Afacerile unor apropiaţi ai liberalilor clujeni lovesc din nou. Firma CFO Integrator, care aparţine lui Valentin Nica, Nicolae Badiu şi Petre Stefa, va gestiona toată reţeaua subterană de cablaje folosită pentru transferul de date prin internet şi telefonie. Cei care au firme mai mici de internet se plâng că această situaţie va duce la monopolul acestui serviciu, întrucât va exista o singură firmă care poate tăia şi spânzura prin preţul impus.
Se plâng de monopol
Până în acest moment, CFO Integrator a realizat doar 20 de kilometri de reţea subterană de fibră optică, parte de lucrare ce a fost realizată anul trecut, înainte de a se instaura criza financiară. Conform societăţilor mai mici care activează în domeniul furnizărilor de date şi telecomunicaţii prin intermediul fibrei optice, în situaţia prezentă, adică doar a unei singure firme care gestioneză acest serviciu, s-a creat un monopol care îi va face pe mulţi dintre ei să renunţe la afaceri. “Noi nu ştim ce tarife ne vor percepe ca să ne legăm la reţeaua lor şi nici măcar nu am fost anunţaţi oficial de ceea ce se va întâmpla, nu am discutat cu reprezentanţii firmei. Noi avem o reţea proprie supraterană, în care am investit bani. Să înţeleg că vom pierde această investiţie? Nu mi se pare corect să fie doar o singură societate care să se ocupe de acest serviciu pentru că ei pot dirija orice preţ doresc. E monopol pe faţă, şi, conform legilor, acest lucru ar trebui interzis din start, dar trăim în România, nu, unde se poate întâmpla absolut orice dacă ştii pe cine să “ungi”!”, susţine patronul unei firme de servicii de date prin internet, care are câteva mii de clienţi.
Conform contractului de asociere cu municipalitatea, CFO Integrator are dreptul să întreţină şi să administreze această reţea pe o perioadă de 20 de ani, iar din venitul brut încasat anual de societate, 1% va intra în bugetul administraţiei locale, dar nu mai puţin de 100.000 de euro, arată contractul. În afară de Cluj-Napoca, doar Capitala mai are un proiect similar, care prevede o reţea subterană de cablaje pentru transferul de date. În situaţia creată la Cluj-Napoca, Comisia Europeană a avertizat autorităţile cu privire la monopolul pe care îl pot impune acestei societăţi, având în vedere că vor fi realizate reţele unice de transport, destinate operatorilor de cablu şi telefonie.
Afaceri libere
Cei care vor beneficia de afacerea cablajelor subterane, Valentin Nica şi Nicolae Badiu, au acaparat şi o parte din afacerea Tetarom. Cei doi dezvoltă proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II. Compania CBC Development, care ar fi trebuit să finalizeze în Tetarom I un complex hotelier până cel târziu în septembrie 2008, este condusă de aceiaşi Nica şi Badiu. Până la aprobarea proiectului hotelier din Tetarom I, reprezentanţii companiei dezvoltatoare au avut de furcă atât cu şeful Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, Sorin Apostu, cât şi cu Virgil Pop, secretarul Comisiei pentru protecţia monumentelor. Aceştia au avut de obiectat faptul că viitorul hotel se află în imediata apropiere a Muzeului Etnografic şi, întrucât construcţia este vizibilă din interiorul muzeului, se denaturează situl istoric, întrucât zona parcului industrial reprezintă un ansamblu istoric protejat. Cu toate acestea, proiectul a trecut prin comisia de urbanism cu mici modificări. Nicolae Badiu este proprietarul AsRo Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM. Valentin Nica figurează alături de Ştefan Petre în cadrul SC Mobitelco, firmă care susţine “U” Mobitelco. Nica mai deţine şi SVF Management Prod Serv SRL, companie care în 2006 a avut o cifră de afaceri de 32.945.927 de lei şi un profit de 9.795.482. Chiar dacă acum sunt apropiaţi de PNL, Nica şi Badiu au fost singurii finanţatori legali ai social-democraţilor clujeni în campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial, partea aIII-a, Valentin Nica, în numele societăţii SVF Management, a donat către PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorală din 2004. Coincidenţă sau nu, Valentin Nica a câştigat mai multe licitaţii de la CJ Cluj, iar în comisiile respective se află şi Şerban Graţian, unul dintre consilierii judeţeni ai social-democraţilor clujeni. Drept exemplu stă faptul că CBC Development a câştigat, prin licitaţie, terenurile din Tetarom I şi Tetarom II, pentru a construi şi administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat în cele două parcuri industriale. Nicolae Badiu mai deţine şi complexul de locuinţe Europort, despre care Gazeta de Cluj a sesizat o serie de nereguli. Cei care s-au mutat în locuinţele respective au îndurat frigul anul trecut până în luna decembrie, deoarece locuinţele nu fuseseră racordate la reţeaua de gaz, astfel că oamenii au îngheţat în casele noi, asta pe lângă faptul că dezvoltatorii imobiliari nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor făcute.
În Bucureşti se lucrează la reţeaua subterană “Net City”, prin intermediul administratorului UTI System, iar în Cluj-Napoca, reţeaua “Duct City” va fi administrată de societatea CFO Integrator. În Bucureşti, tariful de închiriere a canalizării pentru operatori va fi de 85 de euro pe kilometru/lună, în timp ce tariful lunar pentru fibra optică va fi de 22 de euro pentru un kilometru.
Ştefan Trandafir
de ce nuse fac platile pt firmele ce au ecxecutat reteua de canalizatie cfo integrator din vara am sutinut lucrarile cu bani mei si nici azi nu iam primit promisiuni dela o saptamina la alta …
vai ce ziar serios: Gazeta de Perete LOL
vai ce ziar serios: Gazeta de Perete LOL
Common little Romanian worthless tabloid, or as you Romanians call it :gazetutza, you can do better than that. This shit sounds like gossip and who the fuck cares about these oldies haha