PNL Cluj se pregăteşte de alegeri. Horea Uioreanu a anunţat deja că nu va candida. Pentru filiala judeţeană, deocamdată, Marius Nicoară este singurul candidat. La PNL Cluj-Napoca bătălia se va da, cel mai probabil, între Ioan Petran şi Adrian Oros

Filiala municipală a PNL a rămas fără conducere în luna martie a anului trecut când, fostul viceprimar şi preşedinte al PNL Cluj-Napoca, Adrian Popa împreună cu alţi cinci consilieri locali şi-au dat demisia din PNL şi au trecut la PDL, acuzând o prea mare apropiere între PNL şi PSD, dar şi nerespectarea doctrinei partidului  de către anumiţi membri. Interimatul pentru funcţia de preşedinte al PNL Cluj-Napoca a fost preluat de Horeau Uioreanu.

Demisii…

La mai puţin de trei luni după ce organizaţia municipală a rămas fără conducere au urmat alegerile locale unde liberalii au fost numiţi marii perdanţi. Preşedintele partidului, Marius Nicoară, cel care a deţinut în legislatura 2004-2008 şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a pierdut această poziţie în urma alegerilor, în favoarea lui Alin Tişe. Totodată PNL a reuşit să obţină doar trei mandate de consilier local şi şapte de consilier judeţean. În urma alegerilor, Marius Nicoară, criticat de la centru, a decis să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PNL. La puţin timp după demisie a fost solicitat, însă, să ocupe interimatul pentru această funcţie.

Nicoară nu lasă şefia PNL

Acum PNL Cluj se pregăteşte de alegeri interne. Conform Biroului Permanent Judeţean aceste alegeri vor fi organizate imediat după alegerile europarlamentare, mai exact în 12-13 iunie. La nivelul organizaţiei judeţene, deocamdată, doar Marius Nicoară şi-a anunţat candidatura pentru preşedinţie. Acesta spune, însă, că va consulta filialele din judeţ pentru a fi sigur pe această candidatură. “Da. Probabil voi candida. Urmează să consult organizaţiile din judeţ şi să văd dacă mai vor să le fiu preşedinte. Dacă mă vor, atunci voi candida”, ne-a declarat preşedintele interimar al PNL, Marius Nicoară. Acesta a declarat că, pentru PNL, rezultatele obţinute anul trecut la alegerile locale au fost bune. “La alegerile locale de anul trecut am obţinut rezultate foarte bune. Noi am fost şi suntem foarte mulţumiţi. Am obţinut un scor apropiat de cel al PSD şi mai mare decât cel am UDMR.  Rezultatele de anul trecut nu pot fi în niciun fel comparate cu cele de acum cinci ani. Atunci am candidat într-o alianţă şi era normal să obţinem mai multe procente”, spune senatorul clujean. Nicoară are în plan, în cazul în care va câştiga din nou mandatul de preşedinte al organizaţiei judeţene să aducă tinerii în prim-plan în organizaţie, dar nu vrea să renunţe la această funcţie în favoarea unui candidat mai tânăr, decât dacă organizaţiile din judeţ îi cer acest lucru. “În mod cert vor veni tinerii în faţă în organizaţie. Noile echipe care vor fi formate vor fi mult mai dinamice şi mai active. Am să mă consult cu colegii mei şi vom lua împreună deciziile cele mai bune pentru PNL Cluj. Deocamdată nu am în plan să renunţ la această funcţie pentru a lăsa un candidat mai tânăr. Voi discuta cu colegii mei din judeţ, iar dacă ei nu mă mai vor preşedinte, atunci nu voi mai candida”, spune preşedintele interimar al PNL Cluj.

Uioreanu nu a vrut şi nici nu vrea

La filialal municipală situaţia este total diferită de cea existentă la judeţ. Preşedintele interimar a anunţat deja că nu va candida pentru această funcţie. Pe de altă parte, consilierul judeţean Ioan Petran şi-a anunţat săptămâna trecută candidatura. Se pare că şi liberalul Adrian Oros îşi doreşte să conducă PNL Cluj-Napoca. Actualul lider interimar spune că nici nu şi-a pus problema să candideze şi că nici  nu şi-a dorit vreodată să candideze. “Eu nu o să candidez. Nu a fost niciodată intenţia mea de a candida. Am fost numit cu delegaţie de la Biroul Permanent Naţional să asigur interimatul pentru această funcţie şi să asigur bunul mers al lucrurilor la organizaţia municipală până la alegerile interne. Nu îmi doresc această funcţie pentru viitorul apropiat”, spune deputatul clujean. Uioreanu spune că rezultatele la alegerile locale de anul trecut au fost compensate de reuşita lui Nicoară la alegerile parlamentare. “Chiar dacă rezultatele la alegerile locale de anul trecut au fost ceva mai slabe, la parlamenterare Marius Nicoară a reuşit să obţină un procentaj destul de mare. Am luat 25%, mai mult decât ne-am aşteptat”, explică liderul filialei municipale a PNL. Întrebat pe care dintre cei doi candidaţi preferă pentru conducerea PNL Cluj-Napoca, Uioreanu ne-a explicat că nu este nevoie de un “tătucă” pentru a conduce organizaţia. “Amândoi sunt la fel de potriviţi pentru a conduce PNL Cluj-Napoca. Eu nu cred că este nevoie de o persoană anume, de un “tătucă” la conducerea organizaţiei. Este nevoie de o echipă care să ducă mai departe organizaţia şi să obţină un rezultat bun la alegerile prezidenţiale”, ne-a declarat deputatul PNL Horea Uioreanu.

Petran vrea feţe noi în PNL

Unul dintre candidaţii pentru şefia organizaţie municipale a PNL, consilierul judeţean Ioan Petran spune că a decis să candideze în urma rezultatelor pe care le-a obţinut la alegerile parlamentare de anul trecut. “Am dreptul moral să candidez pentru această funcţie ţinând cont de rezultatele pe care le-am obţinut la alegerile parlamentare”, spune Petran. Acesta este de părere că PNL Cluj are nevoie de un suflu nou. “E nevoie de un stil nou de abordare, de oameni noi, de feţe noi. PNL are nevoie de un suflu nou în acest moment pentru a putea câştiga mai mult în viitor”, ne-a declarat candidatul pentru şefia PNL Cluj-Napoca. Ioan Petran este încrezător în forţele proprii şi crede că ar putea duce PNL în vârful ierarhiei politice clujene. “Cred că PNL va fi o forţă foarte importantă peste trei ani la alegerile locale. Trebuie să recâştigăm electoratul urban”, este de părere consilierul judeţean. Cel de-al doilea candidat pentru şefia PNL Cluj-Napoca nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.