După un an de monitorizare, judecătorii clujeni au primit diplome de excelenţă din partea avocaţilor clujeni. Judecătorii au fost analizaţi după felul cum se comportă în timpul proceselor, iar primii trei au primit diplome de “bună purtare”. Cei trei câştigători sunt Cristi Danleţ, judecător la Tribunalul Cluj, Alina Neamţ, de la Judecătoria Cluj-Napoca şi Valentin Mitea, preşedintele Curţii de Apel Cluj. Potrvit surselor noastre, judecătorii care ar fi primit cele mai mici punctaje sunt Sorina Siserman, preşedintele Tribunalului Cluj şi Lucian Rareş Buta, de la Judecătoria Cluj-Napoca.
Au luat punctaj maxim
Câştigătorii acestui concurs au fost Valentin Mitea, preşedintele Curţii deApel, Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj şi Alina Neamţ de la Judecătoria Cluj-Napoca. Aceşti trei magistraţi au primit punctaj maxim în ceea ce priveşte comportamentul acestora cu avocaţii. Decanul Baroului Cluj, Stanca Gidro a declarat că ideea acestui concurs i-a venit după ce a fost în Barcelona la un Congres, unde judectorii au fost premiaţi, de către avocaţi pentru munca depusă. Cristi Danilet, unul dintre judecătorii câştigători a declarat că a fost surprins în mod plăcut de aceste note. “În străinătate se practică astfel de sisteme de evaluare şi totodată cei mai buni sunt premiaţi. Mereu am adoptat o atitudine de om deschis şi probabil sunt văzut ca un “judecător popular”. În 2008 am avut de rezolvat 1700 de dosare, ceea ce înseamnă foarte mult”, ne-a declarat judecătorul Cristi Danileţ.
Avocaţii dau note
În chestionarele completate, avocaţii au fost întrebaţi de felul în care judecătorii se comportă cu ei, dacă dosarele au fost luate la prima strigare, ori au fost amânate până la sfârşitul zilei şi dacă judecătorii respectă principiul contradictorialităţii. De asemenea, pentru avocaţi este important şi dacă aceştia sunt lăsaţi de judecători să îşi ducă pledoaria până la capăt. A fost punctat de asemenea, şi comprtamentul judecătorilor faţă de avocaţi şi faţă de persoanele implicate în procese. „A fost un concurs în care concurenţii n-au ştiut că sunt monitorizaţi. Avocaţii au fost puşi să le dea note magistraţilor de la 1 la 10. Mărturisesc că această idee, una inedită, am copiat-o de la Zilele Baroului din Barcelona, desfăşurate anul trecut la care am luat parte alături de un coleg de-al nostru”, a mai declarat, Stanca Gidro. Monitorizarea activităţii judecătorilor face parte dintr-un proiect-pilot numit “Evaluarea calităţii în justiţie”, iar judeţul Cluj a fost ales primul din ţară. „Proiectul continuă în judeţul Timiş, iar în următoarea etapă judecătorii ne vor monitoriza ei pe noi şi ne vor da note. Cu acest proiect vrem să îmbunătăţim actul de justiţie, dar şi să facem ca relaţia judecător – avocat să nu mai fie atât de tensionată”, a specifcat avocata Andrea Petcu, care s-a ocupat de acest proiect.
Cei mai (ne)populari
Ca de fiecare dată, avocaţii au ales să premieze doar capul listei, pe cei mai buni judecători, fără a preciza şi care sunt ultimii. Cu toate acestea, şi judecătorii care au primit punctaj minim vor continua să îşi exercite meseria. Sursele Gazetei de Cluj ne-au declarat că preşedintele Tribunalului Cluj, Sorina Siserman ar fi luat cel mai mic punctaj dintrre toţi judecătorii de la Tribunalul Cluj. Din păcate, de fiecare dată când am încercat să luăm legătura cu dânsa, aceasta era plecată din birou. La Judecătoria Cluj-Napoca, punctajul cel mai mic, conform surselor noastre, l-ar fi primit judecătorul Lucian Buta. Totuşi, acesta a declarat că el nu ştie nimic despre aceste premii şi nu comentează un presupus punctaj.
Beatrice Golondzac
AIUREA,LE-AU DAT NOTE BUNE CELOR CARE NU II SANCTIONEAZA, II PUPA PE FRUNTE, NU II DERANJEAZA PE AVO-CATI NICI CU O INCRUNTARE. ASTA VREM, JUDECATORI PRIETENI CU AVOCATII? ASTA E JUSTITIA MULT-VISATA, UN DULCE CONCUBINAJ INTRE SUBIECTIVUL AVOCAT SI JUDECATOR?! WAKE-UP!
SA NU II DERANJATI PE AVOCATI, D-LOR JUDECATORI, CA VA DAU DIPLOMA DE PROST!!!! CE TAR, DOMNULE!
se au astia ca fratii, ei impreuna stabilesc cine castiga procesul, numai noi avem de suferit
avocatii sa dea note la minciunile pe care le debiteaza zilnic. Oare cat de sinceri sunt?
Da la urmatorii :Purja,Tripon,Ionescu,Griga,Eva Pop,Diaconescu,Chis,Dima cit le-ati dat sau astia prefera spaga in loc de premii in diplome. Aceasta adunatura de securisto-comunisti si progeniturile lor care formeaza asa-zisa justitie romaneasca este in fapt o casta care contra spagilor( luate prin intermediul oamenilor de casa)dau verdicte care n-au nimic in comun cu litigiul de pe rol. Astia vor salarii vest europene si spagi est europene.
INCREDIBIL DE ADEVARATE sunt COMENTARIILE văzute peste ani, ceea ce duce gândul la o investigare și mai atentă inclusiv pe coincidențe la „repartizarea aleatoare” a unor cauze sau a înlocuirii pe parcurs cu numite instanțe a.mânăriilor judecății !
( ◕‿◕ )