Liderul PSD Cluj, Vasile Soporan, şi-a prezentat, săptămâna trecută, demisia, fiind nemulţumit de colaborarea dintre organizaţiile de la Cluj şi cea de la Bucureşti. De-a lungul timpului, mai mulţi membri din „grupul de la Cluj” au avut probleme cu liderii PSD, iar urmarea a fost numeroasele demisii. Analiştii politici consideră că demisia lui Soporan era una previzibilă şi a venit ca o consecinţă a demisiei lui Alexandru Cordoş, dinainte de Paşti. Analistul politic Adrian Ivan afirmă că Vasile Dâncu ar avea o influenţă în campania electorală a Elenei Băsescu

Vasile Soporan şi-a dat demisia săptămâna trecută de la conducerea PSD Cluj ca urmare a neînţelegerilor dintre organizaţia locală şi cea centrală a partidului. „Nu mi-a plăcut în general comportamentul pe care l-a avut organizaţia de la Bucureşti a Partidului Social Democrat faţă de filiera locală a partidului. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care mi-am prezentat demisia”, a explicat Soporan. Fostul lider social-democrat consideră că liderii naţionali ai organizaţiei au dorit demisia lui de mai mult timp şi că acest lucru a fost „pus la cale” de la Bucureşti. „După cum s-au comportat colegii de la Bucureşti cu noi şi felul în care am fost neglijaţi mă fac să cred că a fost o gândire premeditată, ce se încerca a se impune de ceva timp”, a declarat social-democratul. Soporan acuză atât organizaţia judeţeană, cât şi pe cea naţională pentru că ar fi complotat împotriva lui. „Planul la care este supus PSD Cluj şi modul nefiresc cum este tratată această organizaţie  vin atât de la oamenii din teritoriul judeţului, cât şi de la nivel naţional”, a susţinut Soporan.

PSD Cluj se reorganizează după Soporan

Fostul lider social-democrat socoteşte  că măsurile care au urmat demisiei sale nu sunt fireşti şi arată în continuare că „demisia” lui a fost premeditată. „Măsurile la care au apelat liderii Partidului Social Democrat după demisia mea au fost excedentare şi exagerate. Nu mă aşteptam ca întreaga organizaţie a partidului să se reorganizeze la Cluj, pentru că nu managementul a fost o problemă aici, ci resursele de care am dispus de la centru”, a declarat fostul preşedinte al PSD Cluj. Vasile Soporan a explicat că este mulţumit de rezultatele pe care le-a obţinut la alegerile pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca şi că acestea nu ar fi influenţat în nici un fel decizia sa. „Nu mi-am dat demisia în urma rezultatelor de la ultimele alegeri. Consider că am obţinut un scor chiar bun la alegerile pentru Primăria municipiului Cluj-Napoca. La nivel local nu am putut face mai multe fără sprijinul de care am fi putut beneficia de la Bucureşti”, a menţionat Soporan.

Atac la Geoană

Un alt motiv pentru care fostul lider social-democrat din Cluj  susţine că şi-a prezentat demisia a fost că nu este de acord cu opinia centrală că trebuie cerut ajutorul consilierilor americani pentru alegerile prezidenţiale. „Realitatea românească e importantă în campania electorală, iar Geoană nu a luat în discuţie acest lucru când a decis să îşi angajeze consilieri americani. Consider că are nevoie de o relaţionare mai bună cu electoratul clujean şi că procentele obţinute ar trebui să se ridice la nivelul procentelor partidului”, a explicat Soporan. Înlocuitorul lui Vasile Soporan la conducerea PSD Cluj este Valentin Cuibus, dar care până la închiderea ediţiei nu a putut fi contactat.

Demisia lui Soporan, anunţată de demisia lui Cordoş

Analiştii politici  cred că demisia lui Vasile Soporan era una previzibilă în contextul actual în care se află organizaţia PSD Cluj. „Era normal ca în contextul de astăzi, în care se află Partidul Social Democrat Cluj,  Vasile Soporan să îşi prezinte demisia. Demisia lui Alexandru Cordoş dinainte de Paşti a fost ca un preambul pentru demisia lui Soporan”, a declarat analistul politic Adrian Ivan. Tot el a precizat că Soporan nu avea nici un fel de sprijin: nici din partea foştilor şefi ai organizaţiei PSD Cluj şi nici din partea conducerii centrale a partidului. „Soporan, de când a început să conducă organizaţia Partidului Social Democrat din Cluj, a avut un handicap, deoarece nu era susţinut nici de foştii lideri de la Cluj şi nici de la Bucureşti. Nu avea deloc sprijin politic din nici o direcţie”, a declarat Ivan. Adrian Ivan a afirmat că toate încercările de a reorganiza grupul social-democrat de la Cluj au eşuat. „În momentul de faţă, doar un miracol ar mai putea salva organizaţia clujeană a PSD, deoarece toate încercările de refacere a partidului au eşuat”, a afirmat sus-numitul  Analistul politic  este de părere că o influenţă în demisia lui Vasile Soporan au avut-o şi membrii Partidului Democrat Liberal Cluj. „Dacă se confirmă că Vasile Dâncu a avut o influenţă în campania electorală a Elenei Băsescu, putem spune că membrii Partidului Democrat Liberal au influenţat demisia lui Soporan. Astfel, de declinul Partidului Social Democrat vor profita atât liberalii, cât şi democrat-liberalii din Cluj”, a declarat Ivan. Analistul politic consideră că un singur înlocuitor ar putea avea Soporan în momentul de faţă. „Omul care ar fi cel mai potrivit să îl înlocuiască pe Vasile Soporan este un om care nu a condus niciodată organizaţiile clujene ale Partidului Social Democrat şi este un actual ministru: Vasile Puşcaş”, a declarat Ivan.

Demisii continue în PSD Cluj

Demisia lui Soporan este parte a lungului şir de renunţări la funcţiile principale din partid ale diverşilor social-democraţi clujeni. Remus Lăpuşan, actualul lider al PSD Cluj-Napoca, şi-a prezentat demisia în urma rezultatelor negative obţinute la alegerile locale din iunie 2008. Totuşi, acesta a fost reconfirmat după scurt timp.  Tot anul trecut, vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Vasile Dâncu, a demisionat motivând că liderul partidului, Mircea Geoană, îi îngrădeşte dreptul la exprimare. Dâncu a explicat gestul prin faptul că nu poate accepta să-şi piardă libertatea  de gândire, după ce liderul PSD i-a interzis să mai dea interviu în presă despre activitatea partidului. Demisia lui Dâncu venea în perioada în care organizaţiile PSD Cluj şi Bucureşti încheiaseră un armistiţiu, însă acest lucru a tensionat spiritele dintre cele două partide. Un alt social-democrat din aşa-zisul grup de la Cluj care a demisionat din funcţie este deputatul Vasile Puşcaş. Acesta a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al PSD şi la cea de vicelider al grupului PSD de la Camera Deputaţilor. Odată cu demisia sa, Puşcaş a cerut demisiile întregii conduceri a grupului social-democrat, al cărui lider este Viorel Hrebenciuc. Odată cu cei doi, şi fostul ministru de Interne, Ioan Rus, şi-a prezentat demisia din toate funcţiile din partid.

Tiberiu Hrihorciuc

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.