Săptămâna aceasta, Guvernul Boc împlineşte 140 de zile de la învestitură. Printre greve, împrumuturi externe şi salarii îngheţate, Gazeta face un bilanţ al activităţilor desfăşurate de Guvernul condus de Emil Boc. PDL poate pierde din încrederea electoratului în urma adoptării acestor măsuri anticriză

Învestit la 23 decembrie, Guvernul Boc şi-a început activitatea sub semnul crizei economice intens mediatizate. Gazeta a încercat să afle care vor fi efectele măsurilor luate de, încă, proaspătul guvern Boc asupra popularităţii partidelor aflate la Guvernare, dar şi care sunt plusurile şi minusurile acestei guvernări bicolore.

Anul austerităţii

Concret, activitatea guvernului a început abia în ianuarie 2009, când reprezentanţii executivului au declarat anul acesta “an al austerităţii”. Au fost anunţate reduceri de cheltuieli pentru toate ministerele, reduceri de salarii, tăieri de sporuri şi indemnizaţii, reducerea cumulului salariului de la stat cu pensia, dar şi disponibilizări în sectorul public. Legea cumulului salariului de la stat cu pensia a fost declarată neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale, dar Guvernarea nu s-a oprit din aplicarea celorlalte măsuri propuse. Am avut parte, de la începutul acestui an, de greve în aproape toate domeniile de activitate, de la obişnuitele greve ale dascălilor, care nu au obţinut nici de această dată nimic, până la greve ale poliţiştilor, nemulţumiţi de faptul că au rămas fără sporuri. Salariile bugetarilor au fost îngheţate până la finele anului, asta după ce au fost ajustate prin tăierea unei serii destul de lungi de sporuri. Cum banii din producţia internă au devenit insuficienţi pentru acoperirea datoriilor lăsate neachitate de Guvernul Tăriceanu,
s-a ajuns la necesitatea contractării unui împrumut extern. Fapt ce s-a şi concretizat săptămâna trecută prin semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Aproape 13 miliarde de lei vor ajunge la Banca Naţională a României pentru susţinerea rezervelor valutare ale ţării. Pe lângă aceşti bani, Comisia Europeană împrumută României cinci miliarde de euro, bani ce vor ajunge la Ministerul Finanţelor pentru susţinerea deficitului bugetar. Acest împrumut extern a avut consecinţe chiar înainte de a fi semnat. Ministerul Finanţelor a introdus impozitul forfetar pentru întreprinderile mici şi mijloci. Practic, micii antreprenori vor fi obligaţi să plătească 500 de euro impozit annual, indiferent dacă au sau nu profit. În urma acestei decizii, guvernul Boc s-a ales cu prima moţiune de cenzură anunţată de opoziţie. O altă măsură contestată vehement de către cei din  opoziţie a fost cea potrivit căreia şefii instituţiilor deconcentrate să poată fi demişi politic. Această ordonanţă a avut urmări imediate, majoritatea şefilor de instituţii publice din judeţe primind preavize de concediere.

Măsurile guvernului Boc

Aşadar, printre principalele măsuri adoptate de către guvernul Boc se numără reducerea cheltuielilor ministerelor, dar şi desfiinţarea cancelariei prim-ministrlui şi concedierea a peste 140 de angajaţi din acest sector, simplificarea legislaţiei privind exproprierile care fac obiectul construcţiei de autostrăzi, stabilirea indemnizaţiei pentru mame la minim 800 de lei şi un maxim de patru mii de lei, introducerea pensiei minime garantate, dar şi promovarea codurilor penal şi civil, respectiv a celor de procedură, măsură ce a stârnit mari controverse, mai ales din cauza modului în care s-a decis adoptarea lor, fără a exista dezbateri publice concrete în acest sens. Adoptarea legislaţiei privind reabilitarea termică a locuinţelor, adoptarea principiilor descentralizării sau a metodologiei pentru achiziţiile publice, achitarea datoriilor restante către firmele private, simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români care şi-au pierdut cetăţenia, dar şi împrumutul extern şi interzicerea cumulului salariului de la stat cu pensia fac parte din seria măsurilor luate de guvernarea PDL-PSD în primele 140 de zile de la învestitură.

