Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a chemat la post şi rugăciune în ziua de miercuri, 11 februarie, toţi credincioşii pentru apărarea drepturilor pe care,  după cum afirmă aceştia „din respect pentru memoria înaintaşilor şi a credincioşilor greco-catolici sunt datori să le ceară reprezentanţilor statului român”
Creco-catolicii reclamă faptul că Legea Nr. 368/2007 încalcă flagrant legile în vigoare şi Constituţia României
Reprezentanţii Bisericii Greco-Catolice afirmă că vor îndeplini toate procedurile legale pentru a stopa ca legea cu pricina să fie adoptată

Proiectul legislativ propus Parlamentului în aceste zile care dispune ca în localităţile rurale unde există atât Biserica Greco-Catolică cât şi cea Ortodoxă, biserica, cimitirul, casa parohială şi terenurile aferente să rămână definitiv în proprietatea cultului ortodox a stârnit nenumărate controverse. După douăzeci de ani de la revoluţia din 1989 se pune încă în discuţie un astfel de proiect de lege, prin care se urmăreşte desfiinţarea dreptului la proprietate al Bisericii Române Unite cu Roma şi discreditarea completă a apostolatului ei.  „În numele episcopatului nostru am protestat solemn în faţa înaltelor foruri ale ţării. Constatăm că interesul faţă de strigătul nostru pentru dreptate a scăzut foarte mult”, apare în apelul PF Lucian făcut către credincioşi. PF Lucian a chemat în această zi toţi credincioşii la un „gest de speranţă”.

Protestele Bisericii Greco-Catolice

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a protestat public faţă de revenirea în atenţia Camerei Deputaţilor a proiectului de lege nr. 368/2007 privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, aparţinând cultelor religioase ortodox şi greco-catolic din România, iniţiat de deputaţii Daniel Buda, Ioan Oltean şi Augustin Zegrean în 2007. Protestul Bisericii Greco-Catolice a venit ca reacţie la intenţia exprimată prin acest proiect legislativ, de a se acredita actul săvârşit de statul român comunist în anul 1948 şi confiscarea abuzivă a proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice, proiect de lege care a fost respins deja la toate comisiile de specialitate. În comunicatul de protest al BRU faţă de proiectul legislativ 368/2007, PF Lucian îşi exprimă îngrijorarea faţă de promovarea unui  astfel de proiect care aduce grave prejudicii morale şi materiale Bisericii Greco-Catolice din România şi încalcă drepturile fundamentale ale credincioşilor greco-catolici. Pentru retragerea acestui proiect legislativ s-au alăturat mai multe voci, prin apeluri şi memorii înaintate celor în drept, precum Scrisoarea Episcopului greco-catolic din SUA, Protestul Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi, Sesizarea Vicariatului greco-catolic din Bucureşti, Protestul Misiunii Române-Unite din Germania.

Biserica atacă Parlamentul

Zeci de credincioşi s-au adunat la Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca pentru a se ruga împreună cu preotul Mihai Todea ca semn de protest împotriva legii cu nr. 368/2007. Predica a vizat în primul rând lupta pe care o are Biserica Greco-Catolică cu Parlamentul în ceea ce priveşte această lege propusă de deputaţi.  „Astăzi, fraţi ca noi, creştini pe deasupra cer să ne pierdem drepturile garantate în primul rând de bunul simţ şi de Constituţia noastră, a ţării. Constituţie pentru care s-a jertfit Biserica noastră, pentru care credincioşi de-ai noştri au vărsat lacrimi. În faţa acestor realităţi ne punem întrebarea: Cum se poate ca nişte parlamentari care au jurat în faţa naţiunii şi a lui Dumnezeu că vor respecta Constituţia şi legile ţării să propună legi prin care să nu mai fie respectate drepturile fundamentale ale omului şi demnitatea umană, garantate de Constituţia pe care au jurat să o respecte şi să rămână nepedepsiţi. Iar dacă vor rămâne nepedepsiţi şi vor fi în continuare parlamentari, mai este oare România un stat de drept?”, a întrebat preotul Todea.

Gazeta de Cluj: Ce măsuri va lua Biserica Greco-Catolică pentru ca această lege să nu fie promovată?
Pr. Mihai Todea: Toate măsurile care stau la dispoziţie, mai puţin încurajarea la violenţă. Adică memorii, proteste care deja s-au făcut şi s-au trimis Parlamentului, primului ministru, preşedintelui şi Comunităţii Europene dacă va fi cazul. Dacă va trece de Camera Deputaţilor şi de Senat, noi ne vom adresa şi Curţii Constituţionale pentru declararea neconstituţionalităţii acestei legi.
Gazeta de Cluj: Veţi acţiona în judecată statul român la CEDO?
Pr. Mihai Todea: Dacă va fi cazul, da. Acolo nu vom ajunge decât după ce vom îndeplini toate posibilităţile legale din România.
Gazeta de Cluj: Pentru Parlament religia nu este pe primul plan. Vă deranjează acest lucru?
Pr. Mihai Todea: Ştim bine că există o separare a statului de către biserică. Noi nu încercăm să mergem pe argumente religioase, noi mergem pe argumente civile constituţionale legale.
Gazeta de Cluj: Cum văd credincioşii această problemă?
Pr. Mihai Todea: Ca şi noi. Dreptul la proprietate este garantat şi nu depinde de numărul de persoane dintr-o familie sau alta. Fiecare are dreptul să achiziţioneze şi să-şi administreze bunurile.
Gazeta de Cluj: Cum v-aţi aştepta să vadă Biserica Ortodoxă problema cu care vă confruntaţi?
Pr. Mihai Todea: Eu m-aş aştepta să ia atitudine pentru că nu se ştie niciodată cum se învârte roata, când ajungi sus, când ajungi jos. Nu poţi ştii niciodată când eşti minoritar, când eşti majoritar şi poate să „beneficieze” la un moment dat negativ de o astfel de lege.

Beatrice Golondzac

22 COMENTARII

  1. Comunismul a fost o pacoste pentru toti :greco catolici sau ortodocsi.In acest timp ponderea credinciosilor s-a schimbat radical in favoarea ortodocsilor care dupa 1989 nu au rvenit in masa la religia greco catolica desi au fost liberi sa o faca.De 20 de ani cele doua biserici nu au reusit sa se inteleaga asupra bunurilor bisericii.Mi se pare normal sa intervina statul sa ciunte divergentele.Logic daca un parinte moare se trece la partaj ;iar impartirea bunurilor unei biserici proportional cu numarul credinciosilor de o comfesiune sau alta mi se pare corect.Este nedtept ca intr-un sat unde au revenit la greco catolici numai 3 familii sa se restitue toate bunurile acestora.

