Partidele politice româneşti se află în pline negocieri pentru formarea noului guvern. Părerile specialiştilor în legătură cu acesta sunt împărţite, unii susţinând că cea mai potrivită pentru România ar fi ori o guvernare de dreapta, ori un executiv care să aibă o componenţă tehnocrată, adică un sistem de guvernare în care rolul de conducere ar reveni intelectualilor specialişti din domeniul tehnic.

Partidele politice din România se grăbesc să finalizeze negocierile pentru formarea noului şi mult aşteptatului Guvern. Părerile celor care fac pronosticuri în legătură cu acest Guvern sunt împărţite. Unii analişti economici susţin fie că o guvernare de dreapta ar fi cea mai potrivită pentru România în momentul de faţă, fie un Executiv care să aibă o componenţă tehnocrată, adică un sistem de guvernare în care rolul de conducere ar reveni intelectualilor specialişti din domeniul tehnic. Guvernul se va alcătui în funcţie de două priorităţi principale, explică presei analistul economic George Vulcănescu. Este vorba de asigurarea unei stabilităţi interne a ţării, ceea ce înseamnă menţinerea locurilor de muncă şi a nivelului actual al puterii de cumpărare. De asemenea, mediul extern trebuie să primească semnale că în România situaţia este sub control. Executivul are obligaţia de a da semne clare agenţiilor de rating că există premisele îmbunătăţirii ratingurilor acordate României, spune Vulcănescu. “Ne aflăm în faţa unei politici de stânga gestionată cu mecanisme de dreapta. Ideea de a renunţa la cota unică ar fi o mare prostie. Dar ea trebuie coroborată cu o politică de subvenţionare, de susţinere a investiţiilor şi proiectelor din resurse bugetare, ceea ce se apropie mai mult de o politică de stânga”, consideră el. În ceea ce priveşte relaţia cu actorii economici externi, aceştia ar privi cu ochi mai buni o guvernare ce nu ar fi într-o permanentă luptă cu preşedintele. O altă variantă preferată de analiştii economici este aceea a unui guvern de dreapta, format din Partidul Democrat Liberal şi Partidul Naţional Liberal. “Sprijinul statului, stimularea fiscală, cumpărarea de acţiuni la bănci, cum au făcut americanii, sunt într-un fel marca dreptei pentru că dreapta este lucidă şi ştie că nu pomenile rezolvă lucrurile”, explică Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Guvernul va trebui să majoreze taxele

De asemenea, specialiştii susţin că oricare ar fi viitorul Guvern, acesta va fi obligat să majoreze impozitele şi taxele, dacă va dori să stimuleze economia reală, având în vedere şi cheltuielile deja asumate pentru anul viitor. Lucian Coritoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale Române a declarat: “Dacă se doresc intervenţii pentru sprijinirea economiei reale şi bugetul este deja la limită, ori reduci anumite cheltuieli şi prioritizezi investiţiile în infrastructură, ori majorezi taxele. Nu cred că într-un an electoral se vor tăia cheltuieli de la bunuri de capital şi salarii în sistemul public. Aşa cum arată lucrurile acum şi aşa cum s-au planificat măsurile de stimulare a economiei, nu au cum să fie făcute dacă nu se majorează taxele. Cu un deficit deja de 3% din PIB, nu te poţi duce mai departe cu cheltuielile dacă n-ai venituri mai mari. Asta va trebui făcut din secunda doi de către viitorul Guvern”, precizează Coritoru .

 
De asemenea, acesta a mai susţinut că “ar trebui ca Guvernul să aibă un portofoliu de eficienţă, să se ocupe de armată, sănătate şi educaţie, şi să ofere bunurile publice normale într-o economie. Ca acest lucru să se întâmple, ar trebui ca miniştrii să fie foarte competenţi, să caute toţi tehnocraţii din partide şi să nu pună miniştrii pe diverse interese… Aici sunt de acord cu ceea ce spunea Ion Iliescu: capitalism de cumetrie”, a încheiat Lucian Croitoru.

