Forum de activism la FânFest Roșia Montană

Roșia Montană, 23 iulie 2012 – Campania Salvați Roșia Montană, reunește în fiecare an la FânFest, în luna august, tineri activiști din întreaga țară. În acest an, ne dorim însă să facem un pas suplimentar și să reunim într-un cadru organizat, dedicat, toate aceste discuții, interacțiuni și chemări la acțiune. Astfel, între 16-19 august 2012, are loc în cadrul FânFest prima ediție a Forumului de Activism Roșia Montană. Forumul include în program plenare, ateliere și conferințe, precum și Piața Solidarității – Marea Adunare de la Roșia Montană.

"Considerăm că dezbaterea critică și protestul, cele două laturi alte activismului social și de mediu, trebuie să co-existe, iar dezbaterea cu precădere trebuie susținută și încurajată. Organizarea unui forum este foarte bine-venită în același timp cu FânFest deoarece această ediție este dedicată celebrării activismului și protestarului, mesajul de promovare a festivalului fiind: Ţinem munţii în loc. Roşia Montană rezistă prin cultură", a declarat Roxana Pencea, unul dintre organizatori.

Forumul este structurat în cinci secțiuni: ghid de acțiune, campanii și mișcări sociale, activism media, accesul la justiție și informația de mediu și artă și activism social. Tematicile abordate își doresc să prezinte și să creeze un spațiu pentru dialog unde activişti sociali şi de mediu din România şi din Europa prezintă interactiv soluţii şi viziuni critice, îndeamnând la acţiune cetăţenii care doresc să îşi asume un rol activ în comunitate.

Secțiunea dedicată campaniilor şi mişcărilor sociale explorează modalitățile în care împreună suntem o forţă şi aduce în prim-plan subiecte de maxim interes prin ateliere și workshopuri: Campania Salvaţi Roşia Montană – iniţiativa comunităţii locale / Piaţa Universităţii 2012 / Mining Watch – Campanii împotriva exploatărilor miniere în S-E Europei / Iniţiative civice împotriva exploatării gazelor de şist / Agricultura ţărănească şi importanţa salvării seminţelor tradiţionale / Organismele modificate genetic / NO TAV – Italia / Transition Heathrow / Larzac – lupta agricultorilor pentru justiţie şi libertate / O viziune pentru Bucureşti – Probleme, soluţii, schimbare, implicare pentru oraşul tău / Protecţia Animalelor / Cine sunt şi ce vor ”aceşti” Tinerii Mânioşi? / Ce este Responsabilitatea Socială Corporatistă şi cum o evităm? Şi totuşi cine ne finanţează?

Secțiunea de activism media prezintă modul în care activiştii își fac cunoscute mesajul şi acţiunile folosind metode alternative de informare în special atunci când instrumentele de comunicare mainstream sunt reduse la tăcere prin contractele de publicitate avute cu companiile vizate. Accesul la justiție și informația de mediu este secțiunea în care aflăm informații concrete despre cum putem să ne câştigăm dreptul în justiţie şi cum putem să înţelegem modul în care un proiect de tipul celui propus la Roşia Montană este autorizat. Activismul poate îmbrăca multe forme, arta fiind una dintre ele. Puţini sunt cei care o pot practica, dar forţa mobilizatoare a artei cu mesaj social ne depăşeşte aştepările în cele mai multe cazuri. Forumul aduce artistul faţă în faţă cu activistul într-o secţiune colorată şi imprevizibilă.

"Forumul Social de Activism e o nevoie organică a societăţii civile româneşti. Profunzimea şi amploarea acţiunilor din ultima vreme au creat această nevoie, ca grupuri cu diferite cauze şi energii dar aceeaşi viziune fără compromisuri, să ia contact. Roşia Montană, prin natura şi istoria luptei sale pentru libertate şi justiţie, este locul ideal care să găzduiască o asemenea desfăşurare. Ni se vor alătura activişti din diferite ţări din Europa, care poartă cu ei poveştile de rezistenţă ale comunităţilor din care vin. Toţi cei care cred în puterea acţiunilor noastre sunt aşteptaţi să ni se alăture la acest forum", a declarat Ramona Duminicioiu, organizator al forumului.

Programul detaliat al forumului și al festivalului poate fi consultat pe www.fanfest.ro Pagina web vă oferă informația necesară pentru a vă planifica o vacanță de minim cinci zile in munții Apuseni. Teatru, filme, muzică, activități recreative și forumul activist, toate le găsiți descrise în detaliu la secțiunea Program.

FânFest a fost şi este posibil prin munca voluntarilor: oameni care îşi pun creativitatea şi puterea de muncă în sprijinul Roşiei Montane. Cu bugete infime, nici a zecea parte din bugetul unui festival al berii, voluntarii FânFest au reuşit să facă cunoscută tuturor lupta pentru Roșia Montană. Și în acest an, împreună cu tine, facem FânFest la Roșia Montană! Astfel, te invităm să donezi și prin efortul nostru comun să facem cea de-a șaptea ediție a festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.