Primăria municipiului Cluj-Napoca a început cercetările în urma articolului „Apartamente de 20 de lei: ţeapa marca Cristycus”, apărut în Gazeta de Cluj din 23.01.2009. Viceprimarul Radu Moisin a declarat că neregulile săvârşite de către compania Cristycus sunt destul de grave şi că urmează cercetarea penală. Compania continuă „ţeapa” şi în judeţele Bistriţa şi Mureş

Gazeta de Cluj a publicat săptămâna trecută o anchetă în care dezvăluia că firma clujeană Cristycus organizează o loterie fără autorizaţie de la Primărie. Sub titlul „Apartamente de 20 de lei: ţeapa marca Cristycus”, Gazeta de Cluj v-a prezentat că societatea Cristycus promite apartamente la doar 20 de lei, dar, din păcate, cei care se înscriu riscă să-şi ia o ţapă de zile mari. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca Radu Moisin a anunţat că societatea Cristycus nu a avut niciodată şi nici nu va avea un acord cu primăria. „Au trimis o solicitare la Primărie pentru a obţine autorizaţie pentru o loterie. Nu au primit acordul nostru şi au început să îşi promoveze tombola fără autorizaţie. Pentru acest fapt am sesizat organele competente. Reprezentanţii companiei Cristycus vor fi urmăriţi penal”, a declarat Moisin.

Cine sunt ţeparii?

Pe pliantul distribuit de către reprezentanţii firmei apar, din dorinţa de a fi „profi” şi o serie de date care în mod normal ar trerbui să aparţină societăţii. Totuşi, o simplă căutare pe pagina electronică a Ministerului Finanţelor Publice relevă faptul că respectivele date aparţin de drept renumitei edituri Nemira. „Dorim să vă aducem la cunoştinţă faptul că societatea noastră nu are nici o legătura cu campania publicitară organizată de SC Cristycus SRL, că nu este asociată parteneră a acestei societăţi pentru acest eveniment (n.r. loteria Cristycus) şi nu şi-a dat niciodată acordul ca datele de identificare ale societăţii noastre să fie asociate cu acest eveniment promoţional”, a declarat Angelica Nicolau, directorul editurii Nemira. Mai mult decât atât, reprezentanţii editurii au confirmat pentru Gazeta că vor depune, la rândul lor, o plângere către organele de anchetă unde vor prezenta neregulile sesizate de Gazeta de Cluj. Firma Cristycus este de fapt registrată la Registrul Comerţului în Cluj sub nr. J12/4329/2005 din 13.12.2005, nu sub datele firmei Nemira. Firma nu are depuse declaraţiile financiare pentru 2007, ultimul an fiscal încheiat. Compania Cristycus are capital social de 100.200 lei, dintre care 50% este cu participare străină. Obiectul de activitate a firmei este „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, nici decum organizarea de jocuri de noroc şi licitaţii, cum ar fi normal. Administratorii firmei sunt Cristian Bumbu şi Constantin Susan. Reporterii Gazetei au încercat să ia legătura cu reprezentanţii societăţii Cristycus. Totuşi, la telefonul unuia dintre administratorii companiei a răspuns un presupus angajat al Cristycus care a spus că administratorul societăţii, Cristian Bumbu nu doreşte să vorbească la telefon (!?). Totuşi, am dorit să obţinem un punct de vedere din partea companiei şi am încercat să contactăm un reprezentant al societăţii şi pe numărul de telefon fix înscris în dreptul firmei. Din păcate, la numărul de telefon fix afişat pe respectivul pliant a răspuns Maria Damas, o persoană care nu are nicio legătură cu respectiva firmă. Doamna Damas a spus că mai multe persoane au sunat la numărul ei şi au deranjat-o cerând cu firma Cristycus. „Nu e nici o firmă aici, e o locuinţă particulară. Au mai sunat şi alţii întrebând de această firmă, însă nu mai ţin minte câţi”, a declarat Maria Damas.

Loterie televizată. Sau altă „ţeapă”?

Compania Cristycus a anunţat prin intermediul pliantului, că va organiza extrageri televizate a apartamentelor. Totuşi, până în momentul de faţă ei nu au încheiat niciun contract cu vreo televiziune. Pe pliantul de prezentare era menţionat faptul că extragerea va fi transmisă în direct în cadrul programelor televiziunii locale NCN. Pe flyerele companiei, extragerea era programată la data de 15 martie, dar aceasta nu a avut loc nici până în prezent. Directorul de programe al postului NCN, Constantin Trofin, a anunţat că nici măcar nu a auzit de compania Cristycus. „Nu am fost contactaţi de către compania Cristycus pentru a le televiza o loterie. În primul rând trebuie să treacă de avizul mai multor departamente ale noastre, care verifică şi legalitatea loteriei. În nici un fel, nu vom difuza o loterie care nu este legală”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Constantin Trofin.

Cristycus, penal

Avocatul Gheorghiţa Mateuţ a analizat activitatea companiei, afirmând că administratorii companiei au încălcat mai multe legi. „Conform spuselor dumneavoastră, dacă compania organizează o licitaţie fără autorizaţie fapta ar putea fi încadrată la mai multe lucruri de la înşelăciune la fals. Pentru înşelăciune cei care deţin această firmă ar putea să primească o pedeapsă de până la 20 de ani, iar pentru infracţiunea de fals ar putea primi până la 7 ani”, a declarat Gheorghiţă Mateuţ. Avocatul a explicat că infracţiunile se pot cumula. Astfel, conform art. 293 Cod Penal, „reprezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”. Conform art. 290 Cod Penal, „falsificarea unui înscris sub semnătura privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288( falsul material în inscrisuri oficiale), dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Conform art. 291 Cod Penal, „folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la la 3 luni la 3 ani câdn înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când inscrisul este sub semnătură privată”.

