Guvernul a stabilit data alegerilor locale pentru primăriile care au rămas fără conducere în urma alegerilor parlamentare. În 15 februarie, şi clujenii vor merge la vot pentru a-şi alege un nou primar . Gazeta vă prezintă cine sunt candidaţii pentru această funcţie

PDL a fost primul dintre partide care şi-a anunţat candidatul încă înainte de demisia primarului Emil Boc, numit premier. Sorin Apostu, desemnat viceprimar la alegerile locale şi ales primar interimar odată cu plecarea lui Boc la Bucureşti, este susţinut de conducerea partidului pentru a candida. UDMR a decis, se pare, să susţină PDL la aceste alegeri, astfel că nu va nominaliza niciun candidat. Până în momentul de faţă doar trei persoane şi-au manifestat dorinţa de a candida pentru fotoliul de edil al municipiului: Sorin Apostu, din partea PDL, Gheorghe Funar, PRM, şi independentul Grigore Pop.La PNL, candidatul se va stabili la începutul acestei săptămâni, pe listă fiind înscrişi Marius Nicoară, Steluţa Cătăniciu şi Horea Uioreanu. În schimb, la PSD lucrurile nu sunt la fel de "clare". Până la închiderea ediţiei, membrii PSD nu au purtat nici măcar discuţii de principiu cu privire la posibilii viitori candidaţi la postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

PDL, pe mâna lui  Apostu

Sorin Apostu are 40 de ani şi este născut la Focşani. Este, de profesie, medic veterinar şi predă la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, la catedra de Microbiologie şi Managementul calităţii. A intrat în politică în anul 2000, înregimentându-se în Partidul Democrat, alături de care a rămas până în prezent. În 2003 a fost numit director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca pentru ca la alegerile din 2008 să fie desemnat de către partid pentru funcţia de viceprimar. Săptămâna trecută, Apostu a fost votat de către consilierii locali în funcţia de primar interimar, de unde va conduce primăria clujeană pâna în 15 februarie, dată la care se vor organiza alegerile pentru ocuparea fotoliului.

Uioreanu, Nicoară sau Cătăniciu?

PNL nu a stabilit încă cine va candida, dar are în acest moment trei persoane interesate. „Iniţial, au fost şapte candidaţi în interiorul partidului, dar în contextul primei analize efectuate în interiorul partidului am rămas trei. Este vorba despre mine, despre Marius Nicoară şi despre Steluţa Cătăniciu”, ne-a declarat preşedintele PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu. Dintre aceştia, în urma unui sondaj desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, se va decide în această săptămână cine va fi candidatul oficial al PNL.

Uioreanu are 48 de ani şi este clujean. De profesie inginer geolog, a obţinut, totodată, şi o diplomă în economie. Este membru al PNL din ianuarie 1990, fiind, încă de atunci, şi membru al Biroului Permanent Teritorial al PNL Cluj. Din 1993 până în 2001 a fost vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PNL Cluj. În 2000 a fost ales preşedinte al PNL Cluj-Napoca, funcţie pe care a deţinut-o până în 2005. Din anul 2004 a devenit deputat PNL, în 2008 câştigând un nou mandat în colegiul Gherla.

Steluţa Cătăniciu are ocupaţia de avocat. S-a înscris în politică în martie 2003, în PD obţinând foarte repede două mandate de lider al organizaţiei judeţene de femei. În 2004 a fost pusă pe listele de consilieri judeţeni ai PD, reuşind să dobândească un mandat pe care l-a dus la bun sfârşit. La finele lui februarie 2008 aceasta a decis să demisioneze din PD şi a intrat în PNL, unde a fot numită vicepreşedinte al organizaţiei. În 2008, la alegerile locale a acces în consiliul local de pe listele PNL.

Marius Nicoară are 50 de ani şi este, de meserie, inginer. A absolvit cursuri de management al comerţului şi de management al Afacerilor Europene, ambele în Austria.  Până în 2004 a fost manager al Compexit Trading. În 2004 a intrat în Consiliul Judeţean, fiind ales mai apoi preşedinte al CJ Cluj. A candidat pentru această funcţie şi în 2008, când a pierdut în faţa democrat-liberalului Alin Tişe. A câştigat însă patru luni mai târziu un mandat de senator. A intrat în politică în 1990, în Partidul Naţional Liberal, căruia i-a rămas fidel. Nicoară este şi preşedintele filialei judeţene a PNL.