  2. Din 1989 noi greco catolicii am slujit afara in aer liber deoarece fratii nostri ortodocsi nu ne-au lasat sa o facem in bisercile luate abuziv de comunsiti si predate lor.Nici dupa 20 ani de la revolutie ortodocsii nu au vrut sa restituie ce nu este al lor .Unde sa revina credinciosii din sate la biserica greco catolica, daca nu aveau lacase de cult, trebuiau si ei sa mearga undeva la biseica, nu? De aceea nu vor fratii nostri ortodocsi sa ne restituie lacasele de cult si parohiile, etc, pentru ca le este frica de reducerea drastica a numarului de credinciosi. Dar Dumnezeu sa-i binecuvanteze si pe unii si pe ceilalti.Noi am postit si ne-am rugat pentru a se face dreptate.Asa sa ne ajute Dumnezeu

  3. Sminteala si Sminteli

    Pe site-ul http://WWW.Ziua.ro a aparut interviul dat de Pr.Iustin Parvu de la manastirea Petru Voda caracterizat ca fiind “Duhovnicul Neamului” si care, “ in multime de fraze, ce ni se par, unele fara descernamant constituind un discurs aberant” propune o pseudo-istorie a Ardealului atat in trecut cat si in prezent.

    Totul porneste de la gestul facut de mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu ce s-a cumenicat intr-o biserica greco-catolica, gest pe care intervievatul il considera ca fiind la “nivel de sminteala”. Dar nu poate, preot ortodox fiind, sa nu-si verse “toxinele” impotriva catolicilor, pe care-i considera ca “au o atitudine pozelita, care ne aminteste de perfidia si josnicia lor de altadata (fara sa precizeze care au fost acestea –n.n.), tradatori de neam si de Biserica, ca multe persecutii sufereau bietii tarani ardeleni de pe urma unitilor, nu numai a iezuitilor”, Despre asemenea “persecutii” se stie doar prin Jud.Neamt, iar despre tradari de ale unitilor, ar fi cazul sa le citeze. Istoria a retinut doar tradari de neam de ale episcopilor ortodocsi din Ardeal. Iata cateva:
    -Episcopul Ghedeon Nichitici, impreuna cu alti patru protopopi, i-au ademenit pe Horea si Closca, sa fie prinsi si apoi sa fie trasi pe roata.
    -Andrei Saguna a rapit-o pe Ecaterina Varga, ce lupta pentru drepturile motilor, si a predat-o la Zlatna, fiind intemnitata. El a blestemat literele latine si a introdus limba magheara in cancelaria episcopiei.
    -Mitropolitul Miron Romanul si-a infiintat un Partid Constitutional ce milita pentru loialitatea romanilor fata de coroana ungara.
    -In 1916, cand Romania a declarat razboi Austro-Ungariei si chiar a inceput sa lupte pentru dezdrobirea Ardealului, mitropolitul Vasile Mangra impreuna cu episcopii Miron Cristea si Ioan Papp au blestemat armatele romanre, iar pe romanii din Regat i-au considerat “ ucigatori de frati si cei mai pagani dusmani” asupra carora glasul sangelui si legea firii porunceste sa-ti ridici bratul fara mila. Tot atunci episcopul Miron Cristea a scris ca: “va zdrobi cu carja sa de episcop, teasta primului soldat regatean care va indrazni sa pasasca pe pamantul scump al Transilvaniei cu numele de Erdely”.

    I se pune parintelui duhovnic o intrebareb cel putin curioasa: “Cum se explica ca biserica greco-catolica vrea sa fie recunoscuta si de Roma si de Constantinopol? Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica a fost recunoscuta de Roma la anul 1700, care a incorporat-o in structurile ei, dovada fiind ca si-a insusit intre altele, chiar doi cardinali proveniti din aceasta Biserica. Dar ce nevoie ar avea de recunoasterea Patriarhiei din Constantinopol? Cu ce scop si la ce i-ar folosi? Se evita raspunsul la intrebare. Dar se varsa toxinele. “Acestia sunt oameni catre se gasesc in doua luntre. Ei nu sunt nici ortodocsi, nu sunt nici catolici, Sunt oameni care la un moment dat nici ei nu stiu ce sunt. Pentru ca sunt oameni dubiosi In acelasi timp. Vedeti cum s-au manifestat ei dupa revolutia aceasta a noastra din 89? Cu cata ura si rautate s-au napustit asupra bisericilor ortodoxe!”….” in numele Vaticanului ei au facut atatea si atatea acte, in sfarsit, de razvratire si de neomenie fata de Biserica Ortodxa ….dar ei au abuzat si abuzeaza si pana astazi de bunatatea noastra, de intelegerea noastra, incat astazi foarte putini din Ardeal iti mai voebesc limba romana – peste tot limba magheara, si parca la un momen dat si romanii nostri se simt altfel daca vorbesti ungureste, parasindu-si limba lor de vacuri” In fata unor asemenea cuvinte ramai perplex! Ce poti sa zici? Sancta mediocritas?! Vorbeste cel care reprezinta spiritualitatea BOR. Sa confunde cumva parintele Parvu situatia din Transilvania ce cea din Basarabia, unde tineretul prefera sa vorbeasca ruseste decat moldoveneste? Sau cu a romanilor din Ucraina, si Serbia, unde Bisericile Ortodoxe surori le interzice romanilor din afara granitelor actuale Romaniei sa se roage in limba lor in biserici, la fel cum s-a intamplat in Transilvania inaintea unirii romanilor cu Roma la 1700 ?.

    In ce priveste acuzele, trebuie sa admitem ca unitii sunt “Total dubiosi”, cum ar zice Pristanda! Sa aibe ei in 1948, cand au fost desfiintati prin decret de catre Statul communist ateu, 20 de scoli liciale de baeti si 14 scoli liceale de fete in timp ce ortodocsii aveau in Ardeal doar 3 la asemenea nivel, 4 azile si orfelinate , 424 calugari si calugarite ce lucrau in spitale si scoli iar ortodocsii fara nici un calugar lucrativ in folosul romanilor, trebuie ca e anti-romanesc, nu? Un singur exemplu: la liceul greco-catolic din Beiusi, in perioada 1828-1895 au invatat un numar de 4.946 de elevi uniti si 5.438 ortodocsi. Toti episcopii ortodocsi ardeleni incepand cu Vasile Moga si treminand cu Nicolae Balan, au facut liceul numai la greco-catolici, de si din 1869 existau 2 licee ortodoxe la Brad si Brasov.

    Unitii nu s-au “napustit” asupra vreunei bisericii ortodoxe: ei au cerut numai bisericile lor, care esxita si astazi inscrise pe seama lor in cartile funduare, dar au fost furate de Statul communist ateu in 1948 intr-o perioada istorica cand Romania se afla sub ocupatia hoardelor de rasarit! Parintele duhovnic pune la indoiala faptul ca unitii ar fi adus beneficii culturii romane. Despre aceasta stiu doar marii oameni de cultura: Eminescu, Xenopol, Iorga, Heliade Radulescu, Victor Eftimiu si multi altii. Iata, cateva parari:

    E.Lovinescu in “Istoria civilizatiei romane moderne”: Din Punct de vedere cultural, intreg veac XVIII este dominat de actul Unirii unei parti a Romanilor din Ardeal cu biserica latina “

    G.Braileanu: “In acest veac al XVIII –Transilvania se pune deodata in fruntea culturii romanesti si pune inceputul culturii romanesti moderne, “Si asa este, caci Transilvania prin biserica greco-catolica va domina intreaga viata culturala si sociala si a principatelor pana in preajma unirii de la 1859.

