Horea Uioreanu a avut mai multe licitații problematice de când a venit la șefia Consiliului Județean Cluj. O nouă procedură este pusă sub semnul întrebării datorită faptului că a semnat o procedură de achiziție cu o firmă apropriată primarului democrat-liberal al Aradului, Gheorghe Falcă. Firma desemnată câștigătoare are probleme în mai toate județele unde are contracte.

Firma desemnată câștigătoare pentru furnizarea merelor în școlile din județul Cluj este o societate de apartament din județul Arad, Zad Tiara SRL. Societatea a fost chiar urecheată de către Protecția Consumatorului din Cluj pentru faptul că au adus în școlile din județ mere cu mucegai în cursul lunii trecute. În schimb, oficialii CJ Cluj au declarat că nu le-au aplicat nicio sancțiune pentru această inconveniență creată clujenilor, ba mai mult, le-au dat un răgaz de trei zile pentru a se pune la punct. Ulterior, ei nu au mai primit alte reclamații referitoare la produsele societății Zad Tiara.

„Nu am mai avut reclamații. Nu a fost cazul să facem sancțiuni pentru că noi am fost sesizați că nu sunt merele ok și le-am interzis să distribuie mere, iar în termenul prevăzut de contract, 3 zile, au venit cu alte mere. Problema merelor era că erau prea mici, nu cum era prevăzut în contract. Nu corespundeau din punct de vedere al aspectului. Având în vedere că nu am mai primit reclamații nici de la Inspectoratul Școlar Județean și nici de la școli ne face să spunem că au venit cu mere bune”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj.

Procedură cu o singură admisă

 

Obiectul contractului îl reprezintă „furnizare mere pentru elevii din clasa pregătitoare și clasele I-VIII din unitățile de învățământ public și privat autorizat/acreditat din județul Cluj, în anul școlar 2012-2013.” Valoarea totală finală a contractului conform portalului Sistemului Electronic de Achiziție Publică (SEAP) este de 662,883 RON, iar adăugând procentul de TVA  ar rezulta 821.974 de lei. Chiar dacă în timpul procedurilor au fost primite 2 oferte, doar una a fost declarată admisibilă. Firma Zad Tiara, cea care și-a adjudecat de una singură această procedură, are sediul într-un apartament din Arad,  situat pe strada Libertății în „apartamentul 1.” Valoarea finală a contractului a fost la jumătatea valorii estimate de oficialii CJ Cluj, care se gândeau că vor cheltui 1,2 milioane fără TVA.  Societatea câștigătoare a avut o ascensiune fulminantă care putea fi sprijinită doar de mediul politic, crescându-i cifra de afaceri de la 52.326 lei în 2009 la 46,9 milioane în anul următor. Următoarea creștere nu a putut fi la fel de mare, dar în anul 2011, societatea a declarat afaceri de 64,5 milioane de lei.

 

Apropierea de Falcă a favoritei lui Uioreanu

 

Societatea Zad Tiarra a apărut în repetate rânduri ca fiind una dintre apropriatele primarului Aradului, Gheorghe Falcă(PDL). Astfel, Consiliul Județean Arad a atribuit un contract care a stârnit dubii în presa locală din zonă. Este vorba de asemenea despre licitația pentru furnizarea merelor pentru clasele 1-8 atribuită de către CJ Arad. La acea licitația a participat doar o singură firmă, spre deosebire de licitația de la Cluj, unde o singură firmă a fost declarată admisă.  Suma la care s-a câștigat licitația este 860 405 lei, se arată pe site-ul vestic.ro. Contractul a fost derulat de un subcontractant cunoscut în Arad, SC ASTRAL SRL, firmă aflată în procedură de insolvență începând cu 01.03.2011.  Modul în care o firmă de apartament pune mâna pe un contract cu o sumă foarte mare merită o atenție specială. Cine este SC Zad Tiara SRL? Firma funcționează din 1992, dar a avut cifre de afaceri modeste și angajați puțini. În 2010, în plină criză, ia avânt: cifra de afaceri de 46 977 937 lei, peste o sută de angajați (potrivit cifrelor de pe pagina Ministerului de Finanțe), se arată în continuare în sursa corectă. De curând, firma arădeană a „prins” la licitații distribuția de mere la Oradea (fără concurență) și în Maramureș (unde singurul concurent a fost descalificat!). „Din nou apare problema lipsei de concurență, care duce cel mai probabil la sume mari de atribuire a contractelor! Este interesantă apariția acestei firme de apartament care câștigă licitații importante – o vom urmări cu atenție în continuare!”, a declarat la sfârșitul anului 2011 pentru vestic.ro Dorel Căprar, șeful PSD Arad.

 

Alt județ, aceeași problemă

 

Presa din Sălaj a relatat chiar despre „bătaia de joc” adresată de către firma Zad Tiara. În Sălăjeanul se arată că firmele care au câștigat licitațiile pentru furnizarea produselor de panificație în Programul „Cornul și laptele” își bat joc de elevii din Sălaj. Cel puțin asta spune inspectorul școlar general adjunct Szabo Ștefan, cel care centralizează reclamațiile școlilor din județ la adresa modului în care funcționează programul. Adjunctul inspectoratului școlar spune că firmele „uită” să aducă produsele, iar atunci când își amintesc aduc cornuri uscate, pe care le furnizează școlilor după ora 12.00, adică după ce elevii din învățământul preșcolar și primar pleacă acasă, se arată în continuare în sursa citată. Szabo a cerut ieri sprijinul Consiliului Județean, pentru că – spune el – școlile încearcă de săptămâni bune să rezolve aceste probleme, însa firmele ignora sesizările.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.