Prima operatie din România de înghetare a unei tumori pe rinichi transplantat, efectuata luni de medicii clujeni, a fost un succes, pacienta urmând sa fie externata în doua-trei zile, a declarat, luni seara, prof. dr. Mihai Lucan, seful echipei care a realizat interventia.
Lucan a afirmat, la finalul operatiei, care a durat peste doua ore si jumatate, ca pacienta în vârsta de 41 de ani se simte bine si a fost echilibrata din punct de vedere medical. "Daca functiile renale nu se modifica, va fi externata în doua-trei zile. Pot spune ca operatia a fost un succes, iar tesutul tumoral de pe rinichi a fost necrozat, adica celulele au murit datorita procedeului de înghetare-dezghetare", a subliniat Mihai Lucan. Potrivit acestuia, o astfel de interventie este o raritate, o operatie similara fiind efectuata doar în SUA.
O echipa de medici urologi condusa de doctorul Mihai Lucan a efectuat, luni, la o clinica privata din Cluj-Napoca, o operatie în premiera nationala, care a vizat înghetarea unei tumori de pe rinichiul unei paciente, solutie care duce la distrugerea tesutului tumoral si permite pastrarea organului. Mihai Lucan a declarat ca este vorba despre o pacienta în vârsta de 41 de ani, din judetul Bihor, care are o tumoare pe rinichiul transplantat în urma cu trei ani. "Noi, pentru prima oara în România, cautam sa tratam numai cancerul care a aparut pe acest rinichi si sa pastram rinichiul, astfel încât pacienta sa îsi poata pastra functia renala pe care o are. Facem acest lucru cu ajutorul crioterapiei, adica înghetam tumoarea respectiva si dam o sansa acestei paciente sa traiasca în continuare cu rinichiul transplantat. Este o premiera nationala absoluta", a afirmat doctorul Mihai Lucan. Potrivit acestuia, medicii urologi clujeni au cautat solutii pentru cazurile în care pacientul nu avea alta sansa decât scoaterea rinichiului. "Procedura utilizeaza criogenia, frigul extrem, cu temperaturi de pâna la minus 196 de grade care distrug tesutul tumoral printr-un sistem mai complex. Prin înghetare, celula moare, în momentul în care au loc cicluri de înghetare-dezghetare. În momentul dezghetarii, datorita faptului ca membrana celulara se altereaza, nu mai poate sa tina componentele pentru viata celulara în interior si apa din celula fuge. Sunt mai multe mecanisme care determina distrugerea tesutului tumoral", a explicat seful echipei de medici urologi. Acesta a subliniat ca echipa de medici nu a facut decât sa aplice o metoda recunoscuta pe plan mondial si care este aplicata în tratamentul cancerului de prostata si în cancerul rinichilor la pacientii care nu au insuficienta renala.
O astfel de operatie dureaza câteva ore. (A.M.)
"Cert este ca aceasta metoda terapeutica trebuie promovata pentru ca ofera alternative minim invazive unor pacienti care, altfel, ar fi trebuit supusi unor interventii chirurgicale laborioase, care nu numai ca îndeparteaza organul în totalitate, dar si pot pune în pericol, în diverse etape, chiar viata bolnavului", a spus profesorul Lucan.