    Ion Heliade Radulescu: “Din Blaj a rasarit soarele romanilor”

    Aceste lucruri nu se publica la noi, ci se publica doar atacuri perfide, mincinoase, fara vreun suport de adevar, mai ales de catre calugari, dupa cum o spune acelasi E. Lovinescu la pag.9-14: “Legandu-ne sufleteste de o religie obscurantista, intepenita in tipicuri si formalism, ortodoxismul ne-a impus o limba liturgica si un alfabet strain, fara a ne ajuta la crearea unei culturi si arte nationale ….nimic romanesc n-a iesit din umbra si linistea lacasurilor noastre sfinte”.

    I se mai pune intrebarea parintelui: Da, ei asta spun, ca miscarea greco-catolica a contribuit la formarea limbii si a culturii neamului romanesc”, la care parintele Parvu raspunde ignorand din nou intrebarea: “Pai, uite cum a contribuit, cum se vede care a fost intentia lor, dupa roadele pe care le vedem cu totii in Ardeal. Asa de mult au contribuit incat abia mai auzi vorbindu-se in Transilvania limba romana, pana vor ajunge sa ne-o ia de tot. ( Parca ar vorbi Catavencu – n.n.). Cand au venit la noi in Romania, dragrii mei ? (In Moldova s-au dus la deschiderea seminarului de la Socola si apoi, cand s-a deschis Universitatea de la Iasi in 1860, 5 din cei 11 profesori au fost scoliti de greco-catolici la Blaj-n.n.) “Biserica noastra era de ja organizata in toata splendoarea! Nu erau legaturile noastre cu bisericile ortodoxe? . Da, erau a caror urmari asupra culturi moldovenilor o spune chiar Mitropolitul Veniam Costache ….”multi din moldovenii cei prosti ai satelor”. “(De sute de ani aveam inchinate patriarhiilor din Orient 75 de manastiri cu 600 de mosii. La Bucuresti si Iasi erau in permanenta 2 sau chiar trei patiarhi care stateau cu anii si plecau cu naframi de aur in trasura lor –n.n.).“Pai primul Noul Testament romanesc nu a aparut in anul 1648, sub Mitropolitul Transilvaniei Simion Stefan”. (Despre acestea, Nicolae Iorga scrie la Pag.329, vol.I. ca “ fusese preot in Balgrad, preot calvin fireste, in manastirea ortodoxa de odinioara”. A tiparit vreo 5 carti, dar nici vorba de a fi Noul Testament. Pe de alta parte in Ardeal, 150 de ani, s-au tiparit numai carti luterane si calvine – n.n.). Urmeaza cateva fraze traznet: “Cand ei de-abia descalecasera aicea limba noastra deja curgea ca mierea. Nu se introdusese inca limba romana in cultul liturgic, tocmai pentru a proteja adevarul acesta ortodox, pentru a pastra doctrina sacra, de care ne temeam sa nu ne-o stirbeasca latinii” Iata cum aflam abia acum din ce motiv, chiar si la 1800, in Principatele Romane toata populatia analfabeta, ca sa nu divulge dogma ortodoxa latinilor. Ar fi introdus si acestia parastasele si divortul.

    Se revine din nou la unirea din 1700 si la Atanasie Anghel, episcopul care a definitivat-o, citindu-se Nicolae Iorga care a spus despre acesta ca a fost ”suflet josnic, fara demnitate si fara rusine, un roman fara simt de neamul sau”, iar despre actul de la 1700 spune ca este “cel mai injositor act public savarsit de pana acum de vreun vladica ortodox”. Numai ca parintele duhovnic este total incorect si tendentios, schimband datel problemei in mod perfid. Episcopul a fost reclamat la Viena de catre calvini, care erau suparati pentru faptul ca i-au pierdut pe romani. A fost acuzat ca face crasma in mamastire, in care organizeaza dansuri cu femei si tigani, iar de Craciun i-a silit pe protopopi si preoti care se gaseau acolo sa danseze si dansii, ca ia parte la vanatoare zgomotoasa, ca risipeste banii bisericii ducandu-i rudelor, ca hirotoniseste pentru bani preoti care nu stiu nici Tatal Nostru si altele, pana la un numar de 22 de acuzatii. A fost judecat de catre o comisie aulica si a semnat un reversal despre care vorbeste Iorga. Acelasi Iorga in cartea sa,”Sate si preoti din Ardeal”, la pag.191 scrie: “Din umilinta lui Atanasie a iesit mantuirea noasta” .La pag.166 scrie: “Istoria pe care au intunecat-o si complicat-o patimi usoare de neinteles, dar daunatore statornicirii adevarului istoric….cei doi vladici unul dupa altul, au luat acelasi masuri pe care le poruncea vremea”’

    Disertatia continua: “maghearii (se intelege, greco-catolicii,n.n.) au tendinta deopotriva, de acaparare religioasa, fenomen de dizlocare a popoulatiei. Sa-l duci pe roman de aici, de pilda , si sa-l transporti din zona Transilvaniei si sa-l trimiti, sa-l duci in Tisa. Toate aceste fenomene actioneaza direct asupra ortodoxiei…..Ei cauta sa introduca imperialsmul in viata religoasa, Ca papii de astazi, de altfel, nu urmaresc decat suprematia marilor cezari de alta data “ Zici ca vorbeste Catavencu!.

    O ultima intrebare bizara: “Ce drept are Biserica Greco-Catolica sa ceara Patriarhului ortodox, sa nu fie caterisit Nicolae Corneanu, un episcop ortodox ? “ De unde sa fi scos respectivul aceasta cerere? Raspunsul este la fel de bizar : “ei au un pod cu Securitatea si nu pot rupe acest pod; acest gen de spionaj a existat tot timpul in sinul bisericii noastre. Romanii nostri au excelat prin tradare. Da, asa s-a intamplat la 1918, la 1944”. Deci, au stiut episcopii ortodocsii ardeleni ca nu e cazul sa se uneasca cu tara si daca unitii i-ar fi ascultat nu s-ar fi produs tradarea din 1918, tradrea ardelenilor, a bucovinenilor, a basarbenilor, care a rezultat Romania Mare!.

