Congresul UDMR de la Cluj a adus în capitala Transilvaniei toată spuma politicii româneşti. Preşedintele ţării, Traian Băsescu, preşedintele PNL, Crin Antonescu, social-democratul Viorel Hrebenciuc şi liderii locali au luat parte la lucrările congresului Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Campanie electorală: aşa caracterizează şi analiştii politici, şi liderii politici prezenţa „şefilor” centrali ai partidelor la Cluj
Procentele UDMR, dorite pentru prezidenţiale
Analistul politic Adrian Ivan este de părere că, în principal Crin Antonescu şi Traian Băsescu, dar şi ceilalţi lideri politici au luat parte la acest congres al UDMR pentru a obţine cele şase procente pe care maghiarii le deţin momentan în sondaje. „Este foarte clar de ce congresul UDMR s-a bucurat de o asemenea prezenţă: cele şase procente ale electoratului maghiar pentru alegerile prezidenţiale. Prezenţa acestora la Cluj poate crea pentru candidaţi vizibilitatea de care au nevoie în campania electorală pentru prezidenţiale. Traian Băsescu pierde vertiginos în sondajele de opinie şi este foarte interesat să recupereze. I se pune în spate această criză economică, iar acest lucru nu este benefic pentru imaginea unui candidat. În acelaşi timp, Crin Antonescu creşte. A ajuns deja la 25% şi este şi avantajat de criză şi de discursurile care se rostesc în această perioadă”, spune analistul politic. Ivan caracterizează discursul rostit de Crin Antonescu la Cluj ca fiind unul foarte bun în comparaţie cu cele abordate de ceilalţi politicieni. „Este pentru prima dată când un lider politic îl devansează pe Băsescu cu un discurs. Discursul rostit de şeful liberal la Cluj a fost unul extrem de bine alcătuit în comparaţie cu cel al preşedintelui, fapt fără precedent în ultimii ani”, spune Ivan.
„Restrâng pentru a relaxa”
În ceea ce priveşte un posibil scenariu pentru aceste alegeri, Adrian Ivan spune că este posibil să se repete cel din 2004, când candidatul PSD pentru prezidenţiale, Adrian Năstase, deşi foarte bine cotat în sondajele dinainte de alegeri, a ajuns să fie bătut de Traian Băsescu, chiar dacă acesta şi-a anunţat candidatura foarte târziu, când Theodor Stolojan a comunicat că se retrage. Inclusiv procentajele de acum sunt asemănătoare cu cele de la vremea respectivă. „Adrian Năstase avea cam cât are acum Traian Băsescu. Aproximativ 35 de procente. Traian Băsescu avea atunci, în intenţiile de vot, undeva la 23-28 de procente, deşi nu era încă anunţat ca viitor candidat. E cumva previzibil dacă este să ne luăm după scenariul din 2004 şi există o probabilitate foarte mare să se întâmple aşa”, a explicat analistul politic. Adrian Ivan crede că discursurile din campania electorală pentru prezidenţiale se vor axa pe o campanie negativă. „Este clar că discursul va fi axat pe o campanie negativă. Cei din opoziţie vor merge pe această componentă a guvernării din ce în ce mai falimentară. Traian Băsescu, în schimb, se va lega foarte mult de împrumutul FMI şi de măsurile financiare adoptate pentru a scoate România din criză. Totodată, PDL va face, aşa cum ne-a obişnuit, şi nişte pomeni electorale în toamnă. Acesta este motivul pentru care acum restrâng foarte mult, atât la partea de salarii, cât şi la cea a locurilor de muncă. Pentru ca apoi să poată relaxa. Vor creşte salariile, se vor asigura noi locuri de muncă în administraţie, practic, se vor relaxa multe dintre domeniile la care s-au aplicat restricţii”, a explicat Ivan.
Orice e posibil
Fostul preşedinte al PSD Cluj, Vasile Soporan, afirmă că motivul venirii liderilor politici la congresul UDMR a fost strict legat de campania electorală. „E clar că a început campania electorală. Au mai fost şi alte evenimente ale celor de la UDMR, dar acelea nu s-au bucurat de o asemenea prezenţă”, spune Soporan. Acesta opinează că la alegerile prezidenţiale de anul acesta este posibil orice, chiar şi ca Băsescu să piardă scrutinul. „E posibilă orice răsturnare de situaţie în această campanie electorală, dar având în vedere interesele României, ar fi bine să fie abordate problemele de fond existente în acest moment. Acest lucru i l-am sugerat şi lui Mircea Geoană. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci vom avea o campanie electorală care va avea efecte asupra candidatului, dar acesta nu va rezolva problemele de fond ale României”,
ne-a explicat Soporan.
Crin, doar în vizită
Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, spune că vizita preşedintelui PNL, Crin Antonescu, nu are nicio legătură cu campania electorală. „Crin Antonescu ne-a promis că ne va face o vizită şi a profitat de faptul că a fost invitat la acest congres. A acceptat invitaţia celor de la UDMR şi şi-a respectat astfel şi promisiunea făcută nouă”, spune senatorul clujean. În ceea ce priveşte un posibil debut prematur al campaniei electorale, Nicoară spune că este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat din partea celorlalţi participanţi, dar susţine că Antonescu a participat la Congres fără intenţii ascunse. „A început campania electorală, dar vizita lui Crin Antonescu nu a avut ca scop acest lucru. Oricum, pot fi suspectat că sunt subiectiv, dar Crin Antonescu are cele mai mari şanse să ajungă preşedinte. Este evident că nu se va câştiga din primul tur. În turul doi, Antonescu va strânge toate voturile anti-Băsescu şi va câştiga. Este un om iubit de cetăţeni. Va exista în această campanie electorală o erodare a imaginii lui Băsescu. Acesta şi-a atins capacitatea maximă la care poate ajunge un preşedinte. Nu mai are ce arăta. România are nevoie de un preşedinte echilibrat, care să joace în favoarea românilor şi nu în favoarea unui partid”, a continuat liderul PNL Cluj.
„Cine e Crin Antonescu?”
Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj, nu a dorit să comenteze prezenţa celorlalte partide politice la Cluj, dar afirmă că preşedintele Băsescu a participat la congresul UDMR doar în calitate deşef al statului. „Nu cunosc care au fost raţiunile pentru care s-a decis participarea în masă la acest congres. Traian Băsescu a anunţat că va merge la orice congres va fi invitat. Şi a participat la acest congres exact din această postură: aceea de preşedinte care participă la un congres la care a fost invitat. Cu privire la prezenţa celorlalţi, nu aş dori să comentez acest lucru”, a explicat liderul democrat-liberal clujean. Acesta declară că Băsescu nu are nevoie de această vizită pentru a câştiga alegerile. În schimb, în ceea ce îl priveşte pe liderul liberal Crin Antonescu, candidat anunţat deja pentru alegerile prezidenţiale, Buda a replicat scurt: „Cine este Crin Antonescu? … Hai să fim serioşi!”
Simona Curcian