Campania a trecut şi vom afla curând care sunt rezultatele finale ale acestui scrutin. Cum a decurs însă campania electorală prin ochii candidaţilor?! Toţi candidaţii spun că au desfăşurat o campanie civilizată, dar, pe de altă parte, nemulţumirile curg despre contracandidaţi

Afişe rupte, fluturaşi cu acuze aduse unor candidaţi sau unor partide politice ori autobuze care nu circulă în ziua lansarii candidaţilor sunt principalele nemulţumiri ale celor care au candidat duminică pentru un loc în Parlament. Cu o campanie decentă sau cu una agresivă, că au rupt sau nu afişele contracandidaţilor sau că i-au atacat prin declaraţii ori fluturaşi, zece deputaţi şi patru senatori vor reprezenta judeţul Cluj, mai exact colegiile în care au candidat fiecare, în urma votului de duminică.  

„Pe clujeni nu-i mai poate păcăli nimeni”

Mihail Hărdău, cel care a candidat din partea PD-L pentru Senat în colegiul 1, vede campania ce s-a încheiat ca pe una a proiectelor şi crede că orice încercare de a discredita un partid fără argumente nu va fi luată în seamă de clujeni. „A fost o campanie a proiectelor. Mai civilizată decât în alte rânduri. O campanie a clujenilor. Totuşi, ideea de a otrăvi mintea cetăţenilor cu fluturaşi cu informaţii tendenţioase, nereale despre unii candidaţi, fără a veni cu ceva concret a fost una de prost gust. Să spună public dacă au ceva! Pe clujeni nu-i mai poate păcăli nimeni. Sunt, deja, un electorat mult mai elevat decât erau acum opt-zece ani”.

Greşeală asumată

Tudor Ştefănie, actualul primar al municipiului Turda, candidat în colegiul 4 pentru Senat din partea PD-L, a fost somat să renunţe la o parte din afişele electorale folosite, deoarece apărea alături de drapelul naţional. Greşeală asumată şi corectată de primar. „Din punctul meu de vedere, pot spune că am dus o campanie civilizată, bazată pe proiecte. Civilizată, pentru că nu am intrat în discuţii cu contracandidaţii mei. Deşi am fost bruscat şi somat cu privire la clipul electoral şi la unele afişe, eu mi-am asumat greşeala. Nu trebuia să se meargă până la o sesizare către Biroul Electoral Judeţean, dar legislaţia prevede aşa ceva, aşa că nu am comentat nimic. Am făcut o greşeală pe care am remediat-o. Mi-am dus proiectul electoral la bun sfârşit, iar acum aşteptăm rezultatele”.  

„Întâmplător…”

Alexandru Cordoş a candidat pentru PSD în colegiul 4 pentru Senat. Potrivit acestuia, campania a început bine, dar pe ultima sută de metri au fost şi probleme. „Campania a început într-un ton de normalitate în regiunea în care eu am candidat. Din păcate, au început la Turda să se rupă afişe. Când am avut lansarea candidaţilor acolo, întâmplător, în acea zi nu au circulat autobuzele şi s-a luat curentul. La fel, probabil, tot întâmplătoare a fost şi arestarea candidatului pentru Camera Deputaţilor de la PNL în aceeaşi zonă. Dar toate acestea sper că au fost şi sunt văzute de cine trebuie şi sancţionate. Din punctul nostru de vedere, noi am dus o campanie pozitivă. Am încercat să scoatem în evidenţă lucrurile care nu s-au făcut în ultimii patru ani. Spun pozitivă, nu pentru că am evidenţiat lipsurile, ci pentru că noi am venit cu proiecte. În concluzie, campania electorală a fost, în general, normală până în ultimele zile, când a devenit una mult prea dură în comparaţie cu nevoile cetăţeanului de azi”, spune Cordoş.

Jungla alegerilor

Candidata UDMR pentru Camera Deputaţilor în colegiul 2, Bianka Szenczi, vede Clujul „o junglă mai mare decât Bucureştiul”. „Putem vorbi despre o campanie liniştită la nivel naţional. La Cluj însă am avut multe afişe amplasate ilegal, fără autorizaţie. Aici, jungla e mai mare decât la Bucureşti. Noi am dus o campanie civilizată şi nu au fost incidente. Voluntarii mei, de exemplu, s-au întâlnit cu voluntari de la alte partide, dar nu au fost probleme”, ne-a declarat candidata UDMR.

„Campanie dură”

Şeful de campanie al PSD şi, totodată, candidat pentru Camera Deputaţilor în Colegiul 3 este de părere că PD-L şi PNL au fost partidele care au preferat o campanie electorală dură. „Noi nu am avut voie să punem afişe pe domeniul public, dar PD-L a avut. Nouă ni s-a dat voie abia pe ultima sută de metri din campanie. Au fost devastate foarte multe afişe, zilnic, timp de două săptămâni. Am făcut foarte multe sesizări, la Poliţie, la Jandarmerie, la Primărie, dar vina se arunca de la unul la altul. Per ansamblu, a fost o campanie agresivă, cu atacuri foarte multe la persoană, dar şi la partide. Nu s-a discutat pe proiecte şi au fost aduse acuze fără argumente, mai ales din partea PD-L”, crede Jorj.

„Obişnuit”, „decent”

„Nimic ieşit din comun” spune actualul (încă) deputat PNL Mircea Puşcă, cel care a candidat pentru Senat în colegiul 4. „Ştiu că s-au distrus materiale de campanie, dar asta face parte din cultura noastră. E mai uşor să dai la picioare. Oricum, aş încadra această campanie electorală în nota obişnuită”. Colegul său din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Mate Andras Levente, candidat pentru un nou mandat în colegiul 10, caracterizează campania electorală drept una decentă. „Eu nu am avut probleme. PD-L a avut foarte mulţi bani şi consider că a avut o campanie destul de agresivă în media şi prin afişe. Dar din câte am auzit, campania lor nu e foarte agreată de oameni, pentru că s-au cheltuit prea mulţi bani”.

Simona Curcian

2 COMENTARII

  1. Nu sunt din judetul cluj, dar m-a indignat profund decizia clujenilor de a-i da voturi CELUI MAI INCAPABIL DINTRE „dascali”.RUSINE CLUJENILOR!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.