Societatea Impact Developer&Contractor, care se afla in proces cu Primaria municipiului Cluj-Napoca pentru un proces de 72 de milioane de euro, a accesat fonduri europene prin intermediul unui actionar. Desi unul dintre proiectele pe care se bazeaza firma pentru a accesa fondurile europene a adus Romania in infringement, acest lucru nu conteaza atat de mult pentru autoritatile de management, care pana la urma au aprobat un proiect la limita legii.

Firma SC Millenium Consult Invest 2002, avand ca actionari SC IMPACT si Destiny Wheel, a obtinut in ciuda numeroaselor ilegalitati semnalate de Gazeta de Cluj si confirmate de Comisia Europeana, Parchet, Corpul de Control al Ministerului Mediului, Corpul de Control al Primului Ministru, Corpul de control al MDRT, Comisia de disciplina a Registrului Urbanistilor din Romania (RUR) si de instantele de judecata (anularea drumului prin padure, principala cale de acces in cartierul Greenfield – cel mai important proiect IMPACT) semnarea contractului de finantare cu fonduri UE.
„Ilegalitatile semnalate au fost urmatoarele: Studiul de trafic al acestui proiect cu derogari de la PUG (care prevede p+2) se baza pe o autostrada prin mijlocul padurii, autostrada care a fost anulata printr-o hotarare definitiva si irevocabila; urmare a datelor false furnizate, s-a trecut ilegal reteaua electrica prin padure, drept urmare comisia europeana a deschis procedura de infringement nr. 2012/4032; exista un litigiu pe rol privitor la anularea autorizatiei 633/2008, anularea autorizatiei ar duce la imposibilitatea alimentarii cu curent electric al imobilului; corpul de control MDRT prin raportul sau Nr. CC 1427/08.01.2010 a constatat ilegalitatea documentatiei PUZ si a propus anularea avizului MDRT, aceeasi institutie semneaza prin ADRBI cu SC Millenium Consult Invest 2002 SRL contractul de accesare a fondurilor europene, fara ca deficientele semnalate in raport sa fie remediate; exista litigiu pe rol de anulare a PUZ Greenfield la Curtea De Apel Bucuresti nr. 2488/2/2012, iar anularea PUZ ar duce la anularea autorizatiei; Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorul 1 a dispus inceperea urmaririi penale impotriva elaboratorului si beneficiarului PUZ Greenfield SC Impact Developer & Contractor SA; autorizatia de constructie Millenium nr. 149/28/P/31934 / 9.04.2011 expira in 9.04.2013 si orice prelungire a acesteia in lipsa unui PUZ nou (PUZ Greenfield expira in 29.05.2013 ) este ilegala”, arata o sursa apropriata societatii Impact.

Cine controleaza pe cine?

Cum accesarea fondurilor europene ar trebui sa aiba un statut asemanator cu cel al achizitiilor publice, institutia abilitata cu verificarea accesarilor fondurilor europene este Agentia Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice; numai ca aceasta institutie este condusa de nimeni altul decat Dan Lucian Vladescu, fostul avocat de casa al IMPACT, avocat care duce un trai extrem de costisitor – credit de 500.000 euro,vile de lux, printre care si una in cartierul IMPACT Azur, 2 masini de lux (conduce un Jaguar) – si care nu are niciun interes sa strice relatiile foarte bune cu fostii si foarte probabil viitorii lui clienti. Vladescu este fostul coleg de banca a lui Ponta si stie foarte bine ca in conditiile declansarii procedurii de infringement pe mediu de catre Comisia Europeana, dar si a numeroasele ilegalitati semnalate, UE poate sista platile pentru acest proiect sau, mai rau, poate sa declanseze o noua procedura de infringement impotriva Romaniei cu sanctiunile de rigoare.
Reamintim faptul ca Dan Lucian Vladescu a consiliat Impact in procesul intentat de aceasta societate impotriva Consiliului Local Cluj-Napoca, unde societate cere un prejudiciu de 72 de milioane de euro. Facturile de-a dreptul aberante emise de Impact catre Lomb (studii de atragere a investitorilor, studii meteo etc.) ar trebui, avand in vedere ca la aceea vreme SC LOMB era o societate cu actionariat 51% de stat, sa fie verificate de ANRMAP.
Gazeta de Cluj a semnalat aceste aspecte si in trecut, fara ca nimic sa se intample. Faptul ca Vladescu este precaut si ascultator a fost apreciat si de fostul coleg de banca Victor Ponta, care a obtinut o derogare prin care presedintele ANRMAP sa poata ocupa si pozitia de vicepresedintele Exim Bank cu remuneratia corespunzatoare.

MDRT, sesizat in urma articolelor din GAZETA

„In urma sesizarilor din presa, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional, a dispus reverificarea aspectelor precizate in articolele de presa, astfel incat sa se asigure ca proiectul BI/22/4/4.1/245/31.03.2010 cod SMIS 18623, depus de S.C. MILLENIUM CONSULT INVEST SRL indeplineste criteriile de eligibilitate si are respectata legalitatea in ceea ce priveste racordul la utilitati publice si capacitatea de administrare a structurii de afaceri. Dupa finalizarea verificarilor sus-mentionate, MDRT va va informa asupra concluziilor. Pana in acest moment, proiectul nu a primit finantare”, arata oficialii MDRT intr-un raspuns remis Gazeta de Cluj pe 22 august 2012.

„In legatura cu proiectul inregistrat cu nr. BI/22/4/4.1/245/31.03.2010 (cod SMIS 18623), depus de SC MILLENIUM CONSULT INVEST 2002 SA, a fost reluata vizita la fata locului in vederea verificarii aspectelor ce tin de eligibilitatea acestui proiect in cadrul Regio – Programului Operational Regional 2007-2013. De asemenea, AMPOR asteapta o serie de clarificari din partea SC Millenium CONSULT INVEST 2002 SA cu privire la drumurile de acces si la solutia tehnica de racordare la reteaua de energie electrica”, se arata in raspunsul remis ziarului Gazeta de Cluj pe 9 octombrie 2012 de catre oficialilor MDRT.

Suntem curiosi, daca se vor opri toate fondurile europene din cauza ilegalitatilor din cadrul acestui proiect, cine va fi responsabil: Dan Lucian Vladescu, colegul sau de banca Victor Ponta sau tot romanii vor fi singurii vinovati si cei care vor trage ponoasele…

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.