    Parintele mai debiteaza alte cateva “perle”: “din cauza unitilor se scot icoanele din scoli, se legifereza prostitutia si homosexualitatea”. Sa nu stie parintele ca proectul de modificare a Constitutiei Romaniei in vedera protejarii familiei din urma cu catva ani nu a fost sustinut de Biserica Ortodoxa Romana la nivel de institutie ci doar de cateva episcopii din cadrul ei? IPS Bartolomeu Anania a interzis orcarui preot ortodox din Mitropolia dansului sa sutina acest proect pe motiv ca e si Biserica Greco-Catolica implicat in el. Multumiti-i dansului, parinte, pentru faptul ca nu s-a putut introduce in Constitutiea Romaniei faptul ca Statul Roman recunoaste casatoria doar intre barbat si femeie iar poligamia sa fie interzisa.

    Tot din cauza unitilor, afirma parintele, “mai rar gasesti un ministru de externe roman”. Citeaza apoi pe: “Eminescu, Iorga, Crainic, Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu _asa spuneau ca nu exista roman catolic”. Care ce nationalitate vor fi avut: Inocentiu Micu, Simion Barnutiu, Timotei Cipariu, Aron Pumnul, Gheorghe Sincai, George Cosbuc, Andrei Muresanu, Liviu Rebranu, Ion Agarbiceanu, Iuliu Maniu, sau Corneliu Coposu?.

    Cronicarul a spus ca : “Ca nasc si la Moldova oameni”, dar citind cele de mai sus, iti vine sa te intrebi: Doamne, asemenea oameni nasc la Moldova?.

    2 Februarie 2009 Virgil Trufasiu – California

  4. Ortodoxie si Ortodoxie*
    Istoria mincinoasa face ca romanii sa nu stie ca sunt doua ortodoxii si anume; ortodoxia din mil.I adoptata de patriarhi in anul (451-1054), si ortodoxia greco-slavona continuata de greci si de slavi. Amandoua biserici catolica si ortodoxa in mil.I,.au fost una, ei se ruagau Lui Cristos. Denumirea de catolic si ortodox este indentica in limba greaca si este teza fundamentala a unei religii. Teza fundamentala a Bisericii Catolice este aceea ca, episcopul Romei,este considerat urmas al Sf.Apostol Petru lasta de Isus Cristos prin cuvintele,”Tu Petre esti piatra pe care voi zidi Biserica mea….Primele patru secole, Biserica lui Cristos a fost „una” ,cele trei Episcopii, crestine infiintate de Sf.Apostoli, la Ierusalim, la Alexandria, la Antiohia, canonic au tinut de Episcopul Romei, unde era capitala imperiului Roman. Roma a si ramas capitala lumii crestine. Mutarea capitalei a imperiului Roman in satul de negustori si de pescari greci, Bizantium, C-tin cel Mare aici, infiinteaza a cincea Episcopie unde el numeste si episcopul, traditie pastrata in biserica de Rasarit..Cele trei Episcopii rasaritene trec sub juridictia canonica a episcopului din noua capitala. Episcopii dorind sa fie egali cu episcopul Romei in anul (381), infiinteaza rangul de Patriarh, ei impart Biserica de Rasarit in patru scaune patriarhale. La Concilui Ecumenic tinut la Niceea si Calcedon (451) patriarhii fiind majoritate de 4/1, adopta „Dogma Ortodoxa” pentru Biserica de Rasari. Eveniment care de fapt a fost „prima Schisma (ruptura) a lumii Crestine.
    Dogma Catolica este de natura divina lasata de Cristos. Dogma Ortodoxa este lumeasca, hotarata de Episcopii, numiti de imparati la 420 de ani dupa dogma Catolica. anii (33-451). Biserica s-a condus dupa dogma catolica, Dupa adoptarea dogmei ortodoxe (451), cu toate divergentele Sf Parinti catolici si ortodocsi au tinut impreuna cele sapte Concilii Ecumenice (325-787), in care, au stabilit randuelile in Biserica Crestina. Mil.I a fost/este „Latin si Ortodox”, Noi romanii ne-am format ca popor din coasta Daciei si a Romei, De la Roma am primit limba in care ne-am crestinat si ne-am rugat Lui Dumnezeu. Cultura si obiceiurile strabume din mil. I, crestin romanii le-au mostenit. Fara nici o putere de tagada, noi romanii de drept istoric. prin singe, cat a mai ramas si, prin grai, de mil. I „catolic si ortodox”.apartimem. Mileniul II, dupa trecerea bulgarilor, a sarbilor si a rusilor la ortodoxie (860 si 988). Grecii simtindu-se intariti prin anateme intre catolici si ortodocsi, s-a ajuns la Marea Schisma in anul (1054). Biserica de Rasarit catolica si ortodoxa devine, „greco- slavona .Nnumai numele de greco-slavona, arata ca aceasta biserica este straina fata de popoerele bastinase, romani si macedoneni.Ortodocsii greci si slavi isi revindeca intaetatea, poate, prin cacea ca; Ierusalimul, Alexandria, Antiohia au fost Bisericii (episcopii) infiintate de Sf.Apostoli inaintea Episcopiei din Roma. Sau, pentru ca, Sf.Apostol Andrei a fost cel dintai chemat de Cristos sa-i fie ucenic, Sau ca a murit inaintea fratelui sau Petrei in anul 50.
    In istoria mincinoasa a bisericii ortodoxe romanesti, invatata sub comunisit ierarhi ortodocsii profitand de fapul ca istoria adevarata a bisericii romanesti este tabu, zac in rafturile Bibloteci Academiei, sustin ca Sf.Apostol Andrei a crestinat pe romani. Cum putea Sf.Andrei sa crestineze pe romani in numai 17 ani (33-50), cand, crestinarea, a fost un proces care a durat 4-5 secole. Scopul urmarit de ierahii romanii, fosti slugi plecate comunistilor, ca sa-si ascunda vinovatia si a-si pastra priviliegiile vor sa fixexe romanilor ideea ca ortodoxia greco-slavona este „dreapta credinta’ sau „credinta adevrata”. Povestea cu Sf Andrei ca ar fi crestinat pe romaninu nu rezista. Xenpopol si Iorga in istoria Biserici ortodoxe nu amintesc de asa ceva.
    Ierarhii romani ortodocsi greco-slsvoni ascund adevarul ca romanii ardeleni au iestit din iobagie, si romanii valahi din robie, prin scoli nu prin rugaciuni si misticism ci , prin carte, prin cultura. Cultura venita de la Roma incepand cu anii 1697-1700 prin scolile Blajului. Desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, refuzul de a restitui cel 2200 de biserici, manasiri, case parohiale etc.au ca scop izolarea romanilor de cultura si de spiritualitatea UE. Sa fim in Europa, dar sa ramanem ortodocsi greco-slavi. Episcopii din Rasarit au infiintat rangul de patriarh, au adoptat dogma ortodoxa cu viclenul scop sa rupa Biserica Lui Cristos in doua, pentru a se razbuna pe Roma, pe occidentul civilizat. Dornici sa aibă Catredrala pe masura imparatul Iustinian (482-565), cladeste Catedrala de la Ravena pentru grecii catolici din Italia. Catedrala Sf.Sofia din Constantinopol infrumusetata cu podoabe” jefuite din anticile temple pagane…..pe ruinele stravechilor zei se inalta crestinismul rasaritean pe ruinele crestinismului rasaritean sa ridicat islamul (Dinastia Sunderland, de Vintila Corbu, Buc.1971, Edi. Eminescu pag.18-19). Din falnicul Bizant a ramas doar istorie, Conastantinopolul adevenit Istambul, Catedrale Sf.Sofia Muzeu islamic. Sa nu fie aceasta pedepsa Divina?.
    Istoricii romani ortodocsi, ortodoxiti, nu amintesc de suferinata romanilor venita pe usa Bisericii ortodoxe bizantino-greco-slavone, sa arate ca; Hanul bulgar Boris (852-880) trecand la crestinismul ortodox de la Constantinopol, devenit „tar”, a poruncit ca preotii care slujesc in graiul latin sa li se taie limba. spunand ca limba greaca si limba chirilica (slavona) sunt limbi sfinte. Preotii si calugarii bulgari si greci care s-au vanturat prin Trarile Romanesti. In Transilvania via Belgrad-Karlowitz minteau romani de ei tinuti analfabeti, ca .”Dumnezeu vorbeste cu ingeri numai in limba greaca si in limba slavona, limba latina cu care papistasii au civilizat lumea este limba spurcata.(Istoria Romaniei in date , Ed.Enciclopedica Romana, Buc.1971 pag.55), Desemien istoricii romani evita sa aminteasca ca de la (880-1359) (aparitia voivodatelor) Dacia a disparut de pe harta Europei, inghitita de sf.imperiu romano-bulgar. Ortodoxismul greco-bulgar a apasat ca un munte peste cultura noastra spune Xenopol, istoric ortodox.
    Acum dupa doua milenii, nu teoria ci, faptele dovedesc,care dinte cele doua dogme, Catolica sau Ortodoxa a contribuit la cultura si la civilizatia lumii. Ce vedem cu ochii este adevarat. Biserica Catolica condusa de o singura persona, Papa, urmas al Sf Petru conduce 1,2 miliarde de credinciosi. Dogma ortodoxa, Biserica condusa de 4 Patiarhi ecumenici in Mil I. Ierusalim, Alexandria Antiohia, si Patiarhia Constantinoplului care apare dupa trei secole.. Si 4 patriarhii resunoscuti de Constantinopol;al nu de Roma; Rusiei, Bulgariei, Serbiei si al Romaniei. Cele 8 patriarhii, care conduc „dreapta credinta” au abia 173 de milioane de credinciosi. (Revista „Solia”, nr, 9 1996, editiata de Vatra Romaneasca, USA).
    Papistasii care au pe constiinta; cruciadele, inchizita, vanzari de indulgente, cu preoti necasatoriti. Au cladit sute de Catedrale, 166 de universitati raspandite pe toate Continetele. Biserica Ortodoxa greco-slavona,”adevarata credinta” cu preoti casatoriti nu au nici o universitate. Dupa anul 1800 au aparut in lumea ortodoxa cate o Universitati de Stat, laica deci. Otodoxe nici una. In Bisericile si manastirile Ortodoxe, singura cultura erau/sunt; rugaciunile, pomenile, parastasele, nimic social. Scopul partiarhilor este sa faca din credinciosi turma docila (cireada cum spunea Petre Tutea despre poporul rus, de care ierarhii romani ii tin de frati) care sa stea drept in fata boerului, a domnului a preotului,., rezutatul il vedem, il traim, il simtim in mod dureros. Vedem cu ochii ca toate tarile Catolice. protestante si neo-protestante, desprinse din cultura catolica sunt bogate si civilizate, exemplu USA, Canada. Si, toate tarile ortodoxe-greco-slavone sunt sarace si inapoiate. Salvare romnilor a venitu pe poarta Bisericii Greco-catolice, Luminatii mitropoliti de Alba-Iulia, Teofil in (1697),Atanasie in (1700), inspirati de Duhul Sfant, au intors romanii ardeleni la Biserica stramosasca „catolica si ortodoxa”, la Mil. I. crestin.

