PSD refuză intrarea în coaliţia de guvernare a UDMR. Dacă guvernarea va fi una PSD – PD-L, există posibilitatea ca acolo unde primăriile şi consliile judeţene au fost câştigate de PD-L şi au viceprimari sau vicepreşedinţi de la UDMR, aceştia să fie înlocuiţi de membri ai PSD.  Pe principiul “dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem” UDMR vrea încă “acolo unde se iau deciziile”

PSD a anuţat pe toată durata negocierilor pentru formarea Guvernului că este de acord cu formarea unei coaliţii de Guvernare alături de PD-L, dar că respinge orice participare a UDMR. Deputatul PD-L Cluj, Daniel Buda, a afirmat săptămâna trecută că PD-L se pregăteşte pentru alianţa cu PSD şi la nivel local, astfel că se vor reface majorităţile. “O să se refacă toate majorităţile atât în Consiliul Local, cât şi în Consiliul Judeţean. La Cluj, PD-L va rupe alianţa cu UDMR, iar PSD îşi va numi un viceprimar şi un vicepreşedinte al CJ”, a declarat Buda.

UDMR vrea să ia decizii

Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila se arată surprins de decizia PSD de a exclude orice colaborare cu UDMR pentru guvernare. „Mă surprinde iniţiativa PSD de a exclude UDMR de la Guvernare. Iniţiativa a fost a unor lideri PSD care nu au văzut în viaţa lor un maghiar. Se pare că s-a aliat şi Clujul la această iniţiativă centrală”, ne-a declarat Laszlo. Acesta spune că UDMR este în Parlament pentru că trebuie să fie la putere. „Am fost mandataţi să fim prezenţi acolo unde se iau deciziile iar în al doilea rând rolul nostru a fost întotdeauna unul benefic în moderarea relaţiilor interetnice”, spune liderul de la Cluj.

„Consiliile decid”

În ceea ce priveşte declaraţia făcută de preşedintele PD-L Cluj, Daniel Buda, viceprimarul Laszlo vede foarte probabilă o astfel de acţiune, dar este de părere că decizia stă în mâinile consiliilor. „Foarte probabil această înţelegere de la nivel central de a exclude UDMR de la Guvernare va avea repercursiuni şi la nivel local. Dar până la urmă consilierii locali vor decide pentru viceprimari şi consilierii judeţeni pentru vicepreşedinţii consiliilor judeţene”, declară Laszlo.
Dacă totuşi UDMR va fi acceptat la guvernare, Laszlo spune că Uniunea „va fi un partener de coaliţie şi nu doar o persoană în plus la masă”. „Dacă nu, noi ne vom face treaba din opoziţie”, a continuat viceprimarul.

 
În ceea ce priveşte o posibilă coaliţie de guvernare PSD PD-L, Laszlo Attila spune că este una foarte interesantă, dar nu îi dă şanse de izbândă. „Nu mă aştept să funcţioneze foarte mult timp. Este cunoscut faptul că atât PSD cât şi PD-L sunt parteneri sensibili la nivelul Parlamentului şi au doctrine diferite. În plus, este cunoscut faptul că în situaţii de criză rezolvarea vine din partea guvernelor de centru-dreapta”, este de părere liderul UDMR.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, consideră că intrarea UDMR în opoziţie ar fi benefică pentru comunitatea maghiară şi ar duce la democratizarea acesteia. “UDMR s-a aflat mai tot timpul la guvernare şi din acest motiv nu a luptat în mod real pentru problemele comunităţii maghiare, a declarat, Szasz Jeno.

"Dacă nu reuşim să devenim parteneri, care înseamnă trei partide, chiar dacă avem alte procente, să fim parteneri egali, atunci evident că vom intra în Opoziţie", a declarat Laszlo Borbely. Acesta a subliniat că e problema Partidului Democrat Liberal cum discută cu PSD.

Simona Curcian

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.