Prin noul sistem de alegeri, electoratul votează omul şi nu partidul. Omul care ne poate reprezenta cel mai bine în Parlamentul României, care ţine cont de nevoile cetăţeanului şi de doleanţele acestuia. Dar ce ne facem când parlamentarul ales nu îşi ia niciun fel de angajament faţă de cetăţeanul care, până la urmă, îi acordă votul său?!

 
Candidatul PRM pentru un al doilea mandat de senator, Gheorghe Funar, a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu îşi ia nici un angajament faţă de cetăţeanul clujean. Vasile Soporan (PSD) declară însă că doreşte înfiinţarea unor centre pentru copiii cu rezultate excepţionale la învăţătură şi pentru cei ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, Sebastian Moga (PNL) susţine că o să-şi facă birou electoral în colegiul în care candidează pentru a fi mai aproape de cetăţean, iar Mihail Hărdău (PD-L) doreşte extinderea descentralizării la nivelul fiecărui judeţ.

Probabil, fiecare dintre noi şi-a găsit în cursul săptămânii trecute căsuţa poştală invadată de pliante electorale şi scrisori care încep, foarte amabil, cu “Stimaţi locuitori ai Colegiului nr. x” sau “Dragi clujeni”,  continuă cu “Mă numesc “Icsulescu” şi reprezint Partidul << X >>” şi se încheie cu “am nevoie de sfaturile, sugestiile şi sprijinul dumneavoastră, care îmi vor fi de real folos în susţinerea intereselor noastre, ale clujenilor în Parlamentul României” sau “voi ţine cont de sfaturile şi sugestiile primite atunci când vă voi reprezenta în Camera Deputaţilor”. Pliantele electorale vin cu promisiuni vagi, evazive cum ar fi: dezvoltare economică având avantaje benefice pentru toţi, protecţie socială demnă şi echitabilă, promovarea turistică a oraşului Cluj – Napoca, investiţii noi, locuri de muncă mai bine plătite, etc. Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu candidaţii clujeni la Parlamentul României pentru a afla, exact, care sunt angajamentele pe care aceştia şi le iau în cazul în care o să fie aleşi. Articolul a fost realizat înainte de consumarea alegerilor.

Funar nu-şi ia niciun angajament

Gheorghe Funar, candidat în colegiul senatorial numărul patru, a declarat că nu are nici un angajement de luat în faţa cetăţenilor, acuzându-şi contracandidaţii că împart “gogoşi electorale”. “Nu înţeleg logica acestei întrebări. Ce angajamente? Faţă de cine? Eu nu îmi iau nici un angajament, nici faţă de cetăţean, nici faţă de nimeni. Eu nu mă ţin de fantezii şi de gogoşi electorale, cum văd că face toată lumea acum. Sper să fiu reales pentru un mandat de senator, unde o să continuu munca pe care am depus-o şi până acum. Am peste 100 de propuneri aflate în discuţie şi pe viitor o să propun mai multe, printre care se include şi o lege a muntelui, care se referă la relansarea activităţii economico-sociale şi valorificarea bogăţiilor muntelui”, a declarat senatorul PRM, Gheorghe Funar.

Soporan – finalizarea unor construcţii de interes local

Candidatul PSD pentru un mandat de deputat în colegiul nr. 7, Vasile Soporan, consideră prioritare pentru judeţul Cluj finalizarea construcţiilor la  Spitalul Clinic de Urgenţă, la Filarmonică şi stadionul municipal. “În primul rând, aş dori ca în cazul în care voi ajunge parlamentar, să propun o lege privind salarizarea unică,  absolut necesară, apoi o a doua lege, care să vizeze obligativitatea lanţurilor mari de magazine de a desface în proporţie de 70-80 % produsele agroalimentare de provenienţă românească. În al treilea rând, voi propune o lege care face referire la amenajarea teritoriului, la proiectele de infrastructură cu obligativităţi din partea statului pentru ca într-un timp relativ scurt România să poată folosi bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii. În judeţul Cluj vorbim despre alte priorităţi: terminarea lucrărilor la Autostrada Transilvania într-un timp mai scurt, realizarea Spitalului Clinic de Urgenţă şi continuarea obiectivelor restante din timpul guvernării de dreapta – Filarmonica, stadionul municipal şi altele care nu au fost reziliate, ci doar exprimate de conducerea municipiului şi a judeţului. În ceea ce priveşte colegiul în care candidez, o să susţin activitatea metalurgică din zonă prin construirea a două centre agroindustriale, unul în zona Câmpia Turzii şi altul la Moeciu,  înfiinţarea unui centru pentru copiii cu realizări foarte bune la învăţătură, precum şi construirea unui alt centru pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate ”, a declarat Soporan.

Moga „măreşte” pensiile

Sebastian Moga, candidatul PNL din colegiul numărul unu pentru un post de deputat, promite mărirea pensiilor şi menţinerea cotei unice de impozitare.

“Ceea ce pot promite e faptul că o să-mi fac biroul parlamentar în Mănăştur sau în Grigorescu, exact în colegiul în care candidez, pentru a putea fi mai aproape de cetăţeanul pe care îl reprezint. Zona Arini este o posibilitate foarte bună, pentru că este foarte aproape de cele două cartiere. În continuare, o să-mi însuşesc angajamentele PNL, cel de  mărire a pensiilor şi menţinerea cotei unice de impozitare”, a afirmat Sebastian Iacob Moga.

Hărdău – pentru finalizarea centurilor ocolitoare

Mihail Hărdău, membru PDL aspirant la postul de senator în colegiul nr. unu Cluj-Napoca, militează pentru finalizarea lucrărilor la centurile ocolitoare ale municipiului şi la Autostrada Transilvania. “Îmi asum chestiunile generale pe care şi le asumă orice parlamentar în această perioadă. Pe primul loc  se află rezolvarea problemei traficului greu, aici referindu-mă la finalizarea centurilor ocolitoare şi a Autostrăzii Transilvania. În această privinţă, am un proiect pe care îl promovez şi pe care îl consider deosebit de util. În continuare, vreau să transformăm, împreună cu Primăria municipiului Cluj–Napoca, pădurile din judeţ care nu sunt proprietate privată în locuri de agrement, în puncte turistice. Apoi este vorba de Transformarea Clujului în metropolă. Mi se pare firesc ca descentralizarea în următoarea legislatură, cu noi la guvernare, să fie extinsă la fiecare judeţ”, a încheiat Mihail Hărdău.

Adina Fartuşnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.