    Ura dintre romanii greco-catolic si romanii ortodocsii greco-slavoni era/este cultura, ortodocsii nu aveau. au activitati sociale scoli, toata culura lor, se limita/limiteza la; botezuri, cununii, imormantari, parastase , pomeni, si rugacuni. Aceasta fost cauza pentru care Biserica ortodoxa nu a fost recunoscuta in Imperiul Austro-Ungar. Biserica Greco-Catolica cu ajutorul Vaticanului in 1793 avea peste 350 de scoli parohiale. Din scolile Blajului au plecat profesori care au predat in primele seminarii ortodoxe, in Buc.Iasi, Buzau Rm.Valcea.Calugarii; Visarion Serai (sarlatanul Bosniei) cum la numit Nic.Iorga. si Sofro-nie(refugiat in Muntenia condamnat la moarte prntru talharie) azi declarati de BOR Sf,Mucenici pentru ca au declansat teroarea impotriva scolilor din Blaj, impotrova culturi deci
    BOR romani refuza sa restitue cele 2200 de bisericii. A) de teama ca romanii sa nu se intoarca la cultura si la civilzatia occidentala. B) sa-si mareasca cu numarul de bisericii furate de la fratii lor romanii greco-catolici. O rusine care apasa pe onoarea si pe demnitatea poporului roman, de care, preotimea romana ortodoxa ii dor in coate. Intrarea Romaniei in UE, numai politic si economin nu si spiritual, risca ca sa aibă aceiasi soatra ca si Unirea sub M.Viteazul, si Unirea din 1919-1920, sa se destrame. Chear integrata in UE. Romania sa devina Federatie, cum este Germania si Eelvetia. A avt dreptate Emil, Cioran cand a spus: „ortodoxia greco-slavona a fost/este moartea noastra istorica .
    12 Iulie 2007, Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox, USA

