Alexandru Bruj, condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc, a fost pus în libertate pe motive medicale de judecătoarea Daniella Berbecariu din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud, fără să precizeze data la care acesta trebuie să se întoarcă la penitenciar. În contradicţie cu soluţia judecătoarei, medicii susţin că o asemenea boală prevede o internare de maxim zece zile, timp suficient pentru operaţie în sine şi recuperarea post-operatorie, însă Bruj se află în libertate de mai bine de cinci luni de zile.

Condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc, Alexandru Bruj a beneficiat la începutul lunii septembrie a anului trecut de o întrerupere a executării pedepsei cu închisoare pe motive medicale. Judecătoarea Daniella Berbecariu a soluţionat favorabil cererea de întrerupere a pedepsei, fără a preciza o dată anume la care acesta trebuie să fie reîncarcerat, iar de la data eliberării Bruj nu şi-a remediat situaţia medicală. Medicii din cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, unde Bruj a fost internat pentru investigaţii, susţin că boala acestuia nu este atât de gravă încât să presupună întreruperea pedepsei pe perioadă nedeterminată, întrucât intervenţia chirurgicală de care are nevoie bărbatul necesită o internare de cel mult zece zile.

Traficant de heroină

Conform surselor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud, Alexandru Bruj era integrat într-o  reţea de traficanţi de heroină, care îşi făcea veacul în zona punctului de frontieră de lângă Oradea. O parte din amicii lui Bruj au fost arestaţi la finele anului 2003, în timp ce încercau să tranzacţioneze 22,5  kilograme de heroină, pe atunci în valoare de aproape 700.000 de dolari. Prietenul lui Bruj, Florean Dumitru, este cel care, la sfârşitul anului 2003, împreună cu un alt cetăţean român, a fost depistat în apropiere de frontiera româno-ungară pe când încerca să comercializeze heroina în valoare de aproximativ 700.000 de dolari către doi cetăţeni germani, care se aflau şi ei, într-un alt autoturism, în zona de frontieră. La vederea poliţiştilor, cărora li s-a părut suspectă întâlnirea nocturnă a două autoturisme care şi-au semnalat prezenţa prin semne discrete cu farurile, Florean a ultragiat un poliţist, după care a reuşit să scape. Poliţiştii au izbutit să recupereze drogurile, ascunse într-un lan de porumb din apropierea locului de întâlnire. Heroina era ambalată în mai multe pachete de culoare maronie, lipite cu bandă adezivă, care au fost confiscate de poliţişti. Florean a fost în cele din urmă prins la Borşa, unde se ascundea în cabana unui alt prieten. Ceilalţi membri ai reţelei au fost căutaţi în continuare de poliţişti, iar, finalmente, Alexandru Bruj a fost şi el arestat şi condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc.

Boală cu năbădăi

Condamnat la sfârşitul anului 2006 la cinci ani de închisoare, Alexandru Bruj a fost transferat, în 2007, la Penitenciarul Bistriţa pentru a-şi executa pedeapsa. La doar câteva luni de la sosirea în Bistriţa, el a înaintat Tribunalului Bistriţa-Năsăud o cerere de întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea pe motive medicale. Cererea a fost înregistrată în dosarul cu numărul 703/112/2008 la data de 4.04.2007. Condamnatul Bruj mai înaintează o altă cerere de întrerupere, pe aceleaşi considerente, la sfârşitul lunii septembrie a aceluiaşi an, aceasta este însă retrasă de avocatul condamnatului la o săptămână după ce prima cerere a fost aprobată de judecătoarea Daniella Berbecariu din cadrul Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Judecătoarea a admis cererea lui Bruj dispunând întreruperea executării pedepsei, până când starea sa de sănătate se va ameliora, fără să menţioneze când anume acesta ar trebui să se reîntoarcă în penitenciar pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Alexandru Bruj a fost eliberat pe perioadă nedeterminată, deoarece invoca cardiopatie ischemică, boală care, în viziunea judecătoarei Daniella Berbecariu, necesită perioadă nedeterminată de vindecare. În fapt, boala poate fi tratată medicamentos sau, în cel mai rău caz, printr-o intervenţie chirurgicală, care însă permite reîncarcerarea condamnatului într-o perioadă de trei luni, cum a fost şi în cazul fostului colonel Mihai Chiţac, condamnat la 15 ani de închisoare pentru reprimarea revoluţionarilor din Timişoara în decembrie 1989.

Tribunalul o dă cotită

Tribunalul Bistriţa-Năsăud pare să o dea cotită atunci când vine vorba de oferit detalii legate de dosarul de întrerupere a executării pedepsei pentru condamnatul Alexandru Bruj. Redactorul săptămânalului Gazeta de Bistriţa a trimis o cerere Tribunalului Bistriţa-Năsăud, în care solicita comunicarea numelui judecătorului ce a soluţionat dosarul lui Bruj, cât şi date referitoare la dosarul acestuia. S-a cerut menţionarea faptului dacă, după data de 10.09.2008, data la care s-a admis cererea de întrerupere a pedepsei, s-au mai depus ceva acte la dosarul respectiv, cum ar fi alte expertize medicale, din care să rezulte faptul că Bruj este, în continuare, bolnav şi nu poate să îşi ispăşească pedeapsa sau dacă boala acestuia s-a ameliorat.

