PD-L conduce detasat din nou în judetul Cluj,democrat-liberalii clujeni având cele mai mari sanse sa câstige majoritatea mandatelor de senatori si deputati. Iar ,,restul” mandatelor se vor împarti, probabil, între PNL, PSD si UDMR.

În toamna, la alegerile parlamentare, ,,testul” la care vor fi supuse formatiunile politice va fi mai dificil decât în anii trecuti, având în vedere faptul ca deputatii si parlamentarii vor fi alesi prin vot uninominal. Bineînteles, ca nici nu s-au calmat spiritele în urma celor doua scrutine electorale locale, ca deja s-au ,,aprins” altele. În urma cu doua saptamâni, Parlamentul a desenat colegiile uninominale, un nou motiv de ,,harta” pentru partidele politice. Introducerea votului uninominal ar fi trebuit sa schimbe mentalitatea clasei politice din România, însa usor de spus, greu de facut. În cadrul Comisiei de Cod Electoral, PD-L a fost marginalizat din nou, colegiile din judetul Cluj fiind creionate dupa dorinta liberalilor si al social-democratilor. Liderul PD-L, Emil Boc a declarat ca cu toate ca delimitarea colegiilor uninominale favorizeaza în mod evident PNL si PSD, PD-L nu va face nici un demers pentru retrasarea colegiilor, Boc fiind convins ca democrat-liberalii vor câstiga oricum alegerile. ,,Evident ca trasarea circumscriptiilor electorale este facuta în favoarea PSD-ului si a PNL-ului, adica acolo unde au ei primari, acolo si-au desemnat circumscriptiile electorale. Sa si le faca cum vor, ca oricum îi batem. Evident ca se vede de la distanta ca este rezultatul negocierilor dintre PSD si PNL, ca nici cu foarfeca nu cred ca as putea sa merg sa creez asemenea circumscriptii care nu au niciun fel de logica. Sunt create pentru a avantaja pe unii sau pe alti de la ei”, a declarat liderul PD-L pentru presa.

Sanse democrat-liberale

Cele doua scrutine electorale au aratat clar cine va ,,face” legea în judetul Cluj în urmatorii patru ani. PD-L a reusit sa ,,portocalizeze” Clujul, câstigând atât primaria municipiului Cluj-Napoca, cât si sefia Consiliului Judetean. În ceea ce priveste alegerile generale din toamna, democrat-liberalii clujeni au sanse maxime sa obtina majoritatea mandatelor de deputati si senatori, dintre cei 14 viitori parlamentari clujeni, patru deputati si doi senatori vor fi alesi în municipiul resedinta de judet. Dintre cele doua  mandate de senator si cele patru de deputati puse la bataie în municipiul Cluj-Napoca, PD-L are cele mai mari sanse sa câstige cel putin doua locuri în Camera Deputatilor si cel putin un loc în Senat. În ceea ce priveste restul judetului Cluj, democrat-liberalii sunt avantajati în trei din cele sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor, dinafara municipiului Cluj-Napoca. PD-L are cele mai mari sanse de câstig în colegiile opt, noua si zece. Colegiul numarul opt cuprinde municipiul Turda si comunele din zona. În acest colegiu PD-L a reusit sa câstige trei primarii în urma alegerilor locale, în timp ce social-democratii si liberalii au câstigat doar un mandat de primar fiecare. Un alt colegiu în care partidul lui Emil Boc are sanse 100% de câstig este colegiul numarul 9 care cuprinde zona montana. În acest colegiu democrat-liberalii conduc detasat la numarul de primari, noua dintre edili având idei democrat-liberale. Si în colegiul numarul zece, din jurul municipiului Huedin, cei mai multi primari sunt de la PD-L, respectiv patru, pe locul al doilea clasându-se UDMR, care a câstigat trei mandate de primar. În celelalte trei colegii, PD-L are sanse egale de câstig cu celelalte formatiuni politice rivale. În colegiul numarul cinci, care cuprinde municipiul Gherla si comunele înconjuratoare, PD-L are cele mai slabe sanse de a câstiga vreun mandat de deputat, în aceasta zona PD-L situându-se pe ultimul loc în topul numarului de primarii câstigate, democrat-liberalii  reusind sa  ,,portocalizeze” doar trei primarii. De asemenea, în colegiul numarul sase, care cuprinde zona municipiului Dej, PD-L a obtinut doar doua mandate de primar, în timp ce în colegiul cu numarul sapte, în zona municipiului Câmpia Turzii, partidul lui Emil Boc a câstigat patru fotolii de primar, fiind surclasat de PSD care se afla în fruntea clasamentului cu cinci primarii.