    PS. Mai nou, sub conducerea recentei Mitropoli a Clujului si Feleacului, in democratia romaneasca, se darama bisericile istorice greco-catolice Se cladesc peste ele biserici ortodoxa cazul Ungheni-Mures, care de fapt este extinderea mentalitati balcanice moldo-Valaha in Transilvania asupra culturii occidentale. 173 de milioane de ortodocsi se suprapun celor 1,2 miliarde de catolici, 380 de milioane de protestanti, 76 de milioane anglicani. Sa trecut la ultima faza, bisericile greco-catolice din Transilvania sunt sterse din Istorie numindu-le „bisericii ortodoxe”. Se sterge cu buretele trei secole de cultura si de spiritualitate occidentala prin care noi romanii ne-am ridicat la rang de natiune.
    Ortodocsi pretind; catolici s-au rupt din ortodoxie, in prezent, dupa 2 milenii catolici sunt cum am aratat mai inainte 1,2 miliarde, protestanti si anglicani 456 de milioane in numai 5 secole, patriarhii ortodocsi numiti de C-tin cel Mare in 2 milenii sa aibă abia 173 de milioane de redinciosi. Europa Occidentala, USA si Canada Tari catolice,protestante, anglicane si neoprotestante sunt tari bogate, In Europa de Rasarit tote tarile ortodoxe sunt sarace.
    Lacomia ierarhilor si a preotiilor ai BOR poporul roman impilat, batjocorit si umilit o va simtii in viitor in mod dureros. De la 1848 tot cantam „Desteapta-te romane si tot nu ne-am desteptat. Se vede treaba ca romanul se simte bine in molesala ortodoxa greco-slavona, a carui deviza este ne descurcam cum putem. Lipsa de demnitate Trist.
    18.Octombrie 2008 Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox.USA

  5. Doamnelor, Domnilor de la Gazeta Transilvania, va multumesc pentru ca puneti la dispozitie rubrica de a „Postea” ,acest fapt i-mi da increderea ca faceti acest lucru pentru ca sunteti adepti ai adevarului.romani in cuget si in simtiri Dumnezeu sa va ocroteasca E-mailul meu

  6. Replica d-lui Toaderpastat la 15-02-2009-23.25.Comunismul a fost o pacoste numai pentru greco-catoli-ci. Nu si pentru ortodocsi,in 1947 Patriarhul Alexi al Sfintei Rusii fiind in vizita in Romania sa-si cunoasca slugile plecate calatori-nd cu Rapidul,Buc-Cluj (intapmla-tor calatoream la Cluj) din antura-jul lui lui s-a aflat ulterior ca „preafericitul” sovietic, ca stapan lumesc, politic-securist… Trecand pe linga Blaj,i s-a expli-cat lui Alexei ce imortana are oraselul acela, centu de resedinta al Bisericii Romane Unite s-a inu-necat,a ridicat punul,incretind fruntea si, fulgerand din ochi, a stigat”Sa Dispara! In doi ani sa nu mai aud de aceasta biserica!”
    „Citat din Lucrarea „Maramures-Mandria si Durerea Noastra” vol,II pag.64.Prof.Teresia B.Tataru,Ed.
    Gutinul Baia Mare-iata d-le Toader din Cluj,comunismuln pentru Greco-Catolici a fost ciuma,pentru orto-dosii MUMA.Dupa 1989 greco-catoli-cii nu au fost liberi sa se intoar-ca la credinta lor ortodoca de rit bizantin.Unnde sa de intoarca? Transilvania lor in 20 de ani a fost ocupata de Moldoveni, Munteni si de Olteni,impropietariti in averile germanilor, a chiaburilor
    preoti ortodocxi,instalati in cas-ele parohiale si slujind in biseri-cii aspectuase,apucase pe Dumnezeu de picior, a incitat romanii colo-nist la ura si invidie,sa nu piar-da ce nu a fost alor, ortodoxii putni cati au fost in satele creco-catolice intarindu-si muschi ci colonistii moldoveni, mundeti si olteni au tabarat ca salbatici pe preotii greco-catolici care merg-eau cu Boboteaza la credinciosi lor. erau baturi,umiliti trantiati in noroi. aghiasma aruncata cu scarba si dispreti. Aceasta a fost libertatea greco-catolicilor sa de intoarca la biserica lor.Cat priveste parerea ca impartirea bunurilor trebuia sa se inteleaga
    este absurda noi va-m luat 2200 de Bisericii,tot atatea case parohi-ale Din care au fost date afara preotesele cu copii minori sotii fiind-du-le intemnitati.La plinge-ra facuta IPSS Teoctist despre situalia lor disperata au primit crestinesul raspuns greco-slavon raspus.”Dar preoti mei unde sa locuiasca locuiasa. Ma opresc aici Dle Toader din Clui, daca sunteti adevarat crestin, adevara patriot
    va rosg sa reflectat, Va amintesc ca istoria a consemna si consem-neaza faradelgie si ca Dumbezu plateste fiecarui dupa fapte sale,
    Un exemplu,Bizantul s-a razvratit
    ipmptrriva Romei ai infiintat rangul de Patiarhi 381,adoptat dogma ortodoca 451, din falnicil
    Bisant a ramas doat istore Constan-tinopolul a devenit Istambul Catedrala Sf Sofia muzeu.

  7. Replica d-lui Toaderpastat la 15-02-2009-23.25.Comunismul a fost o pacoste numai pentru greco-catoli-ci. Nu si pentru ortodocsi,in 1947 Patriarhul Alexi al Sfintei Rusii fiind in vizita in Romania sa-si cunoasca slugile plecate calatori-nd cu Rapidul,Buc-Cluj (intapmla-tor calatoream la Cluj) din antura-jul lui lui s-a aflat ulterior ca „preafericitul” sovietic, ca stapan lumesc, politic-securist… Trecand pe linga Blaj,i s-a expli-cat lui Alexei ce imortana are oraselul acela, centu de resedinta al Bisericii Romane Unite s-a inu-necat,a ridicat punul,incretind fruntea si, fulgerand din ochi, a stigat”Sa Dispara! In doi ani sa nu mai aud de aceasta biserica!”
    „Citat din Lucrarea „Maramures-Mandria si Durerea Noastra” vol,II pag.64.Prof.Teresia B.Tataru,Ed.
    Gutinul Baia Mare-iata d-le Toader din Cluj,comunismuln pentru Greco-Catolici a fost ciuma,pentru orto-dosii MUMA.Dupa 1989 greco-catoli-cii nu au fost liberi sa se intoar-ca la credinta lor ortodoca de rit bizantin.Unnde sa de intoarca? Transilvania lor in 20 de ani a fost ocupata de Moldoveni, Munteni si de Olteni,impropietariti in averile germanilor, a chiaburilor
    preoti ortodocxi,instalati in cas-ele parohiale si slujind in biseri-cii aspectuase,apucase pe Dumnezeu de picior, a incitat romanii colo-nist la ura si invidie,sa nu piar-da ce nu a fost alor, ortodoxii putni cati au fost in satele creco-catolice intarindu-si muschi ci colonistii moldoveni, mundeti si olteni au tabarat ca salbatici pe preotii greco-catolici care merg-eau cu Boboteaza la credinciosi lor. erau baturi,umiliti trantiati in noroi. aghiasma aruncata cu scarba si dispreti. Aceasta a fost libertatea greco-catolicilor sa de intoarca la biserica lor.Cat priveste parerea ca impartirea bunurilor trebuia sa se inteleaga
    este absurda noi va-m luat 2200 de Bisericii,tot atatea case parohi-ale Din care au fost date afara preotesele cu copii minori sotii fiind-du-le intemnitati.La plinge-ra facuta IPSS Teoctist despre situalia lor disperata au primit crestinesul raspuns greco-slavon raspus.”Dar preoti mei unde sa locuiasca locuiasa. Ma opresc aici Dle Toader din Clui, daca sunteti adevarat crestin, adevara patriot
    va rosg sa reflectat, Va amintesc ca istoria a consemna si consem-neaza faradelgie si ca Dumbezu plateste fiecarui dupa fapte sale,
    Un exemplu,Bizantul s-a razvratit
    ipmptrriva Romei ai infiintat rangul de Patiarhi 381,adoptat dogma ortodoca 451, din falnicil
    Bisant a ramas doat istore Constan-tinopolul a devenit Istambul Catedrala Sf Sofia muzeu.