Rezistenţă

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că cea mai mare realizare a guvernului Boc de până acum este că a rezistat. “În primul rând, cea mai mare realizare pentru guvernul Boc este că a rezistat până acum. O relaţie de asemenea natură, cum este cea dintre PDL şi PSD, este foarte greu de gestionat. Emil Boc a reuşit datorită personalităţii puternice pe care o are. Dacă guvernul Boc va rezista un an, atunci vom putea vorbi de o reuşită foarte importantă. În afara problemelor cu PSD, mai există şi problema crizei financiare cu care actuala guvernare trebuie să se lupte”, ne-a declarat Pârvulescu. În ceea ce priveşte minusurile acestei guvernări, analistul politic socoteşte că guvernul a gestionat foarte prost criza economică. “A gestionat foarte prost criza economică. Nu pare să fie încă pregătit pentru această criză. Au demarat multe legi anticonstituţionale, iar acest lucru poate crea o imagine negativă nu doar pentru guvern, ci şi pentru România. Încă nu este foarte clară viziunea acestui guvern asupra crizei despre care tot vorbim. Guvernanţii nu s-au lămurit încă pe ce uşă s-a intrat în această criză, astfel că le va fi foarte greu să găsească o ieşire. În plus, mai este şi problema împrumutului extern. Comisia Europeană a anunţat deja că se vor face anumite verificări post-creditare, lucru ce nu va fi foarte uşor de gestionat”, spune Pârvulescu. Acesta crede că se poate ajunge chiar şi la demiterea premierului de către preşedinte dacă situaţia nu ia o întorsătură favorabilă. “Se poate ajunge chiar şi la situaţia în care preşedintele să ceară demisia premierului. În cazul în care aceste măsuri  adoptate de guvernare se dovedesc într-atât de nepopulare, încât PDL să scadă în ochii electoratului, PDL va ţine cu dinţii de Traian Băsescu. Ce este, de fapt, PDL fără Traian Băsescu? Dacă PDL pierde prezidenţialele, va intra într-o criză. Astfel, democrat-liberalii vor face tot ce le stă în putinţă să îi asigure reuşita lui Băsescu. Va fi foarte dificilă debarcarea preşedintelui. În cel mai rău caz, pentru PDL aceste măsuri nepopulare vor duce la această demitere a premierului, despre care vorbeam”, afirmă Cristian Pârvulescu.

Curaj

Fostul strateg al PSD, sociologul Vasile Dâncu, spune că printre plusurile guvernării Boc se poate aminti faptul că nu au tras de timp şi nu au cheltuit bani. “Nu au tras de timp şi nu au cheltuit bani degeaba. Au făcut un fel de economie. Apoi, iniţierea acestui proiect pentru legea salarizării unice a fost un gest de mare curaj pentru actuala guvernare. Este un lucru foarte bun pentru comunitate, dar guvernarea poate pierde mult în ochii electoratului”, spune social-democratul. În ceea ce priveşte minusurile actualei guvernări, Dâncu aminteşte faptul că nu s-a reuşit atragerea de fonduri europene. “Nu au reuşit să atragă fonduri europene aproape deloc. În plus, ministerele nu dau drumul la proiecte. E un blocaj total. Indiferent de cât de accentuată este criza, un guvern nu poate sista nişte activităţi care ar trebui să se deruleze. Să nu mai vorbim de faptul că încă nu există un plan viabil de guvernare. Au foarte mari lacune de strategie. Nu văd studii care să fundamenteze chiar şi această politică de austeritate”, menţionează sociologul. Acesta crede însă că măsurile luate sunt necesare. “Guvernul a pierdut deja din încrederea populaţiei, dar aceste măsuri sunt necesare într-o situaţie de criză. Sunt măsuri luate cu mare curaj de guvern. Guvernul Boc ar putea pierde chiar şi preşedinţia. Nu este sigur, dar încrederea populaţiei în PDL se poate eroda în urma acestor măsuri anticriză”, declară Vasile Dâncu.

Simona Curcian

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.