Incertitudine la PSD

Deşi alegerile pentru ocuparea funcţiei de primar sunt stabilite pe data de 15 februarie, iar campania electorală va începe săptămâna viitoare, PSD nu pare să se agite. Speculaţii cu privire la numele unui posibil candidat din partea social-democraţilor există, dar datele nu sunt deloc certe. Surse din interiorul partidului spun că senatorul Alexandru Cordoş, consilierul local Gheorghe Vuşcan şi Vasile Puşcaş, proaspăt numit şef al Departamentului pentru Afaceri Europene, şi-au manifestat interesul de a candida, dar, pe de altă parte, fostul senator Vasile Dâncu ar fi cel preferat de către partid pentru această candidatură. Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Mircea Jorj, spune că, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni partidul va decide cine va candida şi că, deocamdată, nu s-a discutat nimic în acest sens. O altă variantă pentru PSD, având în vedere protocolul semnat la nivel naţional pentru Guvernare, ar fi aceea de a susţine candidatul PDL şi de a nu-şi numi un candiat propriu.

Funar la puterea a şasea

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, din 1992 până în 2004, Gheorghe Funar a fost primul care şi-a manifestat intenţia de a candida pentru un nou mandat. Deşi există contracandidaţi chiar din interiorul PRM, cel mai posibil, în cursă va intra totuşi el. Funar are 59 de ani, s-a născut în Timiş şi este economist. În perioada comunistă a fost membru PCR. După revoluţie s-a înscris în PUNR, partid al cărui preşedinte a fost din 1992 până în 1997. Tot din 1992 a fost ales şi primar al municipiului Cluj Napoca, funcţie în care a rămas pentru trei mandate, până în 2004. În 1997 a părăsit PUNR şi s-a înscris în PRM, unde ocupă, în prezent, funcţia de secretar general al partidului şi preşedinte al filialei judeţene Cluj. În anul 2004 a candidat din nou la alegeri, dar nu a intrat în turul doi, Ioan Rus de la PSD şi Emil Boc de la PD fiind cei doi candidaţi care şi-au disputat primăria municipiului în a doua "rundă". A fost votat senator în legislatura 2004-2008, iar în anul 2008 şi-a încercat iarăşi norocul pentru fotoliul de primar, dar, de această dată, a fost votat de mai puţin de cinci procente dintre clujeni. La alegerile parlamentare de la sfârşitul anului trecut a candidat din nou pentru un fotoliu de parlamentar, votul uninominal lăsându-l  însă la "vatră".

Sindicatele "atacă" primăria

Preşedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, este surpriza acestei confruntări. Pop are 56 de ani şi este originar din Maramureş. Nu are nicio legătură clară cu mediul politic şi a declarat, la momentul anunţării aspiraţiei la fotoliul de edil, că vrea să candideze independent  pentru că „în acest moment, culorile din Primăria Cluj-Napoca sunt prea stridente: roşu, portocaliu şi verde”.

Simona Curcian

5 COMENTARII

  1. ACEST INDIVID APOSTU INTERIMAR NU CRED CA AR FI NIMERIT PT. PRIMAR SA NE SPUNA DE CE I SE SPUNE LUI 50-50 SI PE URMA VOM MAI VEDEA,CEI CARE CUNOSC STIU DESPRE CE E VORBA

  2. va privesc si ma ingrozesc la gandul ca unul din voi o sa iasa primar! v-ati uitat la voi?ce-i cu tine uiorean parca esti Hitler !doamne fereste!Acest Cj cu acesti oameni vor sa se pricopseasca???vai !funar???iar la os???bai infect mizerabil! treci la tara la tine si fa-te primar acolo!sau pe tarla …bleh!

  3. bai Apostu,ce vrei moldovene?la tine acolo!da?fratilor aveti grija pe cine votati si mergeti la vot ca altfel iese cine nu trebuie.Niciunul din ei nu e ,pentru a ne reprezenta!sa vedem cine o sa-si mai depuna candidatura!?

  4. daca PDL este HOTARAT sa piarda municipiul, judetul si Ardealul, sa-l puna la lupta pe Apostu,morhodr.soldovean care are cu Cj-N ce am eu cu L.Tanganica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.