  8. Felicit conducerea ziarului Dv. pentru ca pune la dispozitie spatiul destinat comentariilor, fara CENZURAREA punctelor de vedere ale unor cititori, care doresc sa-si spuna deschis opinia! Am ramas cu totul impresionat de acuratete si bogatia materialelor furnizate de catre stimatul domn Marinoiu, pe care desi nu-l cunosc, il apreciez pentru stradania domniei sale de a ne prezenta unele aspecte necunoscute de noi, cei mai tineri, despre istoria si epopeea Bisericii Greco-Catolice din Romania, despre suferintele acesteia, despre jertfele credinciosilor si prelatilor acestei Biserici, cu adevarat martire! Din pacate, nici astazi, cand s-ar zice ca traim in democratie, nu se poate spune ca s-a terminat calvarul acestei confesiuni romanesti, care continua sa fie persecutata si tratata discretionar de catre mai marii regimului! Desigur, noi cunoastem ca la aceasta „opera” de demolare si defaimare, un rol nefericit il joaca si unii inalti ierarhi ortodocsi, in frunte cu Bartolomeu, un infocat dusman al greco-catolicilor, un adevarat satrap al credinciosilor uniti din Ardeal! Traim totusi cu speranta ca prin rugaciunile indreptate catre Dumnezeu, va veni si soare pe strada plina de nori a acestei Biserici-martir!

  9. Mii de multumiri Domnule Marinoiu! Asteptam cu interes noi;e Dv. interventii documentate despre adevarata istorie a Bisericii Romane cu Roma, Greco-Catolice din Tara noastra! Din postarile Dv. am inteles ca sunteti octogener. Dumnezeu sa va dea sanatate multa si putere de munca spre binele romanilor pe care ii slujinti cu atata credinta!

  10. Toader din Cluj a opostat la 15-02-2009,23.25.spuneti;ponderea credinciosilor s-a schimbat radi-in favoarea ortodoxilor care dupa 1989 nu a au revenit in masa la religia greco-catolica. de si au fost liberi sa o faca, va dau un exemplu; Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anaia ia spus Pr.Boian greco-catolic „Nu va restituiim Bisericile pentru ca credinciosii vin la voi.a sustine ca dupa 1989 greco-catolicii nu au revenit in masa fara a arata cauza este un cinism revoltator. Sunt convins ca. daca greco-catolicii primeaun bisericile furate, tot ardealul devenea greco-catolic, De ce erdelenii au inceput sa gandeasca,
    ei vad ca Bidericab Greco-Catolica ii duce catre inaltimi insorite ale occidentului civilizat. Iar ortodoxia greco slavona i-i tin in intunericul si in saracia mentalitatii Balcanice si de ce nu si in bratele rusiei, dusmanul de veacuri a romanilor, de ce pentru ca noi romanii suntem de neam latin Trezitiva la realitate d-le Toader din Clui.

  11. D-le]Toader din cluj comunismul a fost MAMA pentru ortodocsii greco-slavi,ciuma pentru greco-catolici.
    Stalin & co. Patriarhul rusilor Alexei, KAGB-ist a dat ordin supu-silor sai Intru duh Ortodox Iusti-nian Marina,Iustin Moisescu,si lui Teoctis, sa desfiinteze Biserica greco-catolica romana pentru ca prin aceasta biserica romanii aveu ledaturi cu cultura si cu civili-zatia, occidental,cultura si civil-zate intrat in Romania pe usa BRU
    lucru care strica socotele slavi-lor a carui cultura este cireada ascultatoare Domnule Toader din Cluj oricat ai dori matale sa justifici disparitia credinciosii Bisericii greco catilice istotia din afara tarii a condsemnat adevarul, crima ramne crima, pentru crima a fost uciderea episcipilor greco-catolici Dac nu mai sunt credinciosi greco0catolic acet fapt arata ca in romanica, cu
    80 de milioane de credinciosi, au disparut 2.5 mil de credincosu greco-catolici, unde sunt,au tre-
    trecut la ortodoxie de buna voie ,. cred cu securitatea, cu cartele de alimente cu datu copiilor afara din scoli si din facukltati, acesta domniloe a fost GENOCID religioa istoria nu iarta domnule toader din cluj, oi fi matele smecher de Bucuresti dar nu tine Un stat de drepi daca un singur supravetuitor greco-catiluc este intr-o comuna. Biseria i-i apatine de drept acestuia. nu umblati cu justificari comuniste, domnilor pentru numele lui Dumnezeu.

  12. D-le]Toader din cluj comunismul a fost MAMA pentru ortodocsii greco-slavi,ciuma pentru greco-catolici.
    Stalin & co. Patriarhul rusilor Alexei, KAGB-ist a dat ordin supu-silor sai Intru duh Ortodox Iusti-nian Marina,Iustin Moisescu,si lui Teoctis, sa desfiinteze Biserica greco-catolica romana pentru ca prin aceasta biserica romanii aveu ledaturi cu cultura si cu civili-zatia, occidental,cultura si civil-zate intrat in Romania pe usa BRU
    lucru care strica socotele slavi-lor a carui cultura este cireada ascultatoare Domnule Toader din Cluj oricat ai dori matale sa justifici disparitia credinciosii Bisericii greco catilice istotia din afara tarii a condsemnat adevarul, crima ramne crima, pentru crima a fost uciderea episcipilor greco-catolici Dac nu mai sunt credinciosi greco0catolic acet fapt arata ca in romanica, cu
    80 de milioane de credinciosi, au disparut 2.5 mil de credincosu greco-catolici, unde sunt,au tre-
    trecut la ortodoxie de buna voie ,. cred cu securitatea, cu cartele de alimente cu datu copiilor afara din scoli si din facukltati, acesta domniloe a fost GENOCID religioa istoria nu iarta domnule toader din cluj, oi fi matele smecher de Bucuresti dar nu tine Un stat de drepi daca un singur supravetuitor greco-catiluc este intr-o comuna. Biseria i-i apatine de drept acestuia. nu umblati cu justificari comuniste, domnilor pentru numele lui Dumnezeu.