Prioritatea PNL: România, a şaptea putere economică a Europei

Programul de Guvernare 2009 – 2012 propus de PNL cuprinde o serie de priorităţi majore şi anume o creştere economică de 6-7% anual, un mediu de afaceri dinamic la care să se ajungă prin investiţii de 100 de miliarde de euro, investiţii în educaţie şi sănătate pentru ca învăţământul românesc să fie unul la nivel european, şase procente din PIB pentru investiţiile în infrastructură. Mai mult, PNL marşează pentru siguranţa cetăţeanului şi continuarea reformelor din administraţia publică, continuarea reformei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei astfel încât să se ajungă la o justiţie mai aproape de cetăţean şi protecţia mediului şi utilizarea durabilă a resurselor. De asemenea, prioritatea fundamentală a PNL este ca România să fie a şaptea putere economică a Europei.

PDL şi reforma sistemului bugetar

PDL propune un mod de guvernare în care să se realizeze o reformă a sistemului bugetar, pornind de la eliminarea risipei cheltuielilor în sectorul public şi planificarea riguroasă a veniturilor şi cheltuielilor publice pe termen scurt şi mediu. PD-L mai doreşte o transformare a managementului public bazat pe administrarea resurselor în managementul bazat pe obţinerea de rezultate prin utilizarea planificării strategice multianuale. Separarea clară a funcţiilor de reglementare, de cele de execuţie şi administrare a politicilor publice şi consolidarea statutului şi demnităţii funcţionarilor publici prin limitarea numirilor politice, păstrând criteriile tehnocrate de angajare, evaluare şi promovare la nivelele inferioare sunt de asemenea priorităţi ale PDL.

 
Partidul condus de Emil Boc îşi mai propune o simplificare a legislaţiei, reevaluarea instituţiilor cu scopul diminuării excesului de birocraţie şi îmbunătăţirea serviciilor publice oferite cetăţenilor şi mediului de afaceri. Programul de Guvernare PDL mai vizează rezolvarea gravelor disfuncţionalităţi instituţionale care au generat o ruptură între stat şi cetăţeni: corupţia generalizată, politizarea administraţiei publice, incompetenţa, dispreţul faţă de contribuabil.
 
Transferul deciziei la nivelul comunităţilor locale prin accelerarea descentralizării administraţiei publice, promovarea utilizării instrumentelor societăţii informaţionale ca un element cheie al creşterii eficienţei guvernării şi realizării descentralizării sunt şi ele angajamente ale Partidului Democrat Liberal. În programul PDL se precizează şi faptul că se doreşte o promovare cu consecvenţă a interesului României în procesul de construcţie europeană şi aplicarea bunelor practici în absorbţia şi utilizarea eficientă a fondurilor europene.
 
Nu în ultimul rând, guvernarea PDL mai vizează informarea publică regulată a rezultatelor monitorizării progreselor obţinute în ceea ce priveşte derularea proiectelor publice şi evaluarea eficacităţii, eficienţei şi integrităţii utilizării fondurilor comunitare şi dialogul şi cooperarea guvernului cu sectorul privat şi societatea civilă, împărţirea responsabilităţii publice a guvernului cu responsabilitatea socială a sectorului privat în procesul de  modernizare a societăţii.

Programul PSD – O Românie respectată

Partidul Social Democrat îşi ia o serie de angajamente pentru guvernarea care va avea loc între 2009 şi 2012, cuvinetele de ordine fiind protecţia socială şi stimularea economiei. Astfel, în cazul în care PSD va ajunge la guvernare va milita pentru creşterea veniturilor şi a puterii de cumpărare ale tuturor românilor, accesul tuturor românilor la educaţie, un grad de sănătate mai ridicat al românilor, o economie dinamică şi competitivă, un mediu de afaceri stabil, reducerea poverii fiscale, agricultură performantă, investiţii masive în infrastructură şi în modernizarea rurală şi urbană, reforma statului şi reducerea birocraţiei, o justiţie egală pentru toţi românii, investiţii în tineret şi în familiile tinere, o eficienţă energetică, protecţia mediului, o bună politică externă a ţării şi o Românie influentă şi respectată în lume.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.