Surse confidenţiale din interiorul companiei E-ON Gaz România susţin că în acest moment toate filialele companiei sunt subiectul unor controale la sânge. Potrivit surselor noastre, conducerea centrală a firmei doreşte să afle dacă problemele grave descoperite în urma unui control de rutină la Centrul Operaţional Timişoara nu se regăsesc cumva în toate filialele din ţară. Dar ce s-a descoperit la Timişoara? Citiţi în rândurile de mai jos.

Cotidianul “Zi de Zi” a publicat săptămâna trecută informaţii legate de dispariţia câtorva mii de contoare de gaz şi a câtorva milioane de metri cubi de gaz, o pagubă totală pentru E.ON de câteva milioane de euro. În urma investigaţiilor, colegii noştri au constatat că la Poliţia şi la Parchetele din judeţul Timiş nu au fost înregistrate plângeri venite din partea E.ON, ca să poată fi pornită o anchetă în acest caz. Nici chestorul Ioan Căbulea, şeful IPJ Mureş, nu a primit vreo solicitare din partea colegilor de la Timişoara, pentru o colaborare pe marginea acestui subiect. De ce? Pentru că reprezentanţii E.ON au considerat că oportună ar fi deocamdată o anchetă internă, departe de ochii organelor de anchetă şi ai presei. Totuşi, confirmarea faptului că la Timişoara s-a întâmplat ceva grav a venit chiar din partea Departamentului Relaţii Publice şi Comunicare din E-On Gaz România, care, la solicitarea “Zi de Zi”, a emis următorul comunicat, extrem de sec: “E.ON Gaz Distribuţie S.A. a demarat încă de acum două săptămâni o cercetare internă pentru a clarifica anumite aspecte din activitatea Centrului Ope¬raţional al companiei din Timişoara, sesizate cu ocazia unor controale de rutină. Întrucât cercetarea internă se află în desfăşurare, compania noastră nu a apelat la instituţiile nominalizate de d-voastră. În cazul în care circumstanţele o vor cere, autorităţile relevante vor fi contactate de către E.ON Gaz Dsitribuţie S.A.”

Adevărul despre Timişoara

Deci ce s-a descoperit, mai exact, la Timişoara? Surse bine informate din interiorul companiei susţin că aproximativ 7000 de contoare de gaz, de tip G4, nu mai pot fi găsite nicăieri, deşi în acte apar ca existente în depozit. Apoi, aproape 400 de abonaţi au consumat gaz de la conectarea lor până în prezent fără a fi facturaţi vreodată, prejudiciind compania cu contrava¬loarea a peste 1.000.000 de metri cubi de gaz. Un număr mare de instalaţii interioare, branşamente şi extinderi de reţea au fost executate fără niciun fel de documente, fără nicio normă tehnică, susţin aceleaşi surse. O altă serie de lucrări, care au avut avizele E.ON Gaz Distribuţie, au fost executate în afara normelor tehnice prevăzute în documentaţie, ba mai mult, compania nu a mai încasat taxele şi tarifele aferente pentru că nu a primit accesul la sistemele respective, conform legii. La unele dintre aceste lucrări s-au folosit chiar materiale destinate altui scop, întreţinerii reţelelor de distribuţie. În plus, compania nu a efectuat recepţia la multe dintre aceste lucrări şi nici nu a încheiat contracte de furnizare cu clienţii, neres¬pectându-se procedurile şi instrucţiunile de lucru ale E.ON Gaz Distribuţie. Sursele noastre mai susţin că ancheta internă declanşată de conducerea companiei a făcut deja primele victime. Pe perioada cercetărilor, au fost suspendate contractele de muncă ale şefului Centrului Operaţional Timişoara, a patru şefi de district, al şefului de la Activităţi Speciale, al şefului de la Calibrare Contoare, al şefului Departamentului Citire contoare/Distribuţie Facturi şi al unui manager de proiect. Toţi cei de mai sus sunt cercetaţi disciplinat de conducerea E-ON România.

Statul român e părtaş la pagubă

Reamintim că E.ON Gaz România a fost înfiinţată în anul 2000, în perioada în care Guvernul a decis restructurarea Romgaz, în urma acesteia rezultând şi compania Distrigaz Nord. În iunie 2005, firma germană E.ON Ruhrgas a achi¬ziţionat de la statul român un pachet de 51% din acţiunile Distrigaz Nord, contra sumei de 304 milioane de euro, devenind acţionar majoritar şi la scurt timp redenumind compania în E.ON Gaz România. Firma distribuie gaze naturale în 20 de judeţe din partea de nord a ţării, în Transilvania, Crişana, Maramureş, Moldova şi Banat şi a avut o cifră de afaceri în 2007 de peste 800 de milioane de euro. Directorul general al companiei cu sediul central la Târgu Mureş este românul Virgil Metea. În concluzie, statul român deţine încă 49 % din E.ON Gaz România, iar problemele grave descoperite la filiala Timişoara afectează în aceeaşi măsură şi partea română. Tocmai din acest motiv, că E.ON aparţine în proporţie de 49% fiecăruia dintre noi, dintre români, am solicitat reprezentanţilor companiei detalii despre cele întâmplate la Timişoara. Aceştia, cu jumătate plus unu din voturi la portofoliu, au ales însă calea anchetei interne şi numai când “circumstanţele o vor cere” autorităţile competente vor fi sesizate. Înţelegem că prejudiciile, indiferent de mărimea lor, cauzate unei firme private pot sau nu fi raportate unui organ de anchetă, în funcţie de vrerea patronului, dar în cazul de faţă statul român este coproprietar al companiei. Şi atunci instituţiile care pot face o investigaţie serioasă şi să aducă în faţa legii pe cei care au greşit, Poliţia şi Parchetul, nu pot fi ţinute deo¬parte. Mai ales în cazul în care controalele care se desfăşoară acum în toate filialele E.ON vor găsi aceleaşi nereguli, sau poate mai multe. Vom reveni.

Material realizat de
Alin BOLBOS şi Aurelian GRAMA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.