Cristycus, în toata Transilvania

Compania Cristycus a început să vândă cupoane cu 20 de lei pentru a participa la loteria pentru apartament şi în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş, iar din informaţiile noastre ar urma să se dezvolte în toată Transilvania.

Tiberiu Hrihorciuc

11 COMENTARII

  1. Asa un mare reportaj si nici un comentariu … Voi nu vedeti ca este si Raba acolo implicat? Credeti ca isi baga el reputatia pe ceva ilegal? Eu am cumparat bilet !

  2. Dl avocat este putin in stilul articolului, adica pe aratura. Dupa el , daca cumulam cele doua infractiuni prezumate se ajunge la 27 de ani inchisoare.Unii omoara oameni si scapa cu mai putin.Nu sunt pentru exagerarile proiectului noului cod penal, dar ziaristii care fac din tzantzar elefant ar trebui sa fie obligati sa inghita elefantul. Poate asa ar invata codul bunelor maniere in jurnalistica.

  3. Dl avocat este putin in stilul articolului, adica pe aratura. Dupa el , daca cumulam cele doua infractiuni prezumate se ajunge la 27 de ani inchisoare.Unii omoara oameni si scapa cu mai putin.Nu sunt pentru exagerarile proiectului noului cod penal, dar ziaristii care fac din tzantzar elefant ar trebui sa fie obligati sa inghita elefantul. Poate asa ar invata codul bunelor maniere in jurnalistica.

  4. Dl avocat este putin in stilul articolului, adica pe aratura. Dupa el , daca cumulam cele doua infractiuni prezumate se ajunge la 27 de ani inchisoare.Unii omoara oameni si scapa cu mai putin.Nu sunt pentru exagerarile proiectului noului cod penal, dar ziaristii care fac din tzantzar elefant ar trebui sa fie obligati sa inghita elefantul. Poate asa ar invata codul bunelor maniere in jurnalistica.

  5. Mai intai as vrea sa spun ca presa face scandal din orice. Eu mi-am cumparat bilet. Si o sa mai imi cumpar. Intamplator, ii cunosc pe baieti. Sunt niste oameni de treaba. Incearca si ei sa fac un ban cinstit, ajutandu-i pe altii. Cuvantul TZEAPA a face parte din limbajul de lemn al presei postdecembriste si tampiste. Baieti, verificati datele inainte de ale publica. Ce spun regulile jurnalismului? Ca o stire se verifica din trei surse.
    Cunosteti voi, stimabili jurnalisti, care sunt cele sase intrebari l acare trebuie sa raspunda un articol?
    Am o noutate pentru voi: prima dintre acestea nu este nicidecum: „ESTE TEAPA?”
    Cele sase intrebari jurnalistice sunt: CINE? CE? UNDE? CAND? CUM? DE CE?
    Poate ca stimabilii de la Gazeta au fost platiti de o firma concurenta pt a strica imaginea firmei. Pentru ca deja ia amploarea unei anticampanii in presa, care imi aminteste de campaniile anti-MISA aparute in Ziarul ZIUA condus pe atunci de stimabilul S.R.S.
    Am incredere in aceasta campanie si in faptul ca ea va avea sorti de izbanda in ciuda piedicilor care i se pun.

  6. Mai intai as vrea sa spun ca presa face scandal din orice. Eu mi-am cumparat bilet. Si o sa mai imi cumpar. Intamplator, ii cunosc pe baieti. Sunt niste oameni de treaba. Incearca si ei sa fac un ban cinstit, ajutandu-i pe altii. Cuvantul TZEAPA a face parte din limbajul de lemn al presei postdecembriste si tampiste. Baieti, verificati datele inainte de ale publica. Ce spun regulile jurnalismului? Ca o stire se verifica din trei surse. Cunosteti voi, stimabili jurnalisti, care sunt cele sase intrebari l acare trebuie sa raspunda un articol? Am o noutate pentru voi: prima dintre acestea nu este nicidecum: „ESTE TEAPA?” Cele sase intrebari jurnalistice sunt: CINE? CE? UNDE? CAND? CUM? DE CE? Poate ca stimabilii de la Gazeta au fost platiti de o firma concurenta pt a strica imaginea firmei. Pentru ca deja ia amploarea unei anticampanii in presa, care imi aminteste de campaniile anti-MISA aparute in Ziarul ZIUA condus pe atunci de stimabilul S.R.S. Am incredere in aceasta campanie si in faptul ca ea va avea sorti de izbanda in ciuda piedicilor care i se pun.

  7. trebuie să recunoască Gazzetta acuzaÅ£ii false, defăimare, daune-interese ÅŸi de a pune o mulÅ£ime, dar o mulÅ£ime de bani pe care societatea le fi compensat …
    este un ziar care doreste sa creeze scandaluri folosind minciuni despre oameni.

    Noi trebuie să facem un pic de cercetare privind modelele de Monitorul şi vom vedea care sunt mincinoşi.

  8. Am luat si eu o „tzeapa” de peste 10000 de euro si sunt curios cum si daca imi voi recupera cumva banii acestea…
    P.S. Dormiti linisteti,politia romana vegheaza!

  9. Nu vor rezolva problema cu Garda Financiara fiinca le-au facut doua dosare penale.mai multe informatii puteti obtine accesand calculatoarele de pe holurile tribunalului Cluj.

  10. Firma Cristycus, este data in judecata de 5 persoane , procesele sunt pe rol,puteti verifica pe Site-ul Tribunalului, mai sunt si altii care urmeaza. Nu prea exista persoana care sa-i vorbeasca de bine, cel care-l lauda este ceva prieten.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.