Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca s-a întrunit săptămâna trecută într-o şedinţă cu multe decizii importante . CL a ales noul primar interimar în persoana lui Sorin Apostu, dar şi pe cel care îl va înlocui pe Apostu în funcţia de viceprimar, democrat-liberalul Radu Moisin. CL este, din nou, acţionar majoritar al Universităţii Cluj
Apostu, primar provizoriu pentru Cluj
Consilierii locali au aprobat propunerea preşedintelui de şedinţă, Radu Moisin, de a trece proiectele de hotărâre referitoare la alegerea primarului şi a viceprimarului la începutul ordinii de zi. Pentru că legea prevede ca în cazul demisiei primarului ales interimatul să fie asigurat de unul dintre cei doi viceprimari, consilierii locali au trebuit să aleagă primarul interimar dintre viceprimarul PDL Sorin Apostu şi viceprimarul UDMR Laszlo Attila. Apostu a fost ales de 23 dintre cei 27 de consilieri locali în funcţie. Două voturi au mers către viceprimarul Laszlo Attila, iar alte două voturi au fost declarate nule. În aceste condiţii, până la alegerile pentru primărie programate în data de 15 februarie, interimatul pe funcţie va fi asigurat de către Sorin Apostu. Acesta a declarat, imediat după depunerea jurământului, că speră să se ridice la înălţimea aşteptărilor funcţiei, pentru clujeni. “Activităţile Primăriei trebuie să meargă mai departe şi, din această cauză, mă angajez să organizez alegerile în 15 februarie. Atunci, toţi candidaţii vor avea şanse egale”, declara Apostu după alegerea în funcţia de primar interimar. Sorin Apostu, fost director al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca în legislatura trecută şi viceprimar după alegerile locale din iunie 2008, a fost deja propus de către PDL drept candidat la alegerile anticipate din luna februarie.
Moisin, tânăr viceprimar
Odată cu alegerea viceprimarului Sorin Apostu în funcţia de primar interimar, postul deţinut de acesta a rămas vacant. Conform legii, în situaţia dată, unul dintre consilierii locali, prin vot, trebuie să fie ales înlocuitor. Singura propunere făcută de consilieri a fost democrat-liberalul Radu Moisin, fost adjunct la Direcţia Poliţia Comunitară a Primăriei şi preşedinte al organizaţiei de tineret a PDL Cluj. Acesta a obţinut 21 de voturi din partea colegilor de şedinţă. Două voturi au fost declarate nule, alţi patru consilieri alegând să voteze împotriva numirii lui Moisin în funcţia de viceprimar. După depunerea jurământului, cel mai tânăr viceprimar interimar al Clujului declara că este bucuros să colaboreze cu o asemenea echipă la Consiliul Local.
“U” Cluj, din nou la CL
Tot în şedinţa de săptămâna trecută consilierii locali clujeni au votat anularea contractului prin care societatea Oncos a preluat pachetul majoritar de acţiuni al CFM Universitatea Cluj. În prima şedinţă de anul acesta Oncos a solicitat o păsuire a plăţii avansului pentru cele 55, 84 procente achiziţionate de la Consiliul Local. Prima tranşă către CL trebuia achitată de Oncos, conform contractului, până la 31 decembrie 2008. Oncos a anunţat încă din decembrie că, din cauza crizei financiare care marchează în acest moment întreg mapamondul, nu mai are bani pentru a achita ratele către municipalitate. Societatea clujeană acuza şi faptul că, în susţinerea echipei, nu a fost ajutată de niciunul dintre ceilalţi acţionari sau de vreun sponsor. Încă de pe atunci, Oncos a cerut, practic, anularea contractului prin care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al “U” Cluj. Proiectul votat săptămâna trecută a stârnit nemulţumiri în rândul consilierilor locali ai PNL, Steluţa Cătăniciu susţinând că a propus rezilierea acestui contract încă din şedinţa precedentă, când Consiliul Local a aprobat doar amânarea plăţii ratei datorate de Oncos. “Mă mir să văd acest proiect pe ordinea de zi fără să fi fost consultaţi deloc. Noi am avut această iniţiativă încă de la şedinţa precedentă, dar atunci nu am fost luaţi în seamă. Am fost împotriva amânării rezilerii contractului cu Oncos. Faceţi doar ce vreţi în Cluj. Vă doresc tot atâta bine în campania electorală, cum doriţi dumneavoastră binele Universităţii”, declara Steluţa Cătăniciu. Primarul interimar Sorin Apostu a precizat că va solicita un audit la “U” pentru a vedea situaţia financiară exactă a clubului înainte de a fi preluată din nou de municipalitate. Totodată, la următoarea şedinţă de CL, consilierii vor trebui să facă propuneri pentru a fi ales un reprezentant în Consiliul de Administraţie al CFM Universitatea Cluj. Societatea Oncos mai are de achitat către municipalitate suma de 418 mii lei, sumă ce reprezintă o garanţie de 5 procente.
Stadionul intră în comisii
În condiţiile în care stadionul pe care îşi desfăşura activitatea Universitatea Cluj a fost demolat, echipa a rămas fără spaţiu pentru antrenamente. Primarul interimar Sorin Apostu a anunţat că soluţia găsită în parteneriat cu Consiliul Judeţean este cea a bazei sportive de la Clujana. “Echipa îşi va desfăşura activitatea, până la construirea noului stadion, la baza sportivă de la Clujana. Arena de acolo a fost închiriată pe o sumă modică. În plus, am decis împreună cu Consiliul Judeţean să mutăm o parte dintre scaunele recuperate de pe stadionul “Ion Moina” pe Clujana”, a explicat Apostu.
Simona Curcian