Putin începe o noua etapa din razboiul cu oligarhii rusi, de aceasta data din pozitia de premier. Noua "victima" a premierului rus este Igor Zyuzin, un prosper om de afaceri rus cu investitii importante în România.

O comisie a Serviciului Federal Antimonopol din Rusia va analiza actiunile grupului siderurgic Mechel, acuzat vehement de catre premierul rus, Vladimir Putin, ca a încalcat legislatia antitrust, a anuntat, pentru RIA Novosti, serviciul de presa al FAS (Serviciul federal de politica antitrust).

Saptamâna trecuta, cu ocazia unei reuniuni de la Nijni-Novgorod consacrata sectorului siderurgic, premierul rus Vladimir Putin a cerut FAS si Parchetului general sa "stabileasca de ce Mechel vinde materii prime în strainatate de doua ori mai ieftin decât pe piata interna", ceea ce a permis disimularea profiturilor la fisc.

Vladimir Putin a criticat compania Mechel si pe miliardarul care o conduce, Igor Ziuzin, dupa cum afirma International Herald Tribune (IHT) pe 25 iulie.

Mechel livreaza carbune altor companii rusesti din sectorul siderurgic, cum ar fi NLMK (Corporatia Fier & Otel Novolipetsk), Grupul Evraz si Complexul Metalurgic de la Magnitogorsk (Magnitka).

"În 26 august, vom analiza presupusa încalcare a legislatiei antimonopol", a anuntat purtatoarea de cuvânt a FAS, Maria Cernova. Serviciul federal de politica antitrust din Rusia a intentat, în 11 iunie, o actiune în instanta împotriva Mechel, din cauza pretului prea ridicat al carbunelui, materie prima folosita în industria siderurgica, de pe piata interna.

"Daca se va confirma ca preturile au fost fixate peste cele de pe piata, compania se va face vinovata de infractiune, potrivit legislatiei antitrust, cu toate consecintele pe care le implica acest lucru", a spus Cernova.

Potrivit declaratiilor purtatoarei de cuvânt a FAS, Mechel va trebui, în acest caz, sa compenseze daunele si i se va cere, probabil, sa plateasca o amenda.

Reprezentantii companiei Mechel au recunoscut ca adevarate acuzatiile premierului si au raspuns ca „trebuie sa recunoastem ca în primul trimestru din 2008, într-adevar, s-a produs o ruptura între preturile interne si cele externe la carbunele cocsificabil.

Fostul presedinte al Rusiei si actual premier Vladimir Putin, care a vorbit la o conferinta, a rostit cinci propozitii in care a criticat una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia.

Binecunoscuta influenta a lui Putin a facut ca acuzele pe care el le-a adus companiei, sa zdruncine serios pozitia acesteia la bursele din Lume: aproape 1,2 miliarde dolari/propozitie valoare de piata a fost pierduta si 6 miliarde din valoarea totala de piata a companiei, deci actiunile Mechel au cazut cu aproape 38% la Bursa de Valori de la New York, dupa ce Putin a criticat faptul ca Mechel ia mai multi bani de la clientii sai de pe piata interna decât de la cei din strainatate.

De fapt, din câte se pare atacurile lui Puttin nu fac altceva decât sa pregateasca terenul pentru introducerea în Rusia a unui nou sistem de impozitare. De aceea, afacerile Mechel din România nu vor fi afectate în perioada urmatoare, iar fabricile pe care miliardarul rus Igor Ziuzin le detine în tara noastra nu vor avea de suferit. Dupa cum se stie, compania Mechel este actionarul majoritar la combinatele Ductil Steel Buzau, Mechel Targoviste si Mechel Câmpia Turzii.

Imperiul Mechel, preferatul Guvernului Nastase

Grupul Mechel este un grup international tip holding, cu activitati în minerit si siderurgie, ce reuneste producatori de carbune, minereu de fier, nichel, otel, produse laminate si produse din sârma. Pe langa Rusia si Lituania, interesele financiare ale lui Zyuzin au ajuns si în România.

