vedere economic şi comercial, după 1989, raporturile dintre România şi Turcia s-au dezvoltat susţinut.După un nivel record al schimburilor, care a atins 5 miliarde de euro în 2008, în anul 2009 schimburile au scăzut aproape la jumătate – 2,9 miliarde de euro în 2009, crescând în 2010 cu 47,2%, la 4,3 miliarde de euro. Astfel, Turcia este primul partener al României în cadrul schimburilor comerciale extracomunitare şi, începând cu anul 2008, este al treilea partener la export.
Turcia ocupă de asemenea locul al 14-lea în topul investitorilor străini în România. Astfel, la 31 decembrie 2010, erau înregistrate în România 12.036 de societăţi cu capital turcesc, cu un capital total investit (investiţii directe) de 433,1 milioane euro (531,3 milioane USD).
Potrivit datelor MAE, România este primul partener economic al Turciei în Balcani şi al doilea în regiunea Marii Negre, respectiv a 11-a piaţă de export ( cu 2,28% din totalul exportului turc) şi 12-a piaţă pentru import a acestei ţări (cu 1,86% din totalul importurilor turceşti).
România şi Turcia colaborează de asemenea la realizarea unor proiecte strategice în domeniul energetic, cum sunt: construcţia gazoductului Nabucco pentru aprovizionarea cu gaze din regiunea Mării Caspice, cablul electric submarin dintre Constanţa şi Istanbul, exploatarea resurselor de gaze din zona economică turcă a Marii Negre, Akcakoca şi la construirea de hidrocentrale în Turcia.
România şi Turcia cooperează însă în multe alte domenii, în afara celor economice. Astfel, din punct de vedere militar, atât România cât şi Turcia sunt ţări membre NATO care, în această calitate, şi-au asumat în ultimii ani participarea la misiuni importante. Pe de altă parte, atât România cât şi Turcia sunt viitoare locaţii ale scutului antirachetă care va fi instalat de Statele Unite în această zonă.