În răspunsul trimis de această instituţie, sub semnătura judecătorului delegat Virgil Checec şi a locţiitorului consilierului de relaţii cu publicul, Anamaria-Melinda Mureşan, se comunică numele judecătorului ce a soluţionat dosarul lui Bruj, însă cu privire la celelalte date solicitate redactorul este îndrumat să ia legătura cu un alt judecător. „Dosarul cu numărul 703/112/2008 a fost soluţionat la data de 10 septembrie 2008, de către doamna judecător Berbecariu Daniella. Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să luaţi legătura cu judecătorul delegat la Biroul de Executări Penale al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, respectiv cu domnul judecător Petrişor Alexandru”,  ne comunică Tribunalul. Faptul că nu se comunică datele solicitate de către locţiitorul consilierului de relaţii publice ridică unele semne de întrebare: Care este, de fapt, rolul acestui consilier în cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud? Nu cel de a da informaţiile solicitate? Care este motivul pentru care purtătorul de cuvânt nu a luat legătura cu judecătorul Petrişor Alexandru şi însărcinează redactorul cu acest aspect? Unde este transparenţa în această instituţie?

Medici vs. judecător

Comisia judeţeană de medici, care a efectuat expertiza asupra lui Alexandru Bruj, a hotărât că afecţiunile de care suferă acesta pot fi tratate în reţeaua sanitară a penitenciarelor din România. Astfel, aceştia au recomandat internarea lui Bruj la Penitenciarul Spital Jilava, deoarece boala nu constituia un motiv suficient de bine întemeiat pentru întreruperea executării pedepsei cu închisoarea. Bruj nu a fost însă internat la Jilava, ci a fost transferat la Gherla, iar, ulterior, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Medicii din cadrul Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca vin cu dezvăluiri inedite în ceea ce priveşte boala lui Alexandru Bruj. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Institutului, dr. Radu Căpâlneanu, a declarat, pentru Gazeta de Bistriţa, că boala lui Alexandru Bruj nu este atât de gravă, încât să necesite măsura de întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea pe o perioadă nedeterminată.  Tot medicul Căpâlneanu susţine că Bruj a trecut pragul Institutului doar de două ori, prima dată, în anul 2007 şi a doua oară, la începutul acestei luni. Conform purtătorului de cuvânt al Institutului, Bruj a fost internat pentru prima dată în  2007, când s-au efectuat câteva investigaţii şi s-a stabilit că ar necesita o intervenţie chirurgicală pentru remedierea bolii. Acesta însă nu s-a mai întors pentru operaţie, din fişa sa rezultând că el nu a mai trecut pragul Institutului timp de mai bine de un an. În 2008, luna septembrie, acesta a fost eliberat din Penitenciarul Bistriţa pe motive medicale, mai exact cardiopatie ischemică. Însă omul nostru  nu  s-a prezentat pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale. Doctorul Căpâlneanu susţine că Bruj a mai fost internat, în perioada 4-6 februarie 2009, la Institut, unde s-au efectuat noi investigaţii, din care au rezultat acelaşi diagnostic şi necesitatea intervenţiei chirurgicale. Însă Alexandru Bruj a refuzat intervenţia şi s-a externat. „Alexandru Bruj nu mai este internat la noi (n.r. Institutul Inimii Cluj-Napoca). În anul 2007 a primit, după efectuarea investigaţiilor, o indicaţie de operaţie, însă nu a mai revenit. Conform fişei sale, el a fost internat în perioada 4-6 februarie 2009, dar a refuzat intervenţia chirurgicală şi s-a externat. Din biletul de ieşire reiese că acesta refuză intervenţia şi optează pentru o altă metodă de remediere a bolii, mai exact montarea unei proteze stern ”, a declarat, pentru Gazeta de Bistriţa, medicul Radu Căpâlneanu. Acesta a precizat că intervenţia chirurgicală de care ar fi avut nevoie Bruj ar necesita o internare de maxim zece zile, care ar cuprinde intervenţia chirurgicală şi refacerea postoperatorie. Cadrul medical a adăugat că nu poate înţelege măsura luată de instanţa din Bistriţa, care i-a aprobat o întrerupere de executare a pedepsei pe o perioadă nedeterminată.

Bruj, om de afaceri

Surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud susţin că Alexandru Bruj se ocupă în continuare de afaceri imobiliare în cartierul bistriţean Unirea şi poate fi des zărit în municipiul Bistriţa, la volanul unui autoturism BMW X6 de culoare roşie. Potrivit surselor din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, Bruj deţine două societăţi comerciale, în cadrul cărora figurează ca asociat unic şi administrator. Una dintre acestea, SC Expresconstruct Invest SRL, are ca obiect de activitate construcţiile de clădiri şi alte lucrări de genul acesta, iar cea de a doua, SC Unirolexus SRL, se ocupă de închirierea bunurilor personale şi gospodăreşti.

Verificări la Bistriţa

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va face verificări în ceea ce priveşte întreruperile de executare a pedepsei cu închisoarea şi la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Conform purtătorului de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu, Inspecţia Judiciară din cadrul instituţiei va face verificări şi în cazul condamnatului Alexandru Bruj, care a beneficiat, începând de anul trecut, de o întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea pe o perioadă nedeterminată. Inspecţia Judiciară va verifica dacă în cazul lui Bruj s-au respectat toate normele de procedură. Verificări se fac la toate instanţele de judecată din ţară, după ce cazul Gorbunov a scos la iveală mai multe nereguli ale sistemului, în ceea ce priveşte admiterea cererilor de întrerupere sau amânare a pedepselor cu închisoarea.

Alexandra Roman

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.