Două scrutinuri importante au marcat viaţa politică a Clujului în anul 2008 . Schimburi de membri între partide şi demiteri sau demisii în bloc . Sfârşitul anului ne lasă fără primar, Emil Boc fiind „avansat” în funcţia de prim-ministru al României.Gazeta vă prezintă principalele evenimente care au marcat viaţa politică a Clujului în anul 2008.
Debut de an marcat de alegerile locale a căror dată nu a fost stabilită încă. Partidele politice clujene încep deja să se gândească cine vor fi cei care se vor bate pentru un loc în administraţia publică locală. În PSD Cluj apele sunt agitate după ce, în decembrie 2007, Ioan Rus a demisionat din funcţia de preşedinte al filialei judeţene.
Februarie
Consilierul judeţean Steluţa Cătăniciu, vicepreşedinte al PD-L Cluj, a demisionat la sfârşitul lunii din partid pe motiv că nu a mai fost de acord cu modul în care Emil Boc conducea partidul. La o zi după demisie, Cătăniciu s-a înscris în PNL unde a fost aleasă vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.
Martie
Înţepăturile între membri fostei Alianţe D.A., PNL-PD continuă. Deputatul PDL Daniel Buda susţine că preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară desfăşoară o campanie de racolare a primarilor PDL. Buda spune că Nicoară a încercat să racoleze mai mulţi primari de la PD-L Cluj, şantajându-i că, dacă nu vor trece la PNL, nu îşi vor putea realiza investiţiile din comune, pe care le au în derulare. În replică, Nicoară consideră “imoral” gestul lui Buda şi neagă acuzaţiile aduse. Fostul preşedinte al PNL Cluj-Napoca, viceprimarul Adrian Popa, împreună cu aproape toţi consilierii locali ai PNL au demisionat din partid. La puţin timp după demisie aceştia au anunţat intenţia de a se înregistra ca platformă civică, dar, ulterior, s-au înscris în PDL. Este vorba de aproximativ 70 de persoane care au decis să părăsească PNL alături de “Grupul Popa”. Subprefectul de Cluj, Cynthia Curt a fost avansată în şedinţă de guvern, pe postul de inspector guvernamental. Postul de subprefect, a fost scos la concurs şi ocupat de Gyorke Zoltán.
Aprilie
Coducerea executivă a PC Cluj-Napoca a demisionat din partid pentru a se înscrie în PNL. Fostul preşedinte al PC, Sorin Clinciu s-a arătat nemulţumit de decizia conducerii centrale a partidului de a impune un preşedinte la organizaţia judeţeană care nu a mai făcut politică, dar şi de faptul că în structurile de conducere au fost cooptate “persoane expirate”.
Mai
La începutul lunii mai, politicienii clujeni au intrat în campanie electorală pentru alegerile locale programate pe data de 1 iunie. Listele partidelor au fost definitivate, principalii candidaţi pentru fotoliul de primar fiind Emil Boc – PDL, Manuel Chira – PNL, Remus Lăpuşan – PSD şi Laszlo Attila – UDMR. Pentru preşedinţa Consiliului Judeţean au candidat Alin Tişe – PDL, Marius Nicoară – PNL, Vasile Soporan PSD şi Mate Andras Levente – UDMR.
Iunie
Rezultatele alegerilor “îmbracă” municipiul Cluj-Napoca în haină portocalie. Primarul în funcţie, Emil Boc, a câştigat un nou mandat încă din primul tur, cu 76,21% din voturi, iar Alin Tişe a devenit preşedinte al CJ după ce a obţinut 36% din sufagii. În Consiliul Local, din cei 27 de consilieri, PDL a câştigat 16 poziţii, UDMR cinci, iar PSD şi PNL câte trei mandate.
Iulie
Rezultatele alegerilor locale provoacă o nouă demisie în interiorul PSD. Biroul Executiv municipal condus de Remus Lăpuşan a demisionat din funcţiile de conducere de la nivelul municipiului. La scurt timp după, sub presiuni de la centru a urmat şi conducerea filialei judeţene.
Liderii “grupului de la Cluj”, Ioan Rus, Vasile Dîncu şi Vasile Puşcaş au demisionat in corpore din toate funcţiile deţinute în Partidul Social Democrat, urmând să promoveze în România social-democraţia modernă prin intermediul Fundaţiei Institutului Social Democrat din Transilvania.
Valentin Cuibus a preluat conducerea filialei judeţene a PSD, la alegerile din 17 iulie funcţia fiind preluată de Vasile Soporan. Remus Lăpuşan a fost reales în funcţia de preşedinte la filialei municipale.
August – Septembrie- Octombrie
În perioada august- octombrie nu s-au întâmplat evenimente importante în politica clujeană, respectiva perioadă fiind o marcată de împărţirea colegiilor uninominale şi de decizii în interiorul partidelor pentru alegerea candidaţilor pentru fiecare colegiu uninominal, atât pentru Senat cât şi pentru Camera Deputaţilor.
Noiembrie
Începutul lunii noiembrie marchează debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Candidatul PNL la Camera Deputaţilor în Colegiul 8 Turda, avocatul Virgil Pop a fost arestat preventiv de Tribunalul Cluj pentru trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acesta a rămas, însă, în continuare pe buletinele de vot pentru alegerile din 30 noiembrie.
Decembrie
Rezulatele alegerilor dau PDL trei parlamentari în prima fază. Mihail Hărdău, Daniel Buda şi Adrian Gurzău au reuşit să obţină peste 50 de procente din voturile electoratului. Virgil Pop de la PNL este primul candidat care, deşi aflat în arest, a reuşit să ajungă în Parlament în urma redistibuirii mandatelor. Deşi PDL nu a obţinut cel mai mare procent de voturi la nivel naţional, după redistribuire, devine partidul cu cele mai multe mandate de parlamentar. Preşedintele Traian Băsescu face prima propunere pentru funcţia de prim-ministru pentru Theodor Stolojan, dar acesta renunţă la premierat după doar câteva zile. A doua propunere a preşedintelui lasă municipiul Cluj-Napoca pe final de an fără primar, Emil Boc alegând să conducă Guvernul proaspăt format. Astfel, finalul anului 2008 găseşte Clujul cu un primar – prim-ministru. După perioada de interimat prevăzută de lege, urmează o nouă campanie electorală, cel mai probabil la începutul anului 2009, şi un nou scrutin pentru alegerea primarului.
Simona Curcian
Alti fraieri nu are Clujul,numai ce scaparam de Miliboc ca apar alti mascarici la orizont.