Interesele oligarhului rus pe meleagurile românesti sunt reprezentate de Boris Golovin, un fost ofiter Spetsnaz (trupele speciale din cadrul GRU, Serviciu de Informatii Externe al Armatei ruse). Fiind sprijinit de Kremlin, oligarhul rus s-a bucurat de o atitudine preferentiala din partea Guvernului Nastase, pottrivit presei centrale. Astfel, în 2002, guvernul românesc a aprobat privatizarea fostului Combinat de Oteluri Speciale în favoarea lui Zyuzin, potrivit agentiei Zoot. Ulterior, COS Targoviste a devenit "Mechel Târgoviste". Un an mai tarziu, si combinatul de prelucrare a sarmei din Câmpia Turzii a intrat în componenta gigantului "Mechel", devenind mai apoi "Mechel Câmpia Turzii". Gazeta  de Cluj a dezvaluit la vremea respectiva ca un rol important în negocierile purtate de rusi cu reprezentantii partii române l-a avut Cozmin Gusa, la acea vreme secretar executive al PSD si cu interese vadite în Câmpia Turzii. Po¬trivit revistei "Money Express", grupul metalurgic "Mechel" a cumparat, în 2007, pachetul majoritar de actiuni al produ¬ca¬torului de electrozi "Ductil Buzau", controlat de sociatatea FRO SpA. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 90 de milioane de euro.

Asemuit cu Hodorkovski

Prin investitiile facute în economia romaneasca, Zyuzin a devenit principalul producator metalurgic din tara. Potrivit unor comentatori rusi citati de presa centrala, asemenea tranzactii n-ar fi fost posibile fara sprijinul acordat cu generozitate de presedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin.

Mai mult, s-a speculat ideea ca oligarhul a fost desemnat de liderul de la Kremlin pentru a reprezenta interesele economice rusesti în Romania. Însa, din cauza spe¬cu¬latiilor financiare practicate de actionarul majoritar al companiei Mechel, motiv invocat de Putin pentru a aduce acuzatii destul de grave la adresa lui Zyuzin, se pare ca oligarhul rus a intrat în dizgratie.

Multi cred ca el va repeta soarta fostului sef al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski, arestat în 2003 si condamnat pentru frauda fiscala în 2005. Presa occidentala a imbratisat ideea ca motivul real al arestarii acestuia a fost intentia sa de a participa la alegerile prezidentiale din 2004. Aceasta ipoteza a fost preluata de redactorul ziarului "Zavtra", Alexandr Prohanov, care sustine ca Hodorkovski va fi eliberat conditionat în octombrie anul acesta. În schimbul eliberarii sale, fostul sef al companiei "Yukos" va fi nevoit sa renunte la ambitiile sale politice, sustine Prohanov. Spre deosebire de Hodorkovski, Zyuzin nu are ambitii politice, fiind destul de multumit de statutul sau de oligarh. În ciuda acuzatiilor si amenintarilor lui Putin, se pare ca seful companiei Mechel nu risca sa ajunga dupa gratii. Fiind perceput mai degraba ca un "protejat" al regimului, nu ca un concurent al puterii statului, Zyuzin nu reprezinta, în ochii politicienilor rusi, o amenintare.

Amenintarile premierului la adresa megacompaniei metalurgice rusesti a prabusit cu peste 30% actiunile concernului la Bursa din New York

În Romania grupul detine Mechel Targoviste (fostul Combinat de Oteluri Speciale), Mechel Campia Turzii (fosta Industria Sârmei), Ductil Steel Buzau si otelaria electrica a combinatului Otelu Rosu, toate aceste unitati activând în industria siderurgica. Criticile formulate de premierul rus Vladimir Putin asupra politicii de preturi a grupului Mechel au condus la diminuarea valorii de piata a grupului cu aproximativ o treime, investitorii temându-se ca aceasta companie ar putea deveni victima unei campanii de stat, potrivit Reuters.

 

O declaratie foarte dura a premierului rus Vladimir Putin la adresa uneia dintre cele mai mari companii rusesti din domeniul meta­lurgiei si mineritului, Mechel, si proprietarului ei, Igor Zyuzin, a provocat prabusirea cu peste 30% a actiunilor companiei la Bursa din New York si alimenteaza suspiciunile ca Rusia s-ar putea confrunta cu un nou caz Yukos. Putin a criticat Mechel pentru ca ar fi practicat preturi de doua ori mai mici la export decat pe piata interna si a avertizat ca va lua masuri dure impotriva companiei.

Tudor Asavoaie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.