  13. D-le Toader din Cluj.argumentele dvs. greco catoici au fost liberi s.a sa se intoarca dar nu au facut-o la 1989 este de un cinism revoltator nu sau, intors, nu au facut-o unde sa se intoarca in curti si in piete,sa se intoarca mai intai trebuia sa li se restituei cele 2200 de biserici si cele 2200 de case parohialein care slujiti si va lafaiti dvs. preotii ortodocsi,spre rusinea lor. daca sunt atat de crestini preotii ortodocsi ma intreb cum pot dormii
    in case furate de la fratii lor de credeinta si de neam greco-catolicii insemna ca nu sunt crestini si cum pot sliji sf.li-turghie,in locasuri de rugaciuni furate.Unde este iubirea, unde este dragostea de neam, nimic BOR ridica furtul la rang de virtute
    balcanica. Pe de alta parte tot cu cinism spuneti statul sa intervina sa cunte divurgentele, care divirdenta, statul de drept dac este, are obilgatiam juridica
    sa restituie Bunuril grreco-catolicilor prin dercet asa cum le-aluat Desigur dl-1 Toader din Cluj ca, sunteti ortodox ati invatat lectia de la Bartolomeu Anania
    marele satrap care, ca si Nicole Balan al Sibiului cauta sa aduca oile ratiacite in campiile mano-ase ale occidentului,in uscaci-unea inapoiata balcanica. De fapt este o poveste lunga,este urmarea schismei din anii 451 cand rasari-tenii cu sabia au infiintat ortod-oxia. cu marsavul scop sa fie si episcopii Bizantini mai presus decat episcopul Romei.Cititi istoria adevarat nu istoria mincinoasa care a-ti invatat-o in scoala. Ma intreb cum de va rabda Dumnezu pentru grelele pacate care le savarsiti.

  14. D-le Toader din Cluj.argumentele dvs. greco catoici au fost liberi s.a sa se intoarca dar nu au facut-o la 1989 este de un cinism revoltator nu sau, intors, nu au facut-o unde sa se intoarca in curti si in piete,sa se intoarca mai intai trebuia sa li se restituei cele 2200 de biserici si cele 2200 de case parohialein care slujiti si va lafaiti dvs. preotii ortodocsi,spre rusinea lor. daca sunt atat de crestini preotii ortodocsi ma intreb cum pot dormii
    in case furate de la fratii lor de credeinta si de neam greco-catolicii insemna ca nu sunt crestini si cum pot sliji sf.li-turghie,in locasuri de rugaciuni furate.Unde este iubirea, unde este dragostea de neam, nimic BOR ridica furtul la rang de virtute
    balcanica. Pe de alta parte tot cu cinism spuneti statul sa intervina sa cunte divurgentele, care divirdenta, statul de drept dac este, are obilgatiam juridica
    sa restituie Bunuril grreco-catolicilor prin dercet asa cum le-aluat Desigur dl-1 Toader din Cluj ca, sunteti ortodox ati invatat lectia de la Bartolomeu Anania
    marele satrap care, ca si Nicole Balan al Sibiului cauta sa aduca oile ratiacite in campiile mano-ase ale occidentului,in uscaci-unea inapoiata balcanica. De fapt este o poveste lunga,este urmarea schismei din anii 451 cand rasari-tenii cu sabia au infiintat ortod-oxia. cu marsavul scop sa fie si episcopii Bizantini mai presus decat episcopul Romei.Cititi istoria adevarat nu istoria mincinoasa care a-ti invatat-o in scoala. Ma intreb cum de va rabda Dumnezu pentru grelele pacate care le savarsiti.

  15. Domnule Toader din CJ.nu este asa ,daca copii au luat averea parintilor la fel trebuia sa -si ia si credinta acestora ,iar atunci in sate ar fi fost situatia alta nu cum spuneti 2,3 fam.ci aproape tot satul iar bunurile reveneau la cei de drept ,adica ale urmasilor,dar asta e frica de comunism si formarea comunista,,sa furi cat poti si sa nu dai nimanui nimic chiar daca e de drept”,doamne ajutai pe greco-catolici sa ajunga ca-nainte de 1948….

  16. Individul,familia,neamul si credinta sunt daruri fundamentale ale lui Dumnezeu;iar acestea se afirma,nu se discuta!Adica credinta noastra e in Cristos Domnul,de unde numele de crestini.A vorbi de credinta ortodoxa,adica dreapta,se cuvine dreptului Judecator,El va judeca dupa faptele credintei individului(=madular al Bisericii)nu dupa pretinsa apartenenta!Credinta se marturiseste apoi cu pretul vietii,lucru pe care Capii sfinti ai Bisericii Unite l-au facut impecabil.Aici nu e loc de discutii,aici fiecare poate intalni pe Cristos sau il poate pierde…Alegeti una sau alta,dar tineti cont:Adevarul(Cristos)va poate elibera sau va poate zdrobi!Vesnica pomenire,Episcopul inimilor,preafericite parinte Iuliu,Marturisitorule,roaga-te pentru noi!

  17. Fiecare om,ca fiinta rationala se conduce dupa simturi,drept aceea a venit timpul sa intelegem relitatea cilvilizatiei acestui neam.
    Sunt profesor de religie ortodoxa la Focsani-Scoala”Duiliu Zamfirescu”,dar as vrea sa spun,din proprie convingere ca Hristos nu este decat acolo unde exista suferinta,adevar si fapte crestine.Puterea lumeasca,respectiv comunista si atee,daca a luat biserici-locasuri de inchinare si slujire de la cei prigoniti si a dat la cei favorizati de un timp istoric anticrestin,e bine sa-ntelegem,ca este de mult timpul,de a se intoarce toate la toti cei ce le-au avut.
    Intrebare fireasca,sincera si deschisa:Daca tot tin ortodocsi sa stapaneasca biserici greco-catolice,atunci de ce nu devin greco-catolici!?!Pentru ca tot tin de acele lacasuri de cult?
    Viitorul si ciilizatia incep de la martiri,nu de la compromisuri !

  18. Motto:”e salut din inima,Mica Roma!”

    Poetul marelui amvon,a cerului marturisire
    Scria la tara,pentru om,ce-nseamna timpul de iubire
    Cetatea Roma el vedea in tara dacilor cu vise
    Istoria cand aduna iubirea lor prin porti deschise.

    Asa sa ne-ntelegem azi precum poetul nepereche
    Cand sfera falnicilor brazi priveste lumea ce incepe

    Privim si noi Luceafar cald
    Filosofia ta inalta
    Cu cat e cerul mai inalt
    Si inima e tot mai calda!

    De-ai fi venit in acest timp
    In temnita iti faceai versuri
    Dar,Pantheon peste Olimp
    Esti lumea plina de-ntelesuri…

    caci Dumnezeu nu sta nici El
    In ziua coborarii tale
    Si aminti-va intr-un fel
    Chiar de la orice departare

  19. Vrem unirea romanilor, nu dezbinarea lor. Trebuie sa recunoastem ca Biserica greco-catolica este o biserica politica. A fi roman inseamna sa fi ortodox.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.