Liberalii au sanse în doua colegii

Pe locul doi în topul colegiilor din judet se situeaza liberalii, care au sanse maxime de câstig în doua din cele sase colegii dinafara municipiului Cluj-Napoca. Prin urmare, în colegiul cinci, adica în zona municipiului Gherla, PNL a câstigat zece primarii, surclasându-i pe social-democrati si pe democrat-liberali ce au obtinut patru si respectiv trei mandate de primar. De asemenea, si colegiul numarul sase a fost ,,liberalizat”, PNL situându-se înca o data pe primul loc în topul primariilor câstigate, obtinând cinci primarii din 11 ,,disponibile”, restul mandatelor de primar fiind câstigate de PSD, PD-L si UDMR. În colegiul numarul sapte, PNL se afla pe locul al treilea în topul primariilor câstigate, liberalii obtinând trei mandate de primar, în timp ce în colegiul numarul opt PNL a câstigat doar un fotoliu de primar, sansele în acest colegiu fiind minime. În colegiul 9, PNL se afla pe locul secund, având patru primari, fiind surclasat de PD-L. În colegiul numarul zece, zona Huedinului, liberalii stau cel mai prost la acest capitol, PNL nereusind sa obtina nici un mandat de primar.

Desi la nivel national, PSD se afla pe primul loc în topul primariilor câstigate, la nivelul judetului Cluj lucrurile nu stau chiar pe roze, având în vedere mai ales valul de demisii social-democrate, printre care se numara si cea a lui Vasile Dâncu, Ioan Rus si Vasile Puscas. Prin urmare, PSD are cele mai mari sanse de a accede în Parlament în zona Câmpiei Turzii, adica în colegiul numarul sapte unde a câstigat cele mai multe primarii, sase la numar, PD-L obtinând patru mandate de primar, iar PNL si UDMR trei fiecare. Însa în colegiile cinci si sase, acolo unde predomina liberalii, PSD ocupa locul secund în privinta numarului de primarii câstigate, social-democratii câstigând patru si respectiv trei fotolii de primar. Social-democratii au cele mai slabe sanse de a obtine mandate de deputati în colegiile opt si zece, unde PSD a câstigat doar un singur mandat de primar în fiecare colegiu, în timp ce în colegiul noua social-democratii au câstigat doua primarii.

UDMR s-a aratat foarte multumit de rezultatele alegerilor locale, reusind sa obtina mai multe primarii decât aveau în plan. Prin urmare, Uniunea nu are nici o sansa sa obtina vreun mandat de deputat în colegiile cinci si opt, adica zona municipiilor Gherla si Turda, UDMR nereusind sa obtina nici un fotoliu de primar în aceste zone. Însa UDMR îsi poate pune toate sansele în colegiul numarul zece, adica în zona municipiului Huedin, unde  Uniunea a obtinut trei primarii, în timp ce în colegiile sase, sapte si noua UDMR unde a obtinut un mandat de primar în fiecare colegiu. De asemenea, în colegiul numarul noua o primarie este condusa de Forta Democrata, iar alte doua primarii au fost câstigate de candidati independenti, în timp ce în colegiul 10, PNG-CD a reusit sa câstige Primaria municipiului Huedin.

În ceea ce priveste colegiile uninominale pentru Senat, exceptând municipiul Cluj-Napoca unde se afla colegiile unu si doi, colegiul numarul trei format din municipiile Dej, Gherla si pâna la Câmpia Turzii, sefii administratiilor locale sunt liberalii, care au câstigat 17 primarii. Tot în acest colegiu mai sunt 12 primari social-democrati, noua democrat-liberali, trei de la UDMR si un independent. În ceea priveste colegiul numarul patru, care cuprinde zona Huedin si se întinde pâna la Turda, PD-L are cele mai mari sanse de a obtine un mandat de senator, democrat-liberalii ,,portocalizând” 16 localitati, la care se adauga sase primari ai PNL, cinci de la PSD, patru de la UDMR, doi de la Forta Democrata si doi independenti.

În concluzie, marile concentratii de populatie din judet sunt conduse de PD-L. Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca, iar democrat-liberalii sunt majoritari în Consiliul Local. Al doilea municipiu ca numar de populatie este Turda, condus tot de PD-L, respectiv de Tudor Stefanie. Si municipiile Câmpia Turzii si Gherla sunt conduse tot de primari PD-L, respectiv de Ioan Vasinca si Ovidiu Dragan. Singurul primar de municipiu care nu este democrat-liberal este Morar Costan, primarul municipiului Dej, care a candidat pentru fotoliul de primar din partea PSD.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.