„Teroriştii” din Sovata, modele de comportament în copilărie. Cei doi tineri din România implicaţi în presupusul atentat la viaţa preşedintelui Boliviei Evo Morales surprinşi joi noaptea în hotelul „Las Americas” din oraşul Santa Cruz s-au născut în oraşul Sovata din judeţul Mureş. Aceştia făceau parte dintr-un grup de cinci persoane, trei dintre acestea fiind ucise, iar două închise.

Suflet de artist cu preocupări fasciste

Magyarosi Árpád zis şi Fiuka s-a născut în 1981 la Sovata, în judeţul Mureş. Din anul 1992, tânărul locuieşte în Ungaria împreună cu mama şi sora lui. Membru fondator al Legiunii Secuilor, Fiuka lupta pentru idealul său: autonimia }inutului Secuiesc. În Ungaria a devenit adeptul mişcărilor fasciste, facând parte dintr-o grupare de extremă dreaptă. Convertit la islamism, tânărul cu suflet de artist a făcut parte din mai multe formaţii de muzică. Cânta şi scria poezii, postând regulat creaţiile lui dar şi experienţele sale pe blogul personal. Vecinii şi cunoscuţii lui sunt surprinşi de faptele sale, susţinând că deşi era un băiat rebel, nu ar fi fost capabil de aşa ceva. „Tot timpul era bine dispus, cu mine s-a comportat mereu foate frumos. Nu a fost genul de băiat care trebuia certat sau bătut, pentru că era cuminte şi amabil. Nu ştiu ce l-a determinat să facă aşa ceva. Nu ştiu după ce s-au mutat acolo cu cine s-a împrietenit şi cum era cercul lui de prieteni, pentru că poate ei l-au schimbat”, a declarat bunica lui, Tóth Mária. „Au plecat în Ungaria de mult, de 16 ani nu mai locuia aici. Ultima dată a fost acasă ca să îşi schimbe buletinul şi paşaportul, pentru că el încă nu are cetăţenie maghiară. Fiuka venea la început acasă în fiecare vară, dar în ultimul timp venea mai rar”, a adăugat bunica tânărului.

 
Aceasta nu ştia ce făcea nepotul ei în Bolivia. „Avea o chitară la care cânta, îi plăcea să fie înconjurat de lume, uneori îi plăcea şi băutura. Nu ştiu exact ce făcea în Ungaria şi nici în Bolivia, pentru că venea acasă foarte rar. Fiica mea e divorţată de tatăl lui Fiuka, care era un beţiv bolnav cu care nu mai ţineau legătura. Nici nu ştiu dacă mai trăieşte sau nu”, a mai adăugat bunica. Rudele băiatului susţin că nu ştiau nici de apartenenţa la Legiunea Secuilor, nici de convertirea la islamism. „Era prietenos şi îi plăcea distracţia, mereu petrecea foarte mult timp cu prietenii lui. Nu prea stătea acasă, totdeauna era plecat pe undeva. Se întâmpla să lipsească şi o săptămână, fără să ştim unde. Probabil că aşa era şi în Ungaria. Era plecat cu chitara, cu prietenii lui rockeri. Nu era însă genul agresiv, nu a participat la bătăi niciodată. Dacă ştiam ce pregăteşte nu îl lăsam. Dar am cam rupt legăturile cu el după ce a plecat, nu ştiam nici număr de telefon, nici adresă”, a declarat verişorul lui Árpád, Tóth Imre.

Presupus terorist bolnav de inimă

Toásó Előd, un alt participant la presupusul atentat la viaţa preşedintelui a fost prins şi închis într-o închisoare din Bolivia. Născut şi crescut la Sovata, i-a suprins pe toţi cunoscuţii prin implicarea la acţiune. Orfan de mamă, bolnav de inimă, a plecat din ţară împreună cu tatăl său la terminarea liceului, în anul 1999. Fostul lui diriginte, Wiesz Carol Gheorghe este surprins de schimbarea lui Előd, acesta fiind în timpul liceului un băiat retras, foarte cuminte şi studios. „Când l-am cunoscut era doar un prichindel, mic, scutit de la educaţie fizică datorită problemelor cu inima, a fost şi operat de inimă. Era atras mai mult de materiile reale, a terminat la profil de informatică. Cred că cercul de prieteni de acolo l-a influenţat, pentru că aici a fost un copil cuminte. Nici un profesor nu poate spune nimic rău de el. Nu prea avea nici prieteni, era retras. Nu era băgat nici în găşti”, povesteşte fostul său diriginte, profesor de educaţie fizică, Wiesz Carol.

Dascălul l-a văzut ultima dată la trei ani după ce a terminat liceul. „Nu prea venea acasă, nu avea de ce. Mama lui a murit, tatăl său era acolo, nu prea mai avea aici pe nimeni”, a adăugat Carol Weisz. A început cursurile unei facultăţi de informaică la Budapesta, dar nu le-a finalizat. Cât despre apartenenţa la Legiunea Secuilor, Weisz a aflat de pe internet. „Nu am auzit de legiunea aceasta până acum. Acum am auzit discuţii şi de la şcoală de la colegi, că ar fi fost o tabără de supravieţuire la care ar fi participat băieţii şi atunci s-ar fi înfiinţat şi Legiunea Secuilor. Toásó a fost şi el acolo, dar nu a rezistat”, a precizat fostul diriginte.